ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile europene lansează sistemul de plăţi Wero, pentru a se desprinde de Visa şi Mastercard

27 Septembrie 2024   |   Agerpres

Serviciile Wero urmează să fie disponibile atât prin propria sa aplicaţie cât şi prin platformelor băncilor participante la proiect.

 
 
Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au lucrat ani de zile în linişte pentru crearea unui nou sistem de plăţi care ar putea permite în cele din urmă clienţilor să renunţe la cardurile lor Visa şi Mastercard, cel mai recent indiciu că regiunea caută să se desprindă de două din cele mai valoroase firme financiare din lume, transmite Bloomberg.

Proiectul Wero (parte a Iniţiativei Europene de Plăţi - EPI) se extinde acum în cea mai mare parte a Europei Occidentale. Susţinut de 16 procesatori de plăţi şi bănci importante, inclusiv BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG şi Worldline SA, în cele din urmă platforma va permite, de exemplu, unui client german să plătească instant o notă de plată la un hotel din Franţa folosind propriul lui cont bancar în loc de Visa sau Mastercard.


Poate părea simplu, dar dacă firmele reuşesc implementarea proiectului, Visa şi Mastercard vor pierde taxe de miliarde de dolari, pe care le percep de la comercianţii europeni de fiecare dată când consumatorii îşi folosesc cardul.

Dar, şi mai important, este un exemplu de modul în care Europa nu mai vrea să depindă de SUA pentru infrastructura cheie, financiară sau de alt tip.

"În condiţiile în care Visa şi Mastercard sunt atât de mari, controlează o mare parte din piaţă. Ideea este de a construi o alternativă la soluţiile internaţionale de plăţi, pentru a oferi consumatorilor şi jucătorilor europeni o alegere europeană", a apreciat Martina Weimert, director general la European Payments Initiative, compania din spatele Wero.

În zilele de după invadarea Ucrainei de către Rusia, Visa şi Mastercard s-au mişcat rapid, suspendându-şi operaţiunile, prevenind plăţile externe ale deţinătorilor ruşi de carduri şi oprind străinii să fac tranzacţii în Rusia.

Banca Centrală a Rusiei, pregătită pentru acest tip de criză, a creat anterior "Sistemul naţional de plăţi cu cardul" pentru procesarea tranzacţiilor pe plan intern, chiar dacă cardurile aveau logo-ul Visa sau Mastercard. Astfel, consumatorii au putut continua să facă plăţi pe plan local după invazie.

Chiar înainte de închiderea reţelelor în Rusia, Banca Centrală Europeană era din ce în ce mai îngrijorată de insuficienta suveranitate a sistemelor sale de plăţi.

Serviciile Wero urmează să fie disponibile atât prin propria sa aplicaţie cât şi prin platformelor băncilor participante la proiect.

"Plăţile sunt o problemă de volume. dacă nu ai volume, nu ai capacitatea de a fi competitiv pentru utilizatori", a explicat Carlo Bovero, de la BNP Paribas. Banca are peste 35 milioane de abonaţi la serviciul său de plăţi Paylib în Franţa, care se va alătura Wero.

Visa şi Mastercard, înfiinţate de bănci în anii '1950 şi '1960 ca o alternativă la numerar, au procesat anul trecut 14.800 miliarde de dolari şi, respectiv, aproximativ 9.000 miliarde de dolari, obţinând comisioane din gestionarea tranzacţiilor.

Conform datelor Boston Consulting Group, veniturile din plăţi au înregistrat o rată anuală de creştere de 8,3% în perioada 2017 - 2022, astfel încât veniturile ajung la 1.600 miliarde de dolari.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1901 / 19540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...