ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitabilitatea operaţională a Grupului PPC a urcat cu 57% în prima jumătate a acestui an

07 August 2024   |   Agerpres

Grupul PPC a obţinut un profit net ajustat de 228 milioane de euro, în primul semestru din acest an, în creştere cu 165% faţă de rezultatul de 84 milioane de euro afişat S1 2023.

 
 
Profitabilitatea operaţională a Grupului PPC a urcat cu 57% în prima jumătate a acestui an, compania afişând un EBITDA ajustat de 927 milioane de euro, datorită contribuţiei mai mari a activităţii de distribuţie, rentabilităţii îmbunătăţite a activităţii integrate şi adăugării operaţiunilor din România, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Profitabilitate operaţională importantă în semestrul I 2024, cu EBITDA ajustat de 927 milioane de euro, în creştere cu 57% faţă de semestrul I 2023, datorită contribuţiei mai mari a activităţii de distribuţie, rentabilităţii îmbunătăţite a activităţii integrate şi adăugării operaţiunilor din România.
Poziţie financiară solidă în ciuda accelerării investiţiilor. PPC a menţinut un grad de îndatorare (Datorie netă/LTM PF EBITDA în iunie 2024) de 2,3x, cu mult sub plafonul autoimpus de 3,5x, datoria netă fiind de 3.826 milioane de euro la 30.06.2024", se arată într-un comunicat al companiei.


Grupul PPC a obţinut un profit net ajustat de 228 milioane de euro, în primul semestru din acest an, în creştere cu 165% faţă de rezultatul de 84 milioane de euro afişat S1 2023. Profitul net ajustat după plata intereselor minoritare a fost de 179 milioane de euro, comparativ cu 78 milioane de euro în primele şase luni ale anului trecut.

Investiţiile totale au atins 1,1 miliarde de euro, inclusiv în România, cu o creştere semnificativă înregistrată în activităţile de distribuţie şi SRE (surse regenerabile, n.r.), în conformitate cu planul PPC de a creşte participarea energiei nepoluante în mixul său de producţie de energie electrică şi de a continua îmbunătăţirea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie.

Investiţiile în surse regenerabile, distribuţie şi digitalizare au urcat la 800 de milioane de euro, înregistrând o creştere de 120% faţă de S1 2023, inclusiv contribuţia României.

Capacitatea instalată în SRE a fost de 4,7GW la sfârşitul lunii iunie 2024, de la 3,5GW în iunie 2023. În plus, proiecte în valoare de 3,3 GW se află deja în stadiul de construcţie sau gata de construcţie, în vederea atingerii obiectivului de 8,9 GW în 2026 (90% din obiectivul pentru 2026 este deja în funcţiune sau reprezintă proiecte în construcţie sau gata de construcţie).

Producţia pe bază de lignit a scăzut cu aproximativ 30% în S1 2024 faţă de S1 2023, situându-se la 1,5TWh, reprezentând 16% din producţia PPC. Ca urmare, emisiile de CO2 (Scope 1) s-au redus cu 8% faţă de S1 2023, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, producţia de energie din surse regenerabile a crescut cu 65% în S1 2024 faţă de S1 2023, ajungând la 3,1TWh, ceea ce reprezintă 33% din producţia totală a PPC.

"Continuăm să investim în mod semnificativ în surse regenerabile de energie, în reţele şi în digitalizarea operaţiunilor noastre pentru a ne atinge obiectivele pe care le-am stabilit în planul nostru de afaceri. Am reuşit să ne maturizăm şi mai mult portofoliul de energie regenerabilă, având în prezent 3,3 GW în construcţie sau gata de construcţie, ceea ce ne oferă încredere în atingerea obiectivului nostru pentru 2026, de 8,9 GW capacitate totală instalată în energie regenerabilă. Pentru întregul an, suntem foarte încrezători că ne vom atinge obiectivul de EBITDA ajustat de 1,8 miliarde de euro, pe baza performanţei puternice din primul semestru şi a rezilienţei modelului nostru integrat", a declarat preşedintele şi directorul executiv al Public Power Corporation S.A., Georgios Stassis, citat în comunicat.

Cererea de energie electrică în Grecia a crescut cu 6% în semestrul I 2024, comparativ cu semestrul I 2023, în principal datorită condiţiilor meteorologice mai calde, în special în iunie 2024. În România, cererea de energie electrică s-a majorat cu 0,9% în S1 2024, comparativ cu perioada respectivă din 2023.

Cota medie de piaţă retail a PPC în Grecia a înregistrat o reducere la 50% în semestrul I 2024, de la 58% în semestrul I 2023, în principal din cauza reducerii cotei sale în ceea ce priveşte clienţii de înaltă tensiune ca urmare a rezilierii contractelor fixe vechi. În România, cota medie de piaţă a PPC în vânzările de energie electrică a fost de 15% .

În ceea ce priveşte producţia, cota medie de piaţă a PPC în Grecia a scăzut de la 37% în S1 2023 la 33% în S1 2024. Această evoluţie este determinată, de fapt, de scăderea producţiei pe bază de lignit, PPC progresând în planul său de a renunţa la cărbune până în 2026. În România, cota de piaţă medie a PPC în producţia de energie din surse regenerabile (eoliană/solară) a ajuns la 13%, fără nicio modificare semnificativă faţă de S1 2023 (14%).

În domeniul e-mobilităţii, prin intermediul PPC blue, PPC este lider în ceea ce priveşte cota de piaţă, cu 34% din punctele publice de încărcare din Grecia. De asemenea, PPC este activă în domeniul e-mobilităţii şi în România, având un număr total de aproape 2.700 de puncte de încărcare la sfârşitul semestrului I 2024 în ambele ţări.

PPC este cea mai importantă companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord.

PPC are o capacitate totală instalată de 11,5GW, constând din instalaţii termale, hidro şi SRE cu o producţie anuală totală de aproximativ 21TWh, în timp ce în reţele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.

Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,8 milioane de clienţi în total, oferindu-le peste 33TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.

PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa din Atena din 2001.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17345
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
Schoenherr a asistat fondurile BlackPeak Capital și Catalyst Romania Fund II în runda de finanțare Seria B de 10 milioane EUR pentru Leanpay. Partenerul Mădălina Neagu a coordonat echipele din 5 jurisdicții
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
NNDKP a asistat Globant în legătură cu fuziunea a două filiale din România, în cadrul unui proces de reorganizare la nivel global. Echipa a fost coordonată de partenerul Răzvan Vlad
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Organizatorii Transylvania Open au cumpărat licența turneului WTA de la Associazione Sportiva Dilettantistica Country Time Club. PNSA a fost alături de cumpărător, cu o echipă coordonată de partenerul Bogdan C. Stoica
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...