ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiză Deloitte: România este printre cele mai active piețe de fuziuni și achiziții din Europa Centrală și de Est. În 2023, deși volumul a scăzut, valoarea pieței s-a menținut

12 Februarie 2024   |   BizLawyer

Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public.

 
 
Piața de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions - M&A) din România a scăzut ușor în volum în 2023 față de anul anterior, însă valoarea s-a menținut, potrivit unei analize efectuate de Deloitte România. Numărul de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România a fost de 130 anul trecut, față de 157, în 2022, când piața locală de profil a înregistrat un record. Valoarea totală estimată a pieței s-a situat între 6,5 și 7,2 miliarde de euro, din care 4,9 miliarde de euro reprezintă tranzacții cu valori comunicate public. Pentru comparație, valoarea de piață a tranzacțiilor în 2022 a fost de 6,5-7,5 miliarde de euro. 

Acest volum de activitate plasează România pe locul al doilea în topul celor mai active piețe din Europa Centrală și de Est, conform datelor Mergermarket analizate de Deloitte România. Astfel, ponderea României în numărul total de tranzacții înregistrate în regiune a crescut de la 13%, în 2019, când țara noastră a fost depășită de Polonia (37%) și de Cehia (21%), până la 15%, în 2023, când țara noastră a fost depășită doar de Polonia (44%) și a fost urmată de Cehia (13%) și Ungaria (8%).


„Analizând cele mai active piețe de M&A din Europa Centrală și de Est în ultimii ani, observăm că acestea evoluează în direcții și ritmuri similare. Însă este de remarcat faptul că, deși anul trecut a fost marcat de contracție a activității atât la nivel global și regional, cât și la nivel local, totuși România a înregistrat cea mai mică scădere din regiune a numărului de tranzacții, de 17%, conform unei analize efectuate de Deloitte pe baza datelor Mergermarket. Spre comparație, media scăderii la nivelul Europei Centrale și de Est a fost de 20%, iar numărul de tranzacții din Cehia s-a diminuat cel mai mult, cu 22%. De asemenea, este de remarcat faptul că, deși am văzut această scădere în volum, valoarea pieței de profil din România s-a menținut, datorită celor două mari tranzacții din 2023 - preluarea Enel de către Public Power Corporation și a Profi Rom Food de către Ahold Delhaize. Pentru anul 2024, ne dorim să vedem o creștere atât la nivel de volum, cât și la nivel de valoare a pieței de M&A din România comparativ cu anii anteriori, urmând trendul de creștere observat în baza analizelor ultimilor cinci ani. De asemenea, ne-am bucura să vedem cât mai multe tranzacții în care actorii să fie numai jucători locali”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Excluzând mega-tranzacțiile, cu valoare de peste 500 de milioane de euro, valoarea medie a unei tranzacții a fost de 25 de milioane de euro în 2023.

Sectoarele în care s-au înregistrat cele mai multe tranzacții în 2023 în România sunt imobiliar (28%), energie (15%), produse de consum și tehnologie (câte 11%). Din punctul de vedere al valorii, însă, sectorul energie a contribuit cu 35% din totalul pieței, urmat de retail și distribuție (21%), imobiliare (14%), servicii financiare și produse de consum (câte 8%).

Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piața de fuziuni și achiziții în România în 2023, cei strategici au continuat să domine, cu 87% din numărul total de tranzacții.

Investitorii strategici din România au fost implicați în 29% din numărul total al tranzacțiilor înregistrate pe piața locală în 2023. Dintre investitorii strategici străini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (35% din valoarea pieței), urmați de olandezi (25%) și italieni (7%). În funcție de numărul de tranzacții în care au fost implicați, se mai remarcă investitorii din Polonia (8% din volumul pieței locale din 2023), cei din SUA (7%) și cei din Austria (6%).

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanță M&A, Servicii Suport Tranzacții, Consultanță Fiscală și Consultanță Juridică. Astfel, echipele de profesioniști Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacții.

Notă: analiza ia în considerare doar tranzacțiile cu o valoare comunicată de peste 5 milioane de euro. Informațiile sunt colectate din surse publice și actualizate cu valorile tranzacțiilor rezultate din cele mai recente informații disponibile.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1787 / 18049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...