
Aproape două treimi dintre români ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar subvenţiona achiziţia (sondaj)
18 Septembrie 2023
AgerpresPotrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Trei sferturi dintre români (75%) sunt de părere că statul ar trebui să susţină cu subvenţii achiziţionarea de pompe de căldură, condiţie în care aproape două treimi (63%) ar considera oportun să facă trecerea către această soluţie termică, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie din domeniu.
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
De asemenea, nouă din zece respondenţi au afirmat că sustenabilitatea este, pentru ei, "importantă" sau "foarte importantă" atunci când iau în calcul achiziţionarea unei pompe de căldură, în timp ce 44% consideră că beneficiile de mediu merită costul suplimentar al pompelor faţă de metodele tradiţionale. În plus, de la an la an, a rămas aproape neschimbat, la peste 56%, procentul celor pentru care contează multipla utilizare (încălzire şi răcire a aerului şi încălzire a apei).
Rezultatele studiului Ariston, în 2022, peste jumătate (58%) dintre cei chestionaţi care nu deţineau o pompă de căldură au menţionat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au făcut încă achiziţia, dar anul acesta numărul lor a scăzut considerabil, la 44,98%. Totodată, s-a diminuat cu 30% ponderea celor care spun că nu au achiziţionat o pompă de căldură pentru că reprezintă o tehnologie nouă, insuficient testată.
Majoritatea participanţilor la studiu a menţionat că se informează despre pompele de căldură de la consultanţi sau experţi în încălzire (50,75%), iar pentru 43,68% dintre respondenţi, articolele sau blogurile sunt o sursă de informare.
Studiul de specialitate arată că a scăzut considerabil şi proporţia celor care au indicat drept criteriu de achiziţie faptul că pompa de căldură poate fi utilizată şi în zonele în care nu există acces la reţelele de termoficare/gaze (45,22%), ceea ce arată că, pe măsură ce devin mai informaţi, consumatorii nu mai privesc pompele de căldură ca pe soluţii aplicabile doar acolo unde nu au alte opţiuni, ci ca pe o tehnologie nouă, de înlocuire a celei tradiţionale.
Specialiştii Ariston susţin că există şi sisteme hibride, formate dintr-o pompă de căldură şi centrală termică, care vin în completarea sistemelor existente şi pot ajuta la tranziţia către noua tehnologie.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un sondaj realizat la solicitarea Ariston România pe un eşantion de 1.909 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare şi venituri medii sau peste medie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4679 / 19453 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...