ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANPM a acordat avize de mediu pentru mai multe parcuri fotovoltaice din şase judeţe

19 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Mai multe proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, în şase judeţe, au primit avize de mediu din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES.

 
 
Mai multe proiecte de construire de parcuri fotovoltaice, în şase judeţe, au primit avize de mediu din partea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES.

"Parcurile fotovoltaice din judeţul Arad, reprezintă o categorie importantă de proiecte aprobate de APM Arad, în cursul anului trecut, conform datelor furnizate de agenţia judeţeană. Acestea urmează să fie dezvoltate, în următorii ani, de două companii private, pe suprafeţe impresionante, de 1.065 şi, respectiv, 690 de hectare. Astfel de proiecte există în mai multe judeţe din ţară, chiar dacă de dimensiuni mult mai mici, o dovadă că România mizează pe energia regenerabilă. Mai mult decât atât, parcurile fotovoltaice 'Nadab I' şi 'Nadab II' însumează 1.138.344 de panouri fotovoltaice, 125 de posturi de transformare, 5 substaţii de transformare şi o putere instalată totală de 683 de MW, care vor fi distribuiţi, de asemenea, în Sistemul Energetic National. Împreună cu 'Arad 1', acestea totalizează aproape 3.000.000 de panouri fotovoltaice", a declarat Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele ANPM.


De asemenea, în judeţul Mehedinţi, a fost aprobat un proiect care vizează construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafaţă de 1.713.135 mp, teren situat în comuna Jiana. Valoarea acestei investiţii este estimată la circa 80 de milioane de euro.

Un alt proiect este "Construire turbine eoliene, drumuri de acces, staţie de subtransformare, asigurare utilităţi, organizare şantier", dezvoltat în judeţul Botoşani de o companie privată, şi pentru care APM Botoşani a emis acordul de mediu. Proiectul va fi amplasat în extravilanul comunei Mitoc, pe o suprafaţă totală de 318.033 mp, iar cele 23 de turbine eoliene vor avea o putere totală de 138 Mw.

Totodată, judeţul Buzău va avea un parc eolian pe un teren proprietate privată a comunei Movila Banului, cu suprafaţa de 235 de hectare.

"Planurile dezvoltatorului prevăd, potrivit APM Buzău, construirea unei centrale electrice eoliene alcătuită din 10 turbine eoliene cu puterea instalată de aproximativ 66 MW, cu amenajările aferente, spaţii pentru echipamente tehnico-edilitare şi a infrastructurii necesare amplasării şi operării. Întreaga instalaţie va fi racordată la reţeaua publică de energie electrică. Proiectul face parte dintr-un ansamblu de parcuri eoliene proiectate pentru judeţul Buzău, care compun obiectivul energetic denumit Centrala electrica eoliana 165 MW-Buzău Vest, aprobat de CNTEE Transelectrica SA", precizează ANPM.

În plus, parcul eolian Sfânta Elena, propus de o companie privată, pentru judeţul Caraş-Severin, în comunele Coronini şi Moldova Nouă, pentru care a fost parcursă procedura de evaluare de mediu de către APM Caraş-Severin, cuprinde 22 de turbine eoliene care pot atinge înălţimea maximă la vârful palei de 200 de metri şi infrastructura asociată. Puterea nominală totală la nivelul parcului este de 142,4 MW, perioada de implementare propusă este de 36 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire, iar valoarea estimată a proiectului este de 120 de milioane de euro.

"Un alt proiect de construire a unui parc eolian se află în procedură de emitere a autorizaţiei de mediu la APM Iaşi şi prevede amplasarea şi instalarea a 12 turbine eoliene cu puterea totală de 72 MW pe teritoriul administrativ al comunei Ruginoasa, pe o suprafaţă totală de 253.725 mp. Construcţia va include şi reţele electrice de transport, staţie de transformare, amenajare de drumuri existente, precum şi construirea de noi drumuri de acces", a detaliat vicepreşedintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Conform oficialului, înălţimea maximă aprobată pentru aceste turbine este de 207 metri şi se estimează că centrala va livra în Sistemul Energetic Naţional aproximativ 148.000 MWh/an.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2415 / 18458
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...