ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Analiza ING Bank x RBL: Top 10 companii antreprenoriale din județele Regiunii Nord-Vest au crescut cu 34% și au generat o cifră de afaceri de peste 22 miliarde de lei în anul 2022

13 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

 
 
Cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Vest (primele 10 companii din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj) au generat o cifră de afaceri de 22,564 miliarde de lei, în creștere cu 34,2% față de anul 2021, când au înregistrat 16,802 miliarde de lei.

În total, 497 de companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest au activități de export, potrivit studiului ScaleOut 4×10, realizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.

Județul Cluj se situează pe primul loc în ceea ce privește cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale, de 6,27 miliarde de lei în 2022.

În județul Cluj se regăsesc cele mai multe companii antreprenoriale cu cifra de afaceri peste 10 milioane de euro, mai exact 110, dar și cele mai multe firme care au activități de export, respectiv 145. Totodată, județul Cluj a înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri totale în anul 2022 comparativ cu anul 2021, de 70%.


Județul Bihor
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Bihor a crescut cu 31% de la 3,07 miliarde de lei în 2021 la 4,03 miliarde de lei în anul 2022. Agricultura, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bihor.
În total, 90 de companii antreprenoriale din județul Bihor au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut.

Județul Cluj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Cluj a crescut cu 70%, de la 3,69 miliarde de lei în 2021 la 6,27 miliarde de lei în 2022. Energia, construcțiile, importul auto și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Cluj.
În prezent, 110 firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Satu Mare
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Satu Mare a crescut cu 18,5%, de la 4,3 miliarde de lei în 2021 la 5,1 miliarde de lei în 2022. Comerțul, industria alimentară și importul de piese auto domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Satu Mare.
În total, 73 companii antreprenoriale din județul Satu Mare au venituri anuale de peste 10 milioane de euro.

Județul Sălaj
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Sălaj a crescut cu 19%, de la 843 milioane de lei înregistrată în 2021 la 1,03 miliarde de lei în 2022. Domeniul alimentar și al materialelor de construcții sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Sălaj.
19 companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul Bistrița-Năsăud
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bistrița-Năsăud a crescut cu 19%, de la 1,7 miliarde de lei în 2021 la 2,1 miliarde de lei în 2022. Domeniul utilajelor, construcțiile și energia sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bistrița-Năsăud.
În total, 46 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Maramureș
Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale din județul Maramureș a crescut cu 30%, de la 3 miliarde de lei în 2021 la 3,9 miliarde de lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness, domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt sectoarele în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul  Maramureș.
În total, 49 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export

În total, 497 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au activități de export, relevă analiza ScaleOut, în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 387 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Vest au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

În ceea ce privește activitatea de export, în județul Bihor sunt 139 de companii, în județul Cluj sunt 145, în timp ce în Satu Mare și Sălaj sunt câte 90, respectiv 38 de firme antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Bistrița-Năsăud, sunt 48, iar în județul Maramureș sunt 46 de companii antreprenoriale cu activități de export.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din regiunea Nord-Vest, evoluția firmelor antreprenoriale, numărul de companii exportatoare și cele mai importante domenii în care se înregistrează creșteri la nivel local și național. Analiza a luat în calcul firmele din regiunea Nord-Vest cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2189 / 16910
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...