Avertisment al Camerei de Comerț Americană în România | O nouă încercare de subordonare a camerelor de comerț bilaterale
13 Octombrie 2022
BizLawyerPrintr-o serie de prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022), se impune tuturor camerelor bilaterale înscrierea într-un Registru Național administrat de Camera Națională și depunerea la Camera Națională a unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului și obiectivelor, sub sancțiunea dizolvării.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) semnalează o nouă tentativă de a subordona Camerei Naționale structurile asociative asimilate camerelor de comerț bilaterale și solicită și pe această cale renunțarea la acest demers care denaturează și îngrădește mediul asociativ din România.
Printr-o serie de prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022), se impune tuturor camerelor bilaterale înscrierea într-un Registru Național administrat de Camera Națională și depunerea la Camera Națională a unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului și obiectivelor, sub sancțiunea dizolvării. Aceste prevederi reprezintă restrângeri aduse dreptului la libera asociere garantat de Constituția României, precum și de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
Printr-o serie de prevederi din Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii camerelor de comerț din România nr. 335/2007 (PL-x nr. 527/2022), se impune tuturor camerelor bilaterale înscrierea într-un Registru Național administrat de Camera Națională și depunerea la Camera Națională a unui raport de activitate anual care să probeze îndeplinirea scopului și obiectivelor, sub sancțiunea dizolvării. Aceste prevederi reprezintă restrângeri aduse dreptului la libera asociere garantat de Constituția României, precum și de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului și de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.
AmCham Romania consideră că acest demers profund nedemocratic și inechitabil prin care o entitate privată primește o poziție privilegiată și puteri discreționare față de alte entități private, este un precedent periculos și afectează negativ chiar și scopul declarat, acela de sprijinire a mediului de afaceri și de atragere de investiții.
Întrucât proiectul a fost aprobat de Senatul României și este în analiza Comisiilor din Camera Deputaților, AmCham România, alături de alte 10 asociații ale mediului de afaceri, a solicitat eliminarea oricăror prevederi care periclitează funcționarea unui mediu asociativ liber prin acordarea unor atribuții depășesc sfera de activitate a Camerei Naționale.
Conform legislației în vigoare, structurile asociative funcționeză pe baza unui statut aprobat de instanțe judecătorești, care stabilește mecanisme clare de raportare. Totodată, sunt supuse controlului autorităților statului în multiple domenii, astfel că prevederile în discuție nu răspund unei nevoi, ci dimpotrivă, rezultă într-o suprareglementare inoportună, fără utilitate reală, într-o birocrație excesivă și într-o subordonare nesănătoasă.
La nivel european, nu am identificat niciun alt stat în care Camera Națională să aibă un rol de supraveghere și control asupra celorlalte structuri asociative ale mediului de afaceri. În alte state, camerele de comerț bilaterale ale României nu sunt subordonate în niciun fel camerelor naționale.
Este regretabil și în contrast cu angajamentele asumate de România în ceea ce privește guvernanța, transparența, debirocratizarea că astfel de inițiative reapar și capătă o asemenea anvergură, și facem apel la toți decidenții să oprească această nouă încercare de subordonare a mediului asociativ.
Scrisoarea comună semnată de AmCham alături de alte 10 organizații, prezintă detaliat argumentele pentru respingerea acestor prevederi și poate fi consultată aici.
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) este între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.
În prezent, cele peste 500 de companii americane, internaționale și românești, membre ale comunității AmCham România, fac posibilă implicarea AmCham în promovarea priorităților economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Piețe de Capital și Servicii Financiare, Guvernanță Corporatistă, Concurență și Ajutor de Stat, Energie, Educație, Economie Digitală, Fiscalitate, Mediu , Piața Muncii, Sănătate, Fonduri Europene, Achiziții Publice și Partneriat Public-Privat, Real-Estate și Turism.
Conexiunea cu mediul de afaceri internațional este asigurată prin acreditarea AmCham România de către Camera de Comerț a SUA, și afilierea la rețeaua europeană a Camerelor de Comerț Americane. În plan intern, AmCham România se bucură de buna colaborare instituțională cu Ambasada Statelor Unite la București, și face parte din platforme de consultare precum Coaliția pentru Dezvoltarea României alături de alte organizații partenere din mediul asociativ care urmăresc obiective comune.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 7034 / 18342 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...