![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
BNR se aşteaptă la o încetinire a activităţii economice în majoritatea sectoarelor economiei în T III şi IV, cu excepţia celui agricol
11 Noiembrie 2021
AgerpresÎn plus, exporturile sunt preconizate a beneficia de peurma redresării activităţii principalilor parteneri comerciali din zona euro, pe fondul unei mai bune menţineri sub control a situaţiei sanitare în statele respective.
Banca Naţională a României se aşteaptă pentru trimestrele III şi IV la o încetinire a activităţii economice în majoritatea sectoarelor economiei, cu excepţia celui agricol, conform Raportului asupra inflaţiei din noiembrie.
"În trimestrul II al anului 2021, activitatea economică a înregistrat o creştere trimestrială de 1,9%, uşor peste prognoza pe termen scurt formulată în cadrul Raportului precedent. În structură, a surprins contribuţia negativă a consumului, ce ar putea fi asociată sectorului agricol, pe fondul amânării perioadei de recoltare. Totodată, trebuie reamintite dificultăţile de culegere a datelor statistice în contextul pandemic, care implică şi posibile revizuiri viitoare ale seturilor de date. Formarea brută de capital fix a avut o contribuţie pozitivă solidă, în principal pe seama echipamentelor IT&C (continuarea procesului de digitalizare), în timp ce exportul net a avut o contribuţie negativă relativ diminuată faţă de trimestrele precedente, ocazionată de frânarea importurilor (atribuită tuturor categoriilor majore de bunuri, cu excepţia celor de consum). Comparativ cu prima jumătate a anului 2021, pentru trimestrele III şi IV este preconizată o încetinire a activităţii economice în majoritatea sectoarelor economiei, cu excepţia celui agricol. Pe fondul condiţiilor climaterice prielnice, producţia agricolă vegetală este evaluată a avea o contribuţie considerabilă asupra dinamicilor trimestriale ale PIB în a doua jumătate a anului, cel mai mare impact fiind preconizat a fi localizat în III. Totodată, creşterea preţurilor bunurilor energetice ar putea reprezenta, prin canalul majorării costurilor de producţie ale companiilor şi în condiţiile dificultăţii de substituţie a acestor factori de producţie, un determinant al încetinirii activităţii economice faţă de prima jumătate a anului", se spune în Raport.
Conform sursei citate, activitatea economică, în special segmentele HoReCa şi cele ale activităţilor cultural-recreative, este evaluată a fi beneficiat, în primele două luni ale trimestrului III, de relaxarea unui număr important de restricţii de mobilitate, pe fondul ameliorării situaţiei medicale. Tot în acest context, se remarcă şi un nivel înalt al încrederii agenţilor economici în lunile iulie şi august, indicatorul ESI calculat de DG ECFIN aferent României înregistrând printre cele mai ridicate valori de la debutul pandemiei. În schimb, semnale nefavorabile provin din partea dinamicii producţiei industriale şi a sectorului construcţii, pe fondul persistenţei sincopelor în lanţurile de aprovizionare (în contextul crizei microcipurilor şi al continuării creşterii globale a preţurilor materiilor prime), evaluate a avea un caracter mai persistent decât s-a anticipat iniţial.
În ceea ce priveşte situaţia medicală, pe fondul nivelului redus de vaccinare al populaţiei, BNR menţionează că în prima lună a trimestrului IV s-a observat o înrăutăţire fără precedent a crizei sanitare (în luna octombrie, numărul infectărilor s-a aflat pe o pantă ascendentă, depăşind cu mult maximele precedentelor valuri pandemice), afectând încrederea agenţilor economici. În acest context, pe lângă introducerea graduală a unor restricţii de mobilitate locale, corelate cu gradul de infectare, la sfârşitul lunii octombrie au fost adoptate şi restricţii la nivel naţional. Deşi riscurile la adresa activităţii economice interne sunt apreciate a fi predominant descendente, factori cu potenţial de a atenua evoluţiile nefavorabile ar putea fi legaţi de: prelungirea până la sfârşitul anului a schemelor de ajutor de stat, de exemplu, cele privind decontarea şomajului tehnic şi continuarea permiterii accesului populaţiei la activităţile neesenţiale, condiţionat de deţinerea unui certificat verde (ce a generat, recent, şi o creştere a interesului populaţiei pentru vaccinare).
În plus, exporturile sunt preconizate a beneficia de peurma redresării activităţii principalilor parteneri comerciali din zona euro, pe fondul unei mai bune menţineri sub control a situaţiei sanitare în statele respective.
Conform BNR, după contracţia de anul trecut, PIB real este proiectat a înregistra în 2021 o dinamică medie anuală substanţial superioară în termeni absoluţi, inclusiv pe seama unui efect de bază favorabil (asociat revigorării alerte din ultimele două trimestre ale anului trecut). Ulterior, ritmurile anuale prognozate, deşi mai atenuate, rămân robuste, înapropierea celor ale PIB potenţial. Faţă de Raportul din august, excluzând contribuţiaexcepţională a agriculturii de anul acesta, proiecţia a fost revizuită în sens descendent
atât pentru anul curent, cât şi pentru cel următor.
Instituţia precizează că noua traiectorie înglobează: efectele încetinirii, mai pregnante decât estimarea anterioară, a activităţii economice în ultimele două trimestre ale anului curent şi impactul contracţionist, anticipat apersista cel puţin o perioadă de timp, din partea preţurilor energetice.
Comparativ cu runda precedentă, impactul cumulat al absorbţiei fondurilor europene prin programul "Next Generation EU" a fost revizuit în sens ascendent pe termen mediu, în condiţiile informaţiilor actualizate privind un conţinut investiţional mai ridicat al alocărilor de fonduri. Un factor favorizant al dinamicii PIB intern este şi profilul mai favorabil al redresării în ansamblu a economiilor partenerilor externi.
În structură, creşterea medie anuală a PIB este imprimată de cea a consumului gospodăriilor populaţiei, la care se adaugă contribuţia solidă a formării brute de capital fix. Aportul exporturilor nete reale este proiectat a rămâne negativ, cu valori accentuate în 2021 (comparativ cu anul anterior), iar ulterior în atenuare. Pentru anul curent, contribuţia proiectată a variaţiei stocurilor la dinamica medie anuală a PIB este foarte ridicată.
Pe parcursul anului 2021, BNR menţionează că se anticipează o revigorare notabilă a dinamicii PIB potenţial (evaluare ce surprinde şi importante efecte de bază, în contextul disipării şocurilor adverse induse de criza pandemică). Traiectoria va continua apoi cu ritmuri anuale robuste (similare celor din Raportul precedent), având contribuţii consistente preponderent din partea capitalului şi a productivităţii totale a factorilor - TFP. Acumularea stocului de capital este atribuită rezilienţei fluxurilor de investiţii. În privinţa acestora ar trebui remarcate continuarea avansului cheltuielilor din domeniul IT&C (software şi echipamente), pe parcursul anului curent, precum şi perspectivele favorabile, inclusiv pe termen mai lung, asociate utilizării fondurilor europene din multiple surse.
"Totuşi, cuantumul resurselor disponibile pentru investiţii ar putea fiafectat de creşterile substanţiale ale preţurilor bunurilor energetice. Aportul f orţei de muncă, proiectat în recuperare începând cu 2021, reflectă tendinţele favorabile ale ratei de activitate şi ale numărului mediu de ore lucrate pe angajat. Pe termen mai lung, în sens opus acţionează evoluţiile demografice nefavorabile din România, cu un ritm de diminuare a populaţiei în vârstă de muncă preconizat a fi destul de alert. Dinamica trendului TFP reflectă câştiguri importante de eficienţă, susţinute prin accelerarea procesului de digitalizare şi dezvoltarea unor tehnologii inovatoare în majoritatea sectoarelor economiei, ca răspuns la condiţiile crizei pandemice. De subliniat este şi faptul că şocul pandemic a afectat diferenţiat diversele sectoare, dificultăţile cele mai mari fiind localizate în domeniul HoReCa, iar continuarea acestor evoluţii eterogene ar implica modificări persistente în structura economiei, prin realocarea sectorială a factorilor de producţie. Nu în cele din urmă, pe termen mediu şi lung, dinamica trendului TFP rămâne afectată de persistenţa diverselor deficienţe structurale ale economiei, vizibile şi anterior declanşării crizei", se nai spune în Raport.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11199 / 18415 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
CMS a asistat DRI cu privire la cele mai mari acorduri de achiziție directă de energie încheiate în România cu OMV Petrom | Varinia Radu (partener), coordonatoarea echipei de proiect: ”Această tranzacție este una dintre cele mai complexe PPA-uri din Europa Centrală și de Est de până acum, ceea ce subliniază gradul tot mai ridicat de sofisticare al pieței de energie din România”
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...