ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Băncile străine vor trebui să respecte cerinţe mai ridicate privind capitalul, conform planurilor UE (Reuters)

31 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că "ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei", sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.

 
 
Băncile străine cu sediul în Uniunea Europeană (UE) ar putea fi obligate să deţină mai mult capital şi lichidităţi, conform revizuirii reglementărilor luate în considerare de statele membre ale blocului comunitar, arată un document UE consultat de Reuters.
 
Oficialii de la Bruxelles caută să clasifice mai multe bănci străine ca subsidiare în loc de sucursale, o schimbare ce le va obliga să-şi majoreze bilanţul şi să fie supervizate direct de UE. Sunt vizate în principal băncile care şi-au deschis subsidiare în UE după Brexit.
 
Documentul UE pregătit pentru statele membre şi consultat de Reuters indică că "ajustările ar putea include constituirea automată a subsidiarei", sau metode prin care autorităţile de reglementare decid ce sucursale trebuie să devină subsidiare.
 
În raportul publicat în iunie de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se arată că la finalul lui 2020 erau 106 sucursale din ţări terţe (TCB) în 17 state membre care deţineau active de 510,23 miliarde de euro.
 
Faţă de anul precedent, sunt cu 14 mai multe sucursale, cu active de 120,5 miliarde de euro, tendinţa fiind legată de Brexit, apreciază EBA.
 
China are 18 sucursale, Marea Britanie - 15, Iran - 10 şi Statele Unite - 9.
 
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară decid de la caz la caz dacă o sucursală străină trebuie să devină o subsidiară pe care apoi o supervizează direct. Principala autoritate de reglementare pentru sucursala străină este organismul local de supervizare.
 
"Luarea în considerare a constituirii automate a subsidiarei va alarma firmele", susţine un oficial din industria bancară.
 
În prezent, autorităţile UE de reglementare bancară analizează sucursalele străine cu active de 30 miliarde de euro sau mai mult pentru a decide dacă reprezintă riscuri la adresa stabilităţii financiare.
 
Jeremy Kress, de la Universitatea Michigan din SUA, susţine că reglementările UE mai stricte ar putea determina Statele Unite să-şi revizuiască regulile pentru sucursalele băncilor străine.
 
Decizia de a forţa sucursalele să devină subsidiarele este de ultimă instanţă, iar unele state membre UE spun că actualul sistem este prea greoi.
 
Alte ţări membre UE vor să reducă pragul privind activele care duce la constituire automată a subsidiarei, se arată în document.
 
Schimbarea reglementării va acorda Băncii Centrale Europene, care supervizează principalele bănci, mai multă vizibilitate, şi va fi mai dificil pentru sucursalele să evite să devină subsidiare.
 
Deja BCE analizează dacă noile sucursale ale băncilor din Londra au suficienţi personal de conducere şi activitate pentru a îndeplini cerinţele privind licenţa.
 
Autoritatea britanică de reglementare este îngrijorată că mulţi bancheri sunt forţaţi să se mute de la Londra, iar operaţiunile din Regatul Unit nu vor avea suficient personal de conducere. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9271 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...