
Aproape două treimi dintre români ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar subvenţiona achiziţia (sondaj)
18 Septembrie 2023
AgerpresPotrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Trei sferturi dintre români (75%) sunt de părere că statul ar trebui să susţină cu subvenţii achiziţionarea de pompe de căldură, condiţie în care aproape două treimi (63%) ar considera oportun să facă trecerea către această soluţie termică, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie din domeniu.
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
De asemenea, nouă din zece respondenţi au afirmat că sustenabilitatea este, pentru ei, "importantă" sau "foarte importantă" atunci când iau în calcul achiziţionarea unei pompe de căldură, în timp ce 44% consideră că beneficiile de mediu merită costul suplimentar al pompelor faţă de metodele tradiţionale. În plus, de la an la an, a rămas aproape neschimbat, la peste 56%, procentul celor pentru care contează multipla utilizare (încălzire şi răcire a aerului şi încălzire a apei).
Rezultatele studiului Ariston, în 2022, peste jumătate (58%) dintre cei chestionaţi care nu deţineau o pompă de căldură au menţionat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au făcut încă achiziţia, dar anul acesta numărul lor a scăzut considerabil, la 44,98%. Totodată, s-a diminuat cu 30% ponderea celor care spun că nu au achiziţionat o pompă de căldură pentru că reprezintă o tehnologie nouă, insuficient testată.
Majoritatea participanţilor la studiu a menţionat că se informează despre pompele de căldură de la consultanţi sau experţi în încălzire (50,75%), iar pentru 43,68% dintre respondenţi, articolele sau blogurile sunt o sursă de informare.
Studiul de specialitate arată că a scăzut considerabil şi proporţia celor care au indicat drept criteriu de achiziţie faptul că pompa de căldură poate fi utilizată şi în zonele în care nu există acces la reţelele de termoficare/gaze (45,22%), ceea ce arată că, pe măsură ce devin mai informaţi, consumatorii nu mai privesc pompele de căldură ca pe soluţii aplicabile doar acolo unde nu au alte opţiuni, ci ca pe o tehnologie nouă, de înlocuire a celei tradiţionale.
Specialiştii Ariston susţin că există şi sisteme hibride, formate dintr-o pompă de căldură şi centrală termică, care vin în completarea sistemelor existente şi pot ajuta la tranziţia către noua tehnologie.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un sondaj realizat la solicitarea Ariston România pe un eşantion de 1.909 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare şi venituri medii sau peste medie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 90 / 14867 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Ce sume au primit firmele de avocați implicate în arbitrajul ICSID inițiat de Gabriel Resources după ce a pierdut proiectul aurifer Roșia Montană și cu cât au fost plătiți arbitrii. White & Case LLP și TZA s-au luptat timp de 8 ani cu LDDP și Lalive, iar acum se așteaptă decizia Tribunalului arbitral în litigiul cu pretenții de aprox. 4,4 miliarde usd
Cum se desfășoară programul de internship organizat de SIMION & BACIU pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai dinamice echipe de avocați | Echipa apreciază o viziune logică și coerentă asupra conceptelor teoretice studiate în facultate, dar curiozitatea, gândirea critică și orientarea către rezolvarea problemelor reprezintă atuuri esențiale
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...