Aproape două treimi dintre români ar cumpăra pompe de căldură dacă statul ar subvenţiona achiziţia (sondaj)
18 Septembrie 2023
AgerpresPotrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Trei sferturi dintre români (75%) sunt de părere că statul ar trebui să susţină cu subvenţii achiziţionarea de pompe de căldură, condiţie în care aproape două treimi (63%) ar considera oportun să facă trecerea către această soluţie termică, arată rezultatele unui sondaj realizat de o companie din domeniu.
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
Potrivit cercetării, publicată luni, deşi pompele de căldură sunt o tehnologie aflată la început în România, o pondere de 42% dintre respondenţi au spus că doresc să achiziţioneze această tehnologie.
Comparativ cu datele de anul trecut, în 2023 a scăzut cu aproape 10% numărul celor care spun că principalul criteriu care contează la achiziţionarea unei pompe de căldură îl reprezintă costurile scăzute cu utilităţile (71,16%), însă este în uşoară creştere numărul celor pentru care sunt relevante beneficiile de mediu (48,12%).
De asemenea, nouă din zece respondenţi au afirmat că sustenabilitatea este, pentru ei, "importantă" sau "foarte importantă" atunci când iau în calcul achiziţionarea unei pompe de căldură, în timp ce 44% consideră că beneficiile de mediu merită costul suplimentar al pompelor faţă de metodele tradiţionale. În plus, de la an la an, a rămas aproape neschimbat, la peste 56%, procentul celor pentru care contează multipla utilizare (încălzire şi răcire a aerului şi încălzire a apei).
Rezultatele studiului Ariston, în 2022, peste jumătate (58%) dintre cei chestionaţi care nu deţineau o pompă de căldură au menţionat lipsa de informare ca principal motiv pentru care nu au făcut încă achiziţia, dar anul acesta numărul lor a scăzut considerabil, la 44,98%. Totodată, s-a diminuat cu 30% ponderea celor care spun că nu au achiziţionat o pompă de căldură pentru că reprezintă o tehnologie nouă, insuficient testată.
Majoritatea participanţilor la studiu a menţionat că se informează despre pompele de căldură de la consultanţi sau experţi în încălzire (50,75%), iar pentru 43,68% dintre respondenţi, articolele sau blogurile sunt o sursă de informare.
Studiul de specialitate arată că a scăzut considerabil şi proporţia celor care au indicat drept criteriu de achiziţie faptul că pompa de căldură poate fi utilizată şi în zonele în care nu există acces la reţelele de termoficare/gaze (45,22%), ceea ce arată că, pe măsură ce devin mai informaţi, consumatorii nu mai privesc pompele de căldură ca pe soluţii aplicabile doar acolo unde nu au alte opţiuni, ci ca pe o tehnologie nouă, de înlocuire a celei tradiţionale.
Specialiştii Ariston susţin că există şi sisteme hibride, formate dintr-o pompă de căldură şi centrală termică, care vin în completarea sistemelor existente şi pot ajuta la tranziţia către noua tehnologie.
Datele prezentate sunt cuprinse într-un sondaj realizat la solicitarea Ariston România pe un eşantion de 1.909 de persoane, majoritar public urban cu studii superioare şi venituri medii sau peste medie.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3171 / 17945 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...