Bursa de Valori Bucureşti a lansat codul revizuit de guvernanţă pentru piaţa din România, cu sprijinul BERD
09 Decembrie 2024
AgerpresBVB menţionează că a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.
Codul de guvernanţă corporativă revizuit pentru piaţa din România este publicat luni de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat de presă.
"Acest cod este mai mult decât un instrument de reglementare; este un catalizator al încrederii, care promovează un mediu de afaceri în care transparenţa şi responsabilitatea prosperă. El transmite investitorilor că România este pregătită să concureze pe scena globală", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, citat în comunicat.
BVB menţionează că a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.
"Acest cod este mai mult decât un instrument de reglementare; este un catalizator al încrederii, care promovează un mediu de afaceri în care transparenţa şi responsabilitatea prosperă. El transmite investitorilor că România este pregătită să concureze pe scena globală", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, citat în comunicat.
BVB menţionează că a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.
"Suntem mândri să colaborăm cu România pentru lansarea codului revizuit de guvernanţă corporativă, un reper important în procesul de aderare la OCDE. Codul va consolida dinamica pieţei, va crea fundamentul pentru o creştere sustenabilă şi va asigura relaţionarea companiilor cu investitorii lor, maximizând beneficiile potenţialului transformator al reformelor de guvernanţă corporativă. Acest cod este o dovadă a angajamentului ţării de a construi un ecosistem corporativ robust şi competitiv", a declarat Victoria Zinchuk, director BERD pentru România.
Scopul principal al codului este de a sprijini rezilienţa corporativă a emitenţilor într-o lume în schimbare rapidă, de a creşte rezilienţa pieţei şi accesul la capital, precum şi de a încuraja inovaţia şi practicile sustenabile.
Codul este aplicabil tuturor companiilor listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Primul an de raportare a conformităţii cu noul cod este 2026, pentru exerciţiul financiar 2025. BVB va monitoriza conformitatea emitenţilor cu codul de guvernanţă corporativă anual şi va publica rapoarte de monitorizare agregate anual. Un cadru de training pentru emitenţi şi alţi actori implicaţi va începe în luna februarie, cu o conferinţă de lansare. În cadrul conferinţei va fi anunţat programul de training pentru emitenţi şi alţi actori implicaţi în ceea ce priveşte codul.
Această iniţiativă va sprijini ambiţia României de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un centru internaţional pentru dezvoltarea politicilor economice şi sociale, care este, de asemenea, un etalon global în domeniul guvernanţei corporative.
"Implementarea codului revizuit de guvernanţă corporativă vine într-un moment important, în care România îşi propune să atragă noi listări, să crească lichiditatea şi să promoveze piaţa de capital la statutul de Piaţă Emergentă. Standardele robuste de guvernanţă sunt esenţiale pentru a ne asigura că atingem aceste obiective", a adăugat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
BERD are o relaţie strânsă şi de lungă durată cu BVB, inclusiv activităţi comune privind orientările de raportare de mediu, sociale şi de guvernanţă pe care BVB le-a publicat în 2022, cu asistenţă tehnică din partea BERD, precum şi dezvoltarea actualului Cod de Guvernanţă Corporativă adoptat în 2015.
BVB şi BERD au fost susţinute în revizuirea codului de reprezentanţi ai unor instituţii de renume din peisajul guvernanţei internaţionale şi din sectorul privat şi public românesc: Secretariatul General al Guvernului României, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii, promotorul conceptului de relaţia cu investitorii în România, EnvisiaBoards of Elite, şcoala de afaceri pentru membrii consiliilor de administraţie şi directorii executivi şi Sodali & Co.
În 2023, BERD a investit 658 de milioane de euro în România. De la începutul cooperării în 1993, Banca a angajat aproape 11,5 miliarde de euro pentru 550 de proiecte din ţară, dintre care 82% în sectorul privat.
BVB este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde Depozitarul Central, responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar din 2019 contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate. BVB administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă. Eforturile BVB şi ale stakeholderilor săi de modernizare şi dezvoltare a pieţei de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell, în anul 2020, subliniază comunicatul citat. În prezent, 11 companii româneşti sunt incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 256 / 18383 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...