ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rată de rentabilitate de 6,94% pentru operatorii reţelelor de trasport şi distribuţie în domeniul energiei (ANRE)

07 August 2024   |   Agerpres

În ceea ce priveşte impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe cinci ani, creşterea în factură este estimată la 50 - 55 lei MWh. "Această valoare se poate modifica în funcţie de investiţii", a adăugat Niculescu.

 
 
Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat marţi, în unanimitate, o rată reglementată de rentabilitate (RRR) pentru operatorii reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor de 6,94% pentru perioada a cincea de reglementare, a anunţat preşedintele instituţiei, George Niculescu, la o conferinţă de presă.

"Astăzi (marţi, n.r.), în unanimitate, comitetul de reglementare a adoptat o rată de rentabilitate pentru perioada a cincea de reglementare, în valoare de 6,94%. Precizez faptul că rata de rentabilitate pentru perioada a patra de reglementare a fost de 6,39%.", a spus George Niculescu.

El a subliniat că există criterii prin care operatorii de distribuţie mai primesc un procent, în funcţie de nivelul de investiţiilor pe care îl vor realiza în dezvoltarea reţelelor.


"Dacă ne uităm la valoarea minimă de investiţii care este de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe an a tuturor operatorilor de distribuţie, vedem că la această valoare se aplică rata de rentabilitate aprobată astăzi în comitetul de reglementare de 6,94. În cazul în care operatorii de distribuţie îşi depăşesc acest nivel minim de investiţii, rata de rentabilitate va fi 7,94%. Autoritatea de reglementare nu este o frână în calea investiţiilor operatorilor de distribuţie în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale. De aceea introducem acest principiu prin care răsplătim şi bonificăm operatorii de distribuţie care au înţeles nevoia de investiţii şi care chiar fac aceste investiţii. Este o metodă mai eficientă decât aceea de a acorda un WACC (costul mediu ponderat al capitalului, n.r.) mai mare pentru valoarea minimă de investiţii, existând riscul ca la sfârşitul perioadei a cincea de reglementare să observăm că operatorii de distribuţie îşi menţin investiţiile la valoarea minimă pentru care primesc o rată de rentabilitate mărită", a precizat George Niculescu.

În ceea ce priveşte impactul la consumator, pe joasă tensiune, cumulat pe cinci ani, creşterea în factură este estimată la 50 - 55 lei MWh. "Această valoare se poate modifica în funcţie de investiţii", a adăugat Niculescu.

Totodată, şeful ANRE a subliniat că va exista o măsură coercitivă dacă indicatorii de performanţă nu sunt atinşi.

"Suntem de acord că reţelele de distribuţie au nevoie de investiţii. Suntem dispuşi să bonificăm aceste investiţii cu încă un procent, dar consumatorii de energie din România trebuie să înţeleagă pentru ce plătesc mai mult. Şi aici mă refer la anumiţi indicatori de performanţă care, de asemenea, sunt trecuţi în principiile metodologice care se află în dezbatere publică astăzi. Vorbim de ţinte foarte clare cu privire la digitalizarea reţelelor de distribuţie, pentru că şi noi, la Autoritate, ne dorim să avem un grad mai mare de digitalizare a reţelelor spre deosebire de nivelul la care acestea sunt digitalizate astăzi, precum şi îmbunătăţirea unor indicatori ce ţin de răspunsul la intervenţii în caz de avarii ş.a.m.d", a explicat Niculescu.

De asemenea, se va acorda o bonificare de 0,5% în cazul în care aceşti indicatori de performanţă sunt atinşi.

"În cazul în care aceşti indicatori de performanţă nu sunt atinşi, sunt în discuţii cu direcţia de specialitate şi cu colegii din comitetul de reglementare ca această bonificaţie să se transforme într-o măsură coercitivă, pentru că ne dorim ca aceste ţinte să fie îndeplinite, iar operatorii de distribuţie care nu le îndeplinesc să aibă o măsură coercitivă, dacă acest lucru nu se întâmplă", a adăugat şeful ANRE.

Conform unui comunicat al ANRE, la stabilirea RRR pentru a cincea perioadă de reglementare s-a avut în vedere atingerea unui echilibru optim între menţinerea interesului realizării investiţiilor necesare asigurării calităţii serviciilor de transport şi distribuţie de energie electrică şi gaze naturale şi asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport şi distribuţie, conform prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 178 alin. (1) din Lege. De asemenea, s-a avut în vedere şi sprijinirea dezvoltării, în cel mai rentabil mod, a unor sisteme sigure, fiabile, eficiente şi nediscriminatorii care sunt orientate către consumator, în conformitate cu obiectivele generale în domeniul energiei electrice, respectiv în domeniul gazelor naturale.

"ANRE a procedat la stabilirea valorii ratei reglementate de rentabilitate a capitalului investit pe baza datelor prezentate în studiul contractat prin licitaţie pe SEAP -"Stabilirea elementelor de calcul al costului mediu ponderat al capitalului pentru a cincea perioadă de reglementare, pentru activităţile de transport şi distribuţie gaze naturale şi energie electrică", elaborat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL (PwC), cât şi pe baza informaţiilor de specialitate incluse în rapoartele anuale emise de Consiliul Autorităţilor Europene de Reglementare în Domeniul Energiei (CEER)", se menţionează în comunicat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2125 / 19465
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...