ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondajul AmCham România privind calitatea climatului investițional | Nivelul de apreciere atinge un nou record pozitiv. Intențiile de creștere a operațiunilor și planurile de investiții sunt în continuare la niveluri ridicate

04 Iulie 2023   |   BizLawyer

• Rezultatele economice pentru 2022 au fost mai mari față de estimări pe toate palierele: venituri, număr de angajați, investiții • România nu a generat avantaje competitive noi, iar dezavantajele se acutizează în lipsa unor reforme și măsuri țintite • Tensiunea din piața muncii se menține la cote record, pentru 94% dintre companii este dificil să găsească specialiști în sectoarele în care activează

 
 
AmCham România a prezentat rezultatele celei de-a cincea ediții a sondajului anual privind calitatea climatului investițional, care indică un optimism în creștere față de edițiile anterioare cu privire la potențialul economic al României, confirmat de menținerea unor intenții consistente de investiții în următoarele 12 luni și planuri de extindere în orizontul următorilor 3 ani.

Pentru climatul investițional în ansamblu, calificativul bun și foarte bun a fost acordat în ediția din 2023 de 51% dintre companiile participante la sondaj, față de 39% anul trecut, în creștere și raportat la percepția din 2019, înainte de pandemie. Nivelul ridicat de optimism poate fi un indicator al faptului că impactul presant al multiplelor crize manifestate în ultimii ani începe să se estompeze, dar și al încrederii în oportunitățile de dezvoltare a României.


Încrederea sporită vine și din rezultatele de business din 2022, în creștere la toate capitolele analizate față de nivelul anticipat: venituri (67%), număr de angajați (51%) și investiții realizate (55%). Companiile își mențin o perspectivă optimistă, anticipând performanțe similare pe toate cele trei palierele și pentru anul în curs, ceea de denotă maturitate și reziliență dobândite prin depășirea provocărilor și incertitudinii din ultimii  ani.

“Membrii AmCham cred în România. Optimismul lor este la un nivel record, perspectivele de investiții sunt promițătoare, la fel și rezultatele așteptate pe termen mediu și scurt - acesta este cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite din partea comunității noastre în anul în care aniversăm 30 de ani de AmCham în România. Cele mai mari așteptări ale mediului de afaceri vizează măsuri cu un efect mare de angrenare în economie, cum sunt investițiile în infrastructură, absorbția și utilizarea finanțării europene, accelerarea digitalizării serviciilor publice și menținerea un cadru fiscal-bugetar predictibil și competitiv. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât sunt esențiale pentru prioritățile strategice ale României precum aderarea la OCDE,  implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA” a declarat Cristian Sporiș, Președintele AmCham Romania”.

În ceea ce privește cele mai apreciate condiții de piață, calitatea infrastructurii digitale se situează pentru al cincilea an consecutiv pe prima poziție,  în creștere de la 49% în 2022 la 57%, fiind urmată de calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenți îl găsesc bun & foarte bun.

În contrast, topul celor mai puțin apreciate condiții de piață este stabilit prin calificativele de slab & precare acordate pentru fiecare din primele cinci de majoritatea companiilor participante la sondaj. Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport surclasează în ediția din acest an debirocratizarea, care rămâne pe locul 2 cu 74%. Urmează calitatea infrastructurii de sănătate (68%), prețul energiei (65%) și predictibilitatea cadrului de investiții (62%).

Cu privire la avantajele competitive care rămân relevante pentru Romania în perioada post-pandemie și în contextul geopolitic regional, apartenența la Uniunea Europeană a rămas pe primul loc (82%), urmată de statutul de membru NATO (60%). Celelalte avantaje competitive incluse în sondaj s-au apreciat față de nivelul din 2022 astfel: calitatea capitalului uman (53 % față de 42%), nivelul competitiv de impozitare a companiilor (33% față de 31%). Calitatea infrastructurii digitale care a rămas relativ la fel (28% față de 29%).

“ Nivelul record de optimism este dublat de vigilentă și prudență, cum era și de așteptat după o perioadă de crize multiple. Pentru ca acest optimism să se transforme în creștere economică este nevoie de consolidarea condițiilor de piață căutate și apreciate de investitori, și în același timp de identificarea, asumarea și dezvoltarea de avantaje competitive suplimentare, relevante pentru noile modele economice centrate pe sustenabilitate, tranziție verde și transformare digitală. Siguranța foarte apreciată de investitori este asigurată prin apartenența la UE și NATO, dar ținta noastră trebuie să fie ca avantajele care derivă din politica economică și socială, cum ar fi calitatea și disponibilitatea capitalului uman sau politica fiscală, să fie în centrul ofertei investiționale a României” a declarat Elisabeta Moraru, Vice-Președinte AmCham România.

În ceea ce privește finanțarea, fondurile proprii se regăsesc în continuare între sursele la care apelează cele mai multe companii (86%), urmate de împrumuturile bancare, care înregistrează anul acesta o creștere semnificativă, de la 35% în 2022 la 65% în 2023. La fel de mult crește și ponderea împrumuturilor de acționari, de la 29% în 2022, la 65% anul acesta. Fondurile europene, incluse pentru prima dată în ediția din acest an, sunt o opțiune pentru 39% dintre respondenți. Se menține un trend pozitiv în ceea ce privește accesarea finanțărilor din piețele de capital și private equity, fiecare înregistrând ponderi aproape duble față de anul trecut.  

“Pentru realizarea planurilor de investiții, companiile se bazează pe un mix de surse de finanțare. În condițiile în care 66% dintre companii prefigurează o creștere a costurilor de finanțare, credem că impactul acestora se poate atenua prin valorificarea la maximum a fondurilor europene disponibile și prin creșterea finanțării prin piața de capital. Pentru acest lucru este nevoie de o creștere a capacității de absorbție a finanțării europene, fie că vorbim de PNNR sau de programele operaționale, așa încât companiile să poată participa la implementarea de proiecte strategice. Eficientizarea întregului cadru de accesare și utilizare a finanțării europene la nivel național va ajuta și la o structură mai sănătoasă a bugetului de stat, la finanțarea deficitului, unul din riscurile macroeconomice care generează cea mai mare îngrijorare pentru comunitatea de afaceri” a punctat Andrei Andreescu, Vice-Președinte AmCham România.

La capitolul îngrijorări, de departe cea mai puternică este generată de tensiunea din piața muncii, care atinge o cotă de avarie, în condițiile în care 94% dintre companiile participante la sondaj au dificultăți în a găsi angajați potriviți. Problemele structurale din piața muncii cauzate de evoluția demografică negativă, migrația, disparitățile dintre regiuni, dintre rural și urban, calitatea slabă și inadecvarea sistemului de educație, s-au acutizat, iar cel mai puternic se resimt în regiunile cele mai dezvoltate, care cumulează aproximativ 70% din deficitul de forță de muncă, potrivit unei analize AmCham realizate de PwC.

“Criza de personal calificat  și nu numai, reprezintă cea mai mare limitare a capacității României de a-și atinge potențialul de creștere pe termen scurt, mediu și lung. În paralel cu politici publice care să adreseze problemele sistemice, și care vor produce efecte în timp, se impun măsuri urgente pentru a asigura măcar parțial necesarul de forță de muncă în economie. Multe state europene care se confruntă cu provocări similare fac eforturi de integrare  pe piața muncii a tinerilor și a populației inactive, căută să valorifice segmentul de populație care deține competențe necesare pe piața muncii și au crescut capacitatea administrativă pentru absorbția muncitorilor extra comunitari. Astfel de măsuri sunt la fel de necesare, fezabile și urgente și pentru România”, a declarat Alexander Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania.
 
Evaluarea membrilor AmCham prin intermediul ediției 2023 a Sondajului privind calitatea climatului investițional, atât în ceea ce privește sursele de optimism cât și cele de îngrijorare, sunt cu atât mai importante cu cât anul 2023 este un an pre-electoral și orice măsuri decuplate de realitatea economică ar putea genera dezechilibre costisitoare pentru România.

În acest context, AmCham România va continua să promoveze un dialog constructiv și de substanță pe marginea priorităților pentru agenda economică, contribuind cu recomandări de politici publice și măsuri orientate spre consolidarea competitivității economice a României.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3098 / 17244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...