ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bateriile cu plumb pentru sistemele fotovoltaice, eliminate din ghidul tehnic al programului de investiţii (asociaţie)

15 Octombrie 2024   |   Agerpres

Reprezentanţii Asociaţia Prosumatorilor aşteaptă publicarea ghidului tehnic actualizat de către MIPE, în perioada imediat următoare, din care să fie eliminate complet bateriile plumb-acid.

 
 
Ministerul Investiţiilor şi al Proiectelor Europene (MIPE) a fost de acord, la nivel declarativ, să elimine instalarea de baterii cu plumb-acid din ghidul tehnic al programului de investiţii pentru sistemele fotovoltaice din PNRR, aceasta fiind o tehnologie învechită şi periculoasă din ghidul tehnic al programului de investiţii, a anunţat marţi Asociaţia Prosumatorilor (APCE).

Conform sursei citate, reprezentanţii asociaţiei aşteaptă publicarea ghidului tehnic actualizat de către MIPE, în perioada imediat următoare, din care să fie eliminate complet bateriile plumb-acid.

"Acesta va marca un pas semnificativ în promovarea unor soluţii inovatoare şi prietenoase cu mediul, finanţate din bani europeni, asigurând un viitor energetic curat şi sigur pentru toţi beneficiarii programului din România", se menţionează în comunicat.


Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România (APCE) a luat atitudine publică împotriva instalării de baterii cu plumb-acid, în cadrul axei pentru investiţii PNRR/2024/Componenta 16/Investiţia 7/Axa 1 pentru sisteme fotovoltaice, precizează sursa citată.

"Datorită comunicatelor de presă şi adreselor oficiale transmise autorităţilor de către APCE, Ministerul Investiţiilor şi al Proiectelor Europene (MIPE) a fost de acord, la nivel declarativ, să elimine această tehnologie învechită şi periculoasă din ghidul tehnic al programului de investiţii. Ne-am bazat iniţiativa pe riscurile clare pe care le implică aceste baterii", se mai precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii APCE susţin că tehnologia plumb-acid este toxică în anumite condiţii, putând emana gaze toxice, precum dioxidul de sulf sau alte gaze cu sulf, dacă bateria este deteriorată sau supraîncărcată.

"Aceste gaze sunt toxice şi pot cauza iritaţii la nivelul căilor respiratorii şi al ochilor în spaţii neventilate. Un alt pericol care poate apărea la aceste tipuri de acumulatori, chiar dacă bateriile sunt etanşe, este emanaţia hidrogenului - un gaz extrem de inflamabil, produs atunci când bateria este încărcată. Dacă se acumulează în spaţii închise, poate reprezenta un risc de explozie", menţionează APCE.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România este o organizaţie dedicată promovării energiilor regenerabile şi asigurării unui cadru legislativ şi tehnic favorabil dezvoltării comunităţilor energetice sustenabile în România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11 / 17772
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Mușat & Asociații și Hogan Lovells au asistat Romgaz în prima emisiune de obligațiuni din sectorul gazelor naturale, un proiect istoric pe piața de capital, care a generat un interes uriaș din partea investitorilor internaționali. Mandatul a implicat o echipă multidisciplinară, condusă de Gheorghe Mușat (Senior Partner), Paul Buta (Managing Partner) și Răzvan Stoicescu (Deputy Managing Partner)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi Samurai pe piața de capital din Japonia. Doi parteneri în echipa de proiect
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat BLIK România în obținerea autorizației de funcționare pe piața locală. Colaborare strânsă între echipele de avocați și consultanți din România și Polonia
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
Rising Stars | Darius Constantin Avrigeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2023, a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Media cu care am terminat facultatea nu reprezintă un simplu număr, ci un întreg set de cunoștințe acumulate pe parcursul studenției și chiar munca depusă în vederea asimilării acestor cunoștințe, acestea din urmă fiind cele care mi-au permis de fapt să ajung, din punct de vedere profesional, acolo unde mi-am propus”
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...