ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Boston Consulting Group: cinci provocări majore pentru liderii de companii în 2025

25 Februarie 2025   |   BizLawyer

nul 2025 va testa liderii de afaceri în moduri fără precedent.

 
 
Anul 2025 se anunță plin de provocări pentru mediul de afaceri și companii. Boston Consulting Group (BCG) evidențiază cinci dintre cele mai critice aspecte cu care aproape toți liderii de afaceri se vor confrunta în acest an. Aceste provocări au fost identificate pe baza discuțiilor cu peste o mie de lideri din întreaga lume și sunt detaliate în raportul „Five Dynamics That Will Test CEOs in 2025”.

“Modul în care liderii vor gestiona aceste schimbări va fi definitoriu pentru viitorul lor, influențând decisiv succesul sau declinul afacerii în anii următori”, a declarat Laszlo Juhasz, Managing Director și Senior Partener la BCG.

Cele cinci provocări majore se pot grupa astfel:


►    Tarife, competitivitate și ascensiunea Sudului Global

În 2025, creșterea tarifelor comerciale va deveni o realitate pe multe piețe, influențând lanțurile de aprovizionare, accesul la piețe și costurile companiilor. Președintele american Donald Trump a promis deja majorări tarifare, existănd riscul unor represalii comerciale de ambele părți, accentuând intervenția statului în economie. În acest context, liderii de afaceri trebuie să anticipeze impactul asupra strategiilor lor pentru a menține competitivitatea. În paralel, Sudul Global – format din 133 de economii emergente din India, Asia de Sud-Est și Africa – își consolidează influența economică, oferind noi oportunități de creștere pe aceste piețe.

►    Inteligența artificială

La doi ani după succesul ChatGPT, inteligența artificială și modelele generative de învățare automată rămân priorități strategice pentru 75% dintre liderii de afaceri, fiind incluse în top trei obiective pentru 2025. Deși investițiile în IA sunt masive, beneficiile financiare nu sunt încă clare, iar succesul depinde de implicarea directă a liderilor de companii. Pentru a maximiza impactul, BCG recomandă concentrarea pe un număr redus de inițiative cu potențial ridicat și adaptarea companiilor la schimbările necesare, ceea ce poate duce la o implementare de 2,3 ori mai eficientă și un ROI superior.

►    Costul în creștere al inacțiunii climatice

Tranziția către reducerea emisiilor și adaptarea la schimbările climatice rămâne o provocare globală. În timp ce UE, Japonia și China accelerează tranziția verde, SUA par să relaxeze reglementările în domeniul energiilor regenerabile. Lipsa de acțiune expune companiile la riscuri climatice tot mai mari, iar BCG estimează că fenomenele meteo extreme ar putea reduce EBITDA-ul global cu 25% în următorii 25 de ani. Cu toate acestea, multe companii subestimează impactul economic al schimbărilor climatice, riscând pierderi financiare majore din cauza dezastrelor naturale.

►    Managementul costurilor ca motor al creșterii

O gestionare eficientă a costurilor nu doar îmbunătățește performanța actuală, ci asigură și viitorul companiei, iar 67% dintre liderii intervievați de BCG consideră că economiile trebuie reinvestite în inovație și creștere. Totuși, 40% dintre executivi se simt nepregătiți pentru un posibil șoc economic în 2025, iar mulți dintre ei nu reușesc să atingă obiectivele de reducere a costurilor. BCG avertizează că măsurile rapide și impuse rigid nu sunt sustenabile, recomandând o abordare pe termen lung prin reconfigurarea modelelor operaționale. O cultură a conștientizării costurilor, bazată pe transparență și implicarea echipei, este esențială pentru construirea unei organizații eficiente și rezistente.

►    Rolul de unificator

Polarizarea politică și socială poate pătrunde în mediul de lucru, afectând coeziunea echipelor și performanța companiilor. Liderii de afaceri pot juca un rol de unificatori, transformând companiile în medii sigure pentru angajați, unde colaborarea, dialogul civilizat și siguranța psihologică sunt prioritare. Pentru a reduce diviziunile, liderii trebuie să monitorizeze subiectele politice și sociale controversate și să elaboreze strategii pentru gestionarea acestora în cadrul companiei. Ei pot cultiva o cultură a toleranței și pot stabili un cadru clar despre când și cum să se implice în probleme sensibile, în concordanță cu valorile și obiectivele organizației.

“Anul 2025 va testa liderii de afaceri în moduri fără precedent. Cei care adoptă o abordare proactivă, investesc strategic în tehnologie, gestionează costurile cu viziune pe termen lung și rămân flexibili în fața schimbărilor economice și climatice vor avea șansa de a-și consolida poziția pe piață”, a adăugat Laszlo Juhasz. “În schimb, cei care reacționează lent sau ignoră aceste transformări riscă să fie lăsați în urmă.”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 264 / 18822
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...