
Aproape jumătate dintre investitorii individuali ignoră ESG înainte de a investi într-un activ (platformă)
17 Iulie 2024
AgerpresÎn România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
Aproape jumătate dintre investitorii individuali (46%), la nivel mondial, nu se gândesc la ESG (factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă - Environmental, Social and Governance), principalele motive fiind legate de confuzia cu privire la înţelesul termenului (25%) şi performanţa scăzută (29%) a acestui indicator, potrivit datelor incluse în cel mai recent studiu Retail Investor Beat (RIB) publicat de platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro.
Cercetarea de specialitate arată că alţi 22% dintre respondenţi au declarat că se gândesc la ESG doar atunci când investiţiile lor au performanţe bune.
În România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
Cercetarea de specialitate arată că alţi 22% dintre respondenţi au declarat că se gândesc la ESG doar atunci când investiţiile lor au performanţe bune.
În România, 28% dintre investitorii individuali iau în considerare ESG înainte de a investi într-un activ, însă 19% nu mai fac acest lucru, în timp ce 30% au declarat că iau în considerare ESG doar atunci când investiţiile merg bine.
"Credibilitatea investiţiilor ESG a fost afectată în ultimii ani, pe fondul acuzaţiilor de greenwashing şi de etichetare greşită a fondurilor ESG. (...) performanţa activelor etichetate ESG a fost o problemă, cel mai mare fond ESG din lume rămânând în urma S&P 500, în ultimul an. Această sub-performanţă nu a fost ignorată de investitorii individuali - cel mai frecvent motiv pentru ignorarea ESG a fost acela că investitorii s-au concentrat mai mult pe randamente", notează experţii platformei de tranzacţionare.
Conform celui mai recent studiu Retail Investor Beat, cei care nu iau în considerare ESG atunci când investesc au fost întrebaţi de ce, iar cel de-al al doilea şi al treilea cel mai frecvent răspuns au fost că termenul este confuz (25%) şi că a existat prea mult greenwashing (24%).
Pentru investitorii români individuali, principalul motiv pentru care nu iau în considerare ESG a fost faptul că este derutant (32%), în timp ce greenwashing-ul este pe locul al treilea, cu 17%. În context, aceştia par să se concentreze mai mult pe soliditatea randamentelor (30%) sau pe faptul că firmele de petrol şi gaze au avut performanţe bune în ultimii ani (20%).
Totuşi, investitorii individuali mai în vârstă sunt cel mai puţin dispuşi să ia în considerare ESG. Astfel, doar 18% din cea mai în vârstă categorie din studiu (peste 55 de ani) ia în calcul întotdeauna ESG în deciziile de investiţii, faţă de 52% care nu o fac. De asemenea, în rândul investitorilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, 23% iau întotdeauna în considerare factorii ESG, iar 40% nu o fac, mai mult de jumătate din acest ultimă categorie (21%) neglijând acest aspect.
Întrebaţi care este litera pe care o consideră cea mai importantă din acronimul ESG, investitorii individuali globali au indicat factorii de mediu (E) pe primul loc, cu 32% dintre sufragii. Mai departe, factorii sociali (S) primit 23% dintre preferinţe, iar cei de guvernanţă (G), o pondere de 19%. Un sfert dintre cei chestionaţi (25%) au afirmat că toţi sunt la fel de importanţi.
Pentru investitorii individuali români, mediul este doar al treilea (17%), principalul criteriu fiind factorii de guvernanţă (31%), urmat de cei sociali (25%). Pentru 27%, toate sunt importante în mod egal.
Cea mai recentă ediţie a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat pe un eşantion de 10.000 de investitori individuali din 13 ţări - Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa, Australia, Italia şi Spania. Următoarele ţări au avut 500 de respondenţi:Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia, Polonia, România şi Republica Cehă.
Sondajul a fost realizat în perioada 15 mai - 5 iunie 2024 de compania de cercetare Opinium.
eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii fondată în anul 2007, ce are, în prezent, peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi din peste o sută ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2221 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...