Afacerile din industrie au crescut cu 4% la cinci luni, datorită activităţii din industria prelucrătoare (statistică)
17 Iulie 2024
AgerpresAstfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, industria prelucrătoare a înregistrat un salt de 4,9% faţă de rezultatele consemnate la finele lunii mai din anul anterior. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 15,8%, de la un an la altul.
Industria prelucrătoare a contribuit cel mai mult la creşterea cu 4% a cifrei de afaceri din industrie, în primele cinci luni din acest an, raportat la perioada similară din 2023, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate miercuri.
Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, industria prelucrătoare a înregistrat un salt de 4,9% faţă de rezultatele consemnate la finele lunii mai din anul anterior. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 15,8%, de la un an la altul.
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au raportat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,6%), industria bunurilor de uz curent (+2,3%), industria bunurilor intermediare (+1,5%) şi industria energetică (+0,5%).
Astfel, în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024, industria prelucrătoare a înregistrat un salt de 4,9% faţă de rezultatele consemnate la finele lunii mai din anul anterior. În schimb, industria extractivă a scăzut cu 15,8%, de la un an la altul.
Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au raportat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+8,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,6%), industria bunurilor de uz curent (+2,3%), industria bunurilor intermediare (+1,5%) şi industria energetică (+0,5%).
Statistica oficială relevă, totodată, că, în mai 2024 vs mai 2023, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, cu 7,1%, ca urmare a activităţilor derulate în industria prelucrătoare (-7,1%) şi în industria extractivă (-7%).
În acelaşi timp, pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-11,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-9,6%), industria bunurilor intermediare (-7,5%), industria bunurilor de capital (-7,2%) şi industria bunurilor de uz curent (-4,3%).
Potrivit INS, de la o lună la alta (mai - aprilie 2024), afacerile din industrie s-au diminuat, pe total, cu 8,5%, după rezultatele negative din industria prelucrătoare (-8,7%) şi industria extractivă (-3,3%).
În acelaşi interval de analiză, în funcţie de marile grupe industriale, s-au consemnat scăderi ale afacerilor în: industria bunurilor de capital (-10,3%), industria energetică (-10,1%), industria bunurilor intermediare (-8,1%), industria bunurilor de uz curent (-6,4%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,8%).
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 504 / 17745 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...