ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE introduce activitatea de market making pe pieţele de energie şi gaze

29 Aprilie 2025   |   Agerpres

ANRE precizează că va monitoriza lunar activitatea de market making şi că va urmări respectarea obligaţiilor legale şi impactul asupra pieţei.

 
 
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat Ordinul privind Regulile generale pentru implementarea activităţii de market making pe pieţele organizate de energie electrică, începând din 1 iulie 2025, respectiv pe cele centralizate de gaze naturale, de la 1 aprilie 2026.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis marţi AGERPRES, prin această iniţiativă, Autoritatea introduce un mecanism esenţial pentru creşterea lichidităţii, reducerea volatilităţii şi transparenţa formării preţurilor, în conformitate cu standardele europene şi cu cele mai bune practici internaţionale.

"Introducerea conceptului de market maker este un pas necesar şi strategic pentru piaţa de energie din România. Aducem mai multă lichiditate, mai multă încredere şi mai multă transparenţă într-un moment în care stabilitatea preţurilor şi funcţionarea eficientă a pieţei sunt esenţiale pentru securitatea energetică şi competitivitatea economică. În plus, este o măsură de maturizare a pieţei de energie din România, iar o piaţă matură se traduce printr-o piaţă stabilă. România se aliniază astfel practicilor europene în materie de eficienţă şi transparenţă pe pieţele de energie. State precum Italia, Germania, Franţa, Spania şi Portugalia, dar şi ţările nordice, toate oferă facilităţi de market making în piaţa de energie. În prezent, lichiditatea redusă este una dintre principalele provocări ale pieţelor de energie electrică şi gaze din România, afectând costurile de tranzacţionare, predictibilitatea preţurilor şi atractivitatea pieţelor pentru investitori. Prin introducerea market maker-ilor, se creează condiţiile pentru un mediu de tranzacţionare mai stabil şi mai dinamic, în beneficiul tuturor participanţilor - producători, furnizori, traderi şi consumatori finali", a explicat preşedintele ANRE, George Niculescu.


Prin implementarea activităţii de market making se urmăreşte: creşterea lichidităţii pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale, în special pe segmentele de tranzacţionare pe termen lung; reducerea diferenţelor între preţurile de cumpărare şi de vânzare (spread), ceea ce conduce la tranzacţii mai rapide şi mai eficiente; stabilizarea preţurilor şi creşterea predictibilităţii în elaborarea strategiilor de achiziţie şi vânzare; stimularea concurenţei loiale şi crearea unui mediu de tranzacţionare corect şi transparent.

"Market makerii vor fi desemnaţi de operatorii de piaţă prin proceduri transparente şi vor acţiona în baza unor contracte şi parametri tehnici clari - privind volumele minime, tipurile de produse, intervalele de activitate şi limitele spread-ului. Vor putea desfăşura această activitate titularii de licenţe pentru producere, furnizare sau trading, conform reglementărilor naţionale şi europene", notează sursa citată.

ANRE precizează că va monitoriza lunar activitatea de market making şi că va urmări respectarea obligaţiilor legale şi impactul asupra pieţei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 18977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...