ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiza ING Bank x RBL: Top 10 companii antreprenoriale din județele Regiunii Nord-Vest au crescut cu 34% și au generat o cifră de afaceri de peste 22 miliarde de lei în anul 2022

13 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

 
 
Cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Vest (primele 10 companii din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj) au generat o cifră de afaceri de 22,564 miliarde de lei, în creștere cu 34,2% față de anul 2021, când au înregistrat 16,802 miliarde de lei.

În total, 497 de companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

În județul Cluj se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 110, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 145. Totodată, județul Cluj a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 70%.


Județul Bihor
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Bihor a crescut cu 31% de la 3,07 miliarde de lei în 2021 la 4,03 miliarde de lei în anul 2022. Agricultura, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bihor.
În total, 90 de companii antreprenoriale din județul Bihor au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Cluj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Cluj a crescut cu 70%, de la 3,69 miliarde de lei în 2021 la 6,27 miliarde de lei în 2022. Energia, construcțiile, importul auto și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Cluj.
În prezent, 110 firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Satu Mare
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Satu Mare a crescut cu 18,5%, de la 4,3 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022. Comerțul, industria alimentară și importul de piese auto domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Satu Mare.
În total, 73 companii antreprenoriale din județul Satu Mare au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Sălaj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Sălaj a crescut cu 19%, de la 843 milioane de lei înregistrată în 2021 la 1,03 miliarde de lei în 2022. Domeniul alimentar și al materialelor de construcții sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Sălaj.
19 companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Bistrița-Năsăud
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bistrița-Năsăud a crescut cu 19%, de la 1,7 miliarde de lei în 2021 la 2,1 miliarde de lei în 2022. Domeniul utilajelor, construcțiile și energia sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bistrița-Năsăud.
În total, 46 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Maramureș
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Maramureș a crescut cu 30%, de la 3 miliarde de lei în 2021 la 3,9 miliarde de lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt sectoarele în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul  Maramureș.
În total, 49 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export

În total, 497 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export, relevă analiza ScaleOut, în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 387 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

În ceea ce privește activitatea de export, în județul Bihor sunt 139 de companii, în județul Cluj sunt 145, în timp ce în Satu Mare și Sălaj sunt câte 90, respectiv 38 de firme antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Bistrița-Năsăud, sunt 48, iar în județul Maramureș sunt 46 de companii antreprenoriale cu activități de export.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Vest cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 144 / 14867
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...