ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Constanţa, în topul oraşelor unde-i cel mai uşor să iei un împrumut (analiză)

16 Iulie 2024   |   Agerpres

Cel mai mult s-au scumpit faţă de începutul verii trecute apartamentele în Braşov şi Iaşi, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Un cumpărător plăteşte cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca şi din Braşov faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna iunie a anului trecut. La Iaşi, diferenţa depăşeşte 10.000 de euro.

 
 
Apartamentele din marile oraşe sunt, de cele mai multe ori, uşor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda preţurilor tot mai piperate solicitate de proprietari şi dezvoltatori, care au dus implicit la creşterea ratelor, cele mai mari fiind achitate de clujeni şi braşoveni, arată cea mai nouă analiză realizată de Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Cel mai mult s-au scumpit faţă de începutul verii trecute apartamentele în Braşov şi Iaşi, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Un cumpărător plăteşte cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca şi din Braşov faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna iunie a anului trecut. La Iaşi, diferenţa depăşeşte 10.000 de euro.


"Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creşterea preţurilor locuinţelor. Creşterea preţurilor nu are impact doar în rata lunară, ci şi în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Naţională a României prin diminuarea dobânzii cheie - un semnal important pentru piaţă, însă traiectoria preţurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susţinute a ofertei de locuinţe în marile oraşe, coroborată cu o cerere ridicată şi o putere de cumpărare în creştere", a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Potrivit analizei, veniturile minime necesare pentru accesarea finanţării în cazul locuinţelor cu două camere, cele mai căutate în rândul cumpărătorilor, se menţin sub valoarea câştigurilor medii nete obţinute de angajaţii din patru judeţe unde întâlnim unele dintre cele mai puternice pieţe rezidenţiale din ţară. Scumpirile din ultimul an îi pot pune, însă, în dificultate pe unii dintre braşoveni, în timp ce în cazul oraşului Cluj-Napoca varianta unei achiziţii este mai degrabă viabilă prin cash sau dacă ai deja economii consistente care permit achitarea unui avans de cel puţin 33% pentru creditul ipotecar dorit.

Atât veniturile necesare obţinerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, cât şi ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni şi de braşoveni.

În schimb, cumpărarea unui apartament cu două camere nu reprezintă o problemă pentru cei din Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Constanţa. Câştigurile medii nete obţinute de angajaţii din aceste oraşe depăşesc veniturile minime necesare achiziţiei unei locuinţe. Cei mai mulţi bani în plus au cumpărătorii din Capitală şi din Timişoara care vor să ia un împrumut.

În topul oraşelor unde este cel mai uşor să iei un împrumut pentru achiziţia unui apartament cu două camere, pe primul loc se situează Capitala, urmată de Timişoara, Iaşi şi Constanţa.

Astfel, în Bucureşti, câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este cu aproape 2.300 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut, cu avans 20%, pentru achiziţia unui apartament cu două camere, conform calculelor Imobiliare.ro Finance care au luat ca referinţă date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Capitală s-a majorat cu 13% faţă de începutul verii trecute, arată Indicele Imobiliare.ro aferent lunii iunie. Acest fapt se traduce în costuri cu 10.200 de euro mai mari la cumpărarea unei locuinţe cu două camere, motiv pentru care veniturile necesare accesării unui credit ipotecar pentru o astfel de proprietate au crescut şi ele cu aproape 400 de lei.

Bucureştenii plătesc în momentul de faţă o rată mai mare cu circa 170 de lei faţă de o persoană care a cumpărat un apartament cu două camere prin credit la începutul verii trecute. Rate lunare mai mari sunt doar în Cluj-Napoca şi în Braşov.

După un avans cu aproape 10% înregistrat la nivelul preţului mediu solicitat luna trecută raportat la perioada similară din 2023, apartamentele din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare cu 1.616 euro/mp util, arată Indicele Imobiliare.ro. Un cumpărător trebuie să achite, astfel, 80.800 de euro pentru un apartament cu două camere. Anul trecut o proprietate similară ar fi costat 73.750 de euro. Venitul minim necesar pentru a face o astfel de achiziţie, luând în considerare un împrumut pe 30 de ani cu avans 20%, a crescut cu circa 230 de lei în acelaşi interval de timp, potrivit estimărilor realizate de Imobiliare.ro Finance. Rata lunară s-a majorat, totodată, cu 103 lei, acesta fiind cel mai mic avans apărut în rândul celor şase mari oraşe analizate. Mai mult, venitul în valoare de 4.094 de lei necesar unui cumpărător aflat la prima achiziţie pentru accesarea împrumutului este cu aproape 1.900 de lei mai mic decât câştigul salarial mediu net încasat de angajaţii din judeţul Timiş.

În Iaşi, preţul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns luna trecută să fie cu aproape 15% mai ridicat faţă de cel care era practicat la nivelul pieţei locale la începutul verii trecute. Putem spune, astfel, că un apartament cu două camere costă cu 10.150 de euro mai mult. Venitul lunar necesar unui cumpărător care îşi doreşte să obţină un credit ipotecar pentru a deveni proprietarul unei locuinţe care se vinde cu 80.150 de euro este, potrivit estimărilor, de cel puţin 4.061 de lei. Câştigul salarial mediu net al angajaţilor din Iaşi este, conform datelor publicate de INS, cu circa 800 de lei mai mare decât cel necesar obţinerii împrumutului, chiar şi în condiţiile în care scumpirile de pe piaţa rezidenţială s-au tradus în creşteri cu aproape 400 de lei în privinţa veniturilor minime cerute de bănci pentru finanţare şi într-o majorare cu aproximativ 170 de lei a ratei lunare de achitat.

Pentru a cumpăra un apartament cu două camere în Constanţa, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, ai nevoie în momentul de faţă de o sumă medie de 83.300 de euro, cu 7.500 de euro mai mare decât în iunie 2023. La nivelul pieţei locale preţul mediu solicitat de proprietari şi dezvoltatori s-a majorat cu aproape 10%, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Chiar şi în aceste condiţii, veniturile obţinute de angajaţii din judeţul Constanţa sunt mai mult decât suficiente pentru a face o achiziţie. Câştigul salarial mediu net a ajuns la 4.674 de lei, fiind cu circa 450 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut pentru cumpărarea unui apartament cu două camere.

"Trebuie notat, însă, că scumpirile înregistrate pe piaţa rezidenţială locală au determinat un avans cu aproape 250 de lei în veniturile pe care trebuie să le aibă un cumpărător care vrea să ia un credit, iar rata lunară a crescut şi ea cu 111 lei faţă de cea pe care ar fi achitat-o acelaşi cumpărător dacă ar fi făcut achiziţia la începutul verii trecute", subliniază realizatorii studiului.

La polul opus, câştigurile braşovenilor abia ţin pasul cu scumpirile de pe piaţa rezidenţială. Proprietarii şi dezvoltatorii din Braşov au majorat considerabil preţurile apartamentelor faţă de începutul verii trecute. Discutăm, conform Indicelui Imobiliare.ro, despre un avans cu circa 19% până la valoarea medie de 1.911 euro/mp util. Practic, un apartament cu două camere se vinde acum cu 15.550 de euro mai scump decât în iunie 2023, deci cu 95.550 de euro.

Pentru a cumpăra o proprietate de acest tip, venitul minim necesar solicitat de bănci este, dacă luăm în considerare un împrumut pe 30 de ani cu avans 20% şi dobândă 5,59%, de 4.841 de lei, arată estimările Imobiliare.ro Finance. Un cumpărător are, astfel, nevoie de câştiguri cu circa 650 de lei mai mari decât anul trecut pentru a obţine creditul. Rata pe care urmează să o achite este, totodată, cu 290 de lei mai mare decât cea pe care ar fi plătit-o dacă lua creditul ipotecar vara trecută, în condiţiile în care câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţii din judeţul Braşov este de 4.832 lei. Suma este foarte apropiată de cea minimă necesară accesării împrumutului, dar nu o acoperă în totalitate.

În ceea ce priveşte preţul solicitat pentru locuinţele din Cluj-Napoca, acesta depăşeşte cu mult media înregistrată la nivel naţional. Indicele Imobiliare.ro arată că apartamentele din acest oraş sunt scoase, în medie, la vânzare cu 2.777 euro/mp util. Dacă luăm ca punct de referinţă un apartament cu două camere şi o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, putem spune că o astfel de proprietate s-a scumpit faţă de începutul verii trecute tot cu 15.550 de euro, ajungând să coste 138.850 de euro.

Pentru a cumpăra un apartament cu două camere cu ajutorul unui credit ipotecar pe 30 de ani, pentru care se achită un avans de 20%, ai nevoie de venituri de cel puţin 7.000 de lei, conform estimărilor Imobiliare.ro Finance. Suma este cu aproape 1.100 de lei mai mare decât câştigul mediu salarial net obţinut de angajaţii din Cluj şi cu circa 570 de lei mai mare ca cea necesară anul trecut pentru accesarea unui împrumut în vederea cumpărării unei locuinţe similare.

Rata s-a majorat şi ea cu aproape 260 de lei, astfel încât clujenii plătesc lunar 3.166 de lei, în condiţiile în care chiria aferentă unui apartament cu două camere este de 550 de euro, echivalentul a circa 2.700 de lei, relevă analiza.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 984 / 18221
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
RTPR alături de Grup Șerban Holding într-o finanțare de 73 mil. € acordată de un sindicat bancar. Echipa, coordonată de Alexandru Retevoescu (Partner) și Andreea Nedeloiu (Senior Associate) | Nicolae Lucian Șerban (CEO GSH): Ne dorim ca pe viitor să găsim în RTPR un partener pentru proiecte viitoare
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...