ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Brevetele pentru integrarea AI în reţelele electrice, în creştere puternică, conform unui studiu

10 Decembrie 2024   |   Agerpres

Două domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.

 
 
Brevetele relaţionate cu integrarea în reţelele electrice a Inteligenţei Artificiale (AI) au crescut de şase ori în ultimii ani, conform unui studiu realizat de Oficiul European de Brevete (EPO) şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), relatează EFE.

Studiul, intitulat "Brevete pentru Reţele Electrice Îmbunătăţite", demonstrează, conform unui comunicat al EPO, că acest impuls vine din progresele în integrarea digitală şi din expansiunea surselor de energie curată, ceea ce încurajează inovarea în sectorul energetic.

Două domenii în care s-a produs o creştere evidentă au legătură cu prognozele privind cererea şi oferta şi cu reţelele de încărcare pentru vehicule electrice.

Infrastructura electrică înregistrează un mare avans în prezent, iar în perioada 2009 - 2013 investiţiile în acest sector au crescut cu 30% anual, în medie, de şapte ori mai mult faţă de media din alte sectoare.

"Aşa cum subliniază recentul raport al lui Mario Draghi, pentru garantarea competitivităţii sale, Europa trebuie să fie lider în ceea ce priveşte angajamentul privind noile tehnologii curate şi promovarea tranziţiei energetice spre un viitor fără combustibili fosili. Deja s-au înregistrat progrese semnificative în acest sector, ceea ce pune în evidenţă urgenţa investiţiilor în reţele electrice mai inteligente şi flexibile, care să echilibreze actuala creştere a cererii de energie cu surse energetice variabile. Acest studiu oferă o perspectivă unică a tendinţelor în materie de brevete, servind ca o foaie de parcurs pentru tranziţia noastră spre un nou sistem energetic", a afirmat preşedintele EPO, Antonio Campinos.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a semnalat, la rândul său, că reţelele electrice inadecvate reprezintă un obstacol pentru activitatea economică şi îngreunează dezvoltarea tehnologiilor curate.

Datele studiului, potrivit lui Birol, demonstrează că inovatorii dau un răspuns la necesitatea îmbunătăţirii tehnologiei în reţelele electrice pentru ca acestea să fie mai flexibile şi competitive.

UE şi Japonia au condus în ceea ce priveşte inovarea în domeniul reţelelor electrice, fiecare deţinând 22% din totalul brevetelor legate de reţele, în perioada 2011-2022, fiind urmate îndeaproape de SUA, cu 20%.

În context european, Germania (11%), Elveţia (5%), Franţa (4%), Marea Britanie (2%) şi Italia (1%) sunt principalele ţări de origine a patentelor privind reţelele electrice.

China s-a poziţionat drept regiunea care a crescut cel mai mult în acest domeniu. Cota sa a avansat de la 7% în 2013 la 25% în 2022, depăşind UE în acel an şi devenind ţara cu cel mai ridicat număr de brevete.

Universităţile, institutele de cercetare şi micile companii joacă un rol semnificativ în inovarea pe partea de reţele electrice, constată studiul.

Majoritatea start-up-urilor tehnologice relaţionate reţelelor electrice au sediul în Europa şi SUA. Circa 37% dintre acestea au solicitat un brevet, semnificativ peste media de 6% a start-up-rilor europene, ceea ce sugerează un mare potenţial de atragere a capitalurilor de risc.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 257 / 18391
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...