ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BCE caută să reducă sprijinul acordat băncilor (Reuters)

23 Septembrie 2022   |   Agerpres

La şedinţa din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.

 
 
Banca Centrală Europeană ia în calcul metode de reducere a sprijinului acordat instituţiilor financiare, după majorarea dobânzilor, o decizie care va provoca probabil reacţii aprinse din partea creditorilor, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
 
La şedinţa din 8 septembrie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 1,25%, 1,50% şi, respectiv, 0,75% începând cu data de 14 septembrie 2022.
 
Pentru a lupta contra inflaţiei, în mai puţin de două luni BCE a majorat de la minus 0,5% la 0,75% dobânda plătită pentru rezervele băncilor care depăşesc cerinţele, în valoare de 4.600 miliarde de euro. Astfel, BCE se confruntă cu dificultăţi legate de dobânzile anuale de zeci de miliarde de euro pentru aceste rezerve, care ameninţă să decimeze capitalul băncilor centrale din ţările unde sunt cea mai mare parte a acestor rezerve, deja Belgia şi Ţările de Jos avertizând asupra pierderilor iminente.
 
De asemenea, BCE este pusă într-o poziţie dificilă din punct de vedere politic în privind sprijinirii băncilor, într-o perioadă în care inflaţia ridicată afectează gospodăriile.
 
În special băncile sunt pe cale să facă un profit garantat de pe urma împrumuturilor pe trei ani luate de la BCE deoarece dobânda medie pe care o plătesc la operaţiunile ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO) este mai scăzută decât ce câştigă depozitând acelaşi nivel de numerar la banca centrală.
 
Din aceste motive, angajaţii BCE caută modalităţi de a plăti mai puţin, de exemplu să nu plătească dobânzi pentru orice sumă în numerar pe care băncile au împrumutat-o de la banca centrală. De asemenea, BCE ar putea schimba condiţiile pentru împrumuturile TLTRO, deşi ar putea fi afectată credibilitatea viitoarelor programe, susţin sursele.
 
O altă propunere include remunerarea doar a rezervelor în exces sub sau peste un anumit plafon sau renunţarea la dobânda la rezervele minime.
 
Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.
 
Problema ar urma să fie analizată luna viitoare, posibil la reuniunea din 23 octombrie, când BCE ar urma să majoreze din nou dobânzile.
 
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că va plăti dobânzi la rezerve numai "până la un anumit plafon".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6313 / 17345
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...