ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajatorii au publicat peste 92.000 de joburi în această vară (platformă de recrutare)

31 August 2023   |   Agerpres

Potrivit datelor eJobs, pentru joburile publicate din iunie şi până în prezent s-au înregistrat 2,5 milioane de aplicări.

 
 
Peste 92.000 de noi locuri de muncă au fost postate, în această vară, din care aproape 8.500 au reprezentat oferte scoase în piaţă de angajatorii din străinătate, iar 5.200 au fost remote, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutare online, publicat joi.
 
Potrivit datelor eJobs, pentru joburile publicate din iunie şi până în prezent s-au înregistrat 2,5 milioane de aplicări.
 
"Cresc ofertele pentru străinătate şi scade numărul de joburi remote", arată analiza.
 
Totodată, retailul, serviciile, industria alimentară şi turismul au fost cei mai mari angajatori ai sezonului estival.
 
"Sunt anumite schimbări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primul rând, vorbim, la nivel general, de o temperare a freneziei pe care piaţa muncii a cunoscut-o vara trecută, frenezie nemaiîntâlnită, de altfel, în niciunul din ultimii 22 de ani. Angajatorii au continuat să caute oameni şi, pe multe segmente, au făcut eforturi semnificative pentru a se lupta cu deficitul de candidaţi, însă, în linii mari, suntem uşor sub nivelul înregistrat anul trecut. Vedem, în schimb, o creştere cu 5% - 10% a numărului de joburi postate de angajatorii din străinătate şi o preconizată domolire a numărului de locuri de muncă remote", spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.
 
Astfel, în timp ce în perioada iunie - august 2022 numărul de joburi remote era de aproape 6.600, anul acesta nu a depăşit nivelul de 5.200.
 
Dacă în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă se observă o uşoară scădere faţă de anul trecut, pe segmentul de aplicări a fost înregistrată o creştere de aproape 10%, interesul candidaţilor pentru joburile remote fiind invers proporţional cu cel al angajatorilor pentru acest mod de lucru.
 
În acest sens, din cele 2,5 milioane de aplicări, aproape 370.000 (15%) au mers către locurile de muncă ce pot fi făcute de acasă sau de la distanţă versus 303.000 în 2022. Tot invers proporţional este şi raportul joburi - aplicări străinătate.
 
În vreme ce numărul de oferte pentru afara ţării a crescut, aplicările au fost în scădere faţă de anul trecut.
 
"De câţiva ani vedem această tendinţă de scădere a interesului faţă de ideea de a munci în afara ţării. În continuare, numărul de aplicări pentru aceste joburi este undeva la sub 2% din total, adică destul de puţin şi vedem mai curând specialişti care se uită la oportunităţile care apar peste hotare decât muncitori calificaţi şi necalificaţi", a adăugat Roxana Drăghici.
 
Domeniile care au angajat cel mai mult în această vară au fost retailul, serviciile, industria alimentară, turismul, transporturile, producţia şi call-center/BPO. Cele mai multe locuri de muncă s-au adresat candidaţilor entry level (0 - 2 ani de experienţă), mid - level (2 - 5 ani de experienţă), fără experienţă, seniorilor (peste 5 ani de experienţă) şi abia apoi managerilor.
 
"Vedem multe oferte pentru candidaţi cu experienţă minimă sau zero experienţă şi pentru că vara, în general, creşte numărul de oferte din industrii precum HoReCa sau turism, unde sunt căutaţi tinerii în special pentru joburi sezoniere sau project based, care nu necesită o pregătire specială sau experienţă. Pentru multe dintre acestea sunt eligibili inclusiv elevi de liceu care au împlinit vârsta de 16 ani şi care ar putea lua, astfel, un prim contact cu piaţa muncii şi cu angajatorii. Din păcate, însă, încă nu există un interes considerabil pentru aplicări din partea acestui segment de candidaţi. Spre exemplu, din cele 2,5 milioane de aplicări din această vară, doar 13.500 au venit din partea tinerilor sub 18 ani", a explicat Roxana Drăghici.
 
Cele mai multe aplicări continuă să aparţină celor din segmentul de vârstă 25 - 35 de ani (930.000), urmaţi de candidaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani (650.000 de aplicări) şi 36 - 45 de ani (450.000 de aplicări). Aproximativ 270.000 de aplicări aparţin celor care au mai mult de 45 de ani. Peste 750.000 de aplicări au vizat joburile care au salariul menţionat în anunţul de angajare.
 
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 30.000 de joburi. Aproape 1.000 sunt remote şi 2.200 sunt postate de angajatori din străinătate.
 
Lansată în anul 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România şi liderul pieţei locale de profil. Începând din anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internaţională de media localizată în Zurich, Elveţia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3330 / 17945
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...