Analiză Storia | În octombrie, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 8% mai scumpe decât anul trecut
06 Noiembrie 2023
BizLawyer● Constanța – apartamentele vechi, cu 12% mai scumpe la vânzare decât anul trecut ● București – apartamentele noi, vândute cu 9% mai mult față de anul trecut ● Prețurile apartamentelor de vânzare noi (+9%) și vechi (+7%) sunt în creștere
Față de anul trecut, în luna octombrie a.c., românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă).
Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.
„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024. Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Cum au evoluat prețurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna septembrie
În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creștere cu 4% față de luna anterioară și cu 9% față de octombrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 2% mai mic față de luna septembrie 2023.
Evoluția prețurilor în cele mai mari orașe din țară
CLUJ-NAPOCA: În luna septembrie a.c., prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat, cu 1% mai mare față de luna anterioară și cu 5% mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.506 euro/metru pătrat, cu 11% mai mare comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
IAȘI: Prețul de cerere pe metru pătrat pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în luna octombrie a.c. comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.428 euro. Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 1.422 euro/metru pătrat, cu 8% mai ridicat față de anul trecut.
TIMIȘOARA: Prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare din luna octombrie a.c. a fost de 1.538 euro, cu 4% mai mare față de luna octombrie a anului trecut și cu 3% mai mare comparativ cu luna septembrie a.c.. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la un preț mediu de cerere de 1.502 euro/metru pătrat.
BRAȘOV: În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat.
SIBIU: În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi este mai mic cu 6% față de cele vechi. Astfel, pentru o locuință nouă, prețul mediu este de 1.355 euro/metru pătrat. În același timp, apartamentele vechi din Sibiu ajung la 1.449 euro/metru pătrat, un preț cu 3% mai ridicat decât în luna octombrie 2022.
CONSTANȚA: În luna octombrie a.c., apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.716 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.666 euro/metru pătrat.
ORADEA: În Oradea, în luna octombrie a.c., prețurile medii de cerere pentru apartamentele noi au fost cu 9% mai ridicate decât cele ale locuințelor vechi. Așadar, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi din Oradea a fost de 1.527 euro, în timp ce apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.397 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.
CRAIOVA: În octombrie a.c., prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Craiova a fost de 1.542 euro/metru pătrat, în timp ce prețul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.479 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât în octombrie 2022.
Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii corecte, în cunoștință de cauză.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3184 / 18458 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...