ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajaţii din România cred că GenAI le va crea oportunitatea de a fi mai creativi la locul de muncă (sondaj)

17 Iulie 2024   |   Agerpres

Datele centralizate în sondajul de specialitate relevă faptul că o treime dintre angajaţi şi aproximativ 40% dintre directorii generali (conform PwC CEO Survey) cred că timpul petrecut în activităţi administrative este ineficient şi sunt de acord că GenAI i-ar putea ajuta să economisească acest timp.

 
 
Cea mai mare parte a angajaţilor din România (70%) este de părere că Inteligenţa Artificială Generativă (GenAI) va crea oportunităţi pentru a învăţa noi abilităţi, să fie mai creativi la locul de muncă şi să îşi îmbunătăţească calitatea muncii, în timp ce 40% se aşteaptă ca noua tehnologie să le aducă majorarea salariilor, reiese din rezultatele sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024.

Conform cercetării, majoritatea respondenţilor (87%) arată că este pregătită să se adapteze la noi moduri de lucru şi vede potenţialul de a utiliza GenAI pentru a-şi creşte eficienţa. În acelaşi timp, peste o treime manifestă teamă pentru siguranţa locului de muncă. Astfel, 53% dintre angajaţi se simt încrezători în siguranţa locului de muncă, dar 36% spun că schimbările recente îi îngrijorează.


Datele centralizate în sondajul de specialitate relevă faptul că o treime dintre angajaţi şi aproximativ 40% dintre directorii generali (conform PwC CEO Survey) cred că timpul petrecut în activităţi administrative este ineficient şi sunt de acord că GenAI i-ar putea ajuta să economisească acest timp.

Totodată, 51% dintre lucrători afirmă că au folosit GenAI la locul de muncă cel puţin o dată în ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic şi 13% săptămânal.

În acest context, doar 27% dintre respondenţii români se aşteaptă ca GenAI să le schimbe fundamental profesia în mai puţin de cinci ani, faţă de 40% la nivel global.

Pe acelaşi segment, circa 60% dintre cei chestionaţi spun că angajatorul le oferă oportunităţi adecvate de a dobândi noi competenţe utile în carieră, iar 46% arată că aceste oportunităţi reprezintă un factor-cheie atunci când decid să rămână sau să plece la alt loc de muncă.

De altfel, principalul factor care îi motivează pe angajaţi este un salariu echitabil bazat pe performanţă. Astfel, dintre cei 86% din totalul respondenţilor care au apreciat ca fiind "foarte" şi "extrem de important" să fie plătiţi corect, aproape trei sferturi (72%) susţin că actualul loc de muncă le oferă o remuneraţie mulţumitoare.

De asemenea, angajaţii au considerat că munca satisfăcătoare, colaborativă şi flexibilă este foarte importantă. Satisfacţia profesională a crescut uşor, de la 53% în 2023, la 59% dintre angajaţi care s-au arătat în acest an mulţumiţi.

În schimb, 20% dintre respondenţi şi-au exprimat intenţia de a schimba angajatorul, comparativ cu 18%, în 2023.

Sondajul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazează pe o cercetare efectuată în rândul a peste 56.000 de angajaţi din 50 de ţări şi regiuni, dintre care mai mult de 500 din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1504 / 18745
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
LadyLawyer | La Popescu și Asociații, femeile avocat sunt apreciate și evaluate în raport de criterii reale de succes, meritul și performanța fiind singurele repere pentru avansarea în carieră. Adina Vlaicu, Partener: ”Nu m-am confruntat cu stereotipuri, întrucât în firma noastră nu găsești un avocat, ci o echipă înzestrată cu abilități profesionale remarcabile și concentrată pe rezultate, care valorizează relațiile de încredere și respect reciproc”
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Mitel & Asociații, firmă în care competența, capacitatea de gândire creativă, abilitățile analitice și atenția la detalii clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre avocatura de business devenită un mediu accesibil avocaților care vor să facă performanță, indiferent de gen
Gruia Dufaut & Asociații obține în apel anularea deciziei de dizolvare pentru Asociația Salvați Bucureștiul, cerută de dezvoltatorul One Properties
LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...