ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bursa de Valori Bucureşti a lansat codul revizuit de guvernanţă pentru piaţa din România, cu sprijinul BERD

09 Decembrie 2024   |   Agerpres

BVB menţionează că a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.

 
 
Codul de guvernanţă corporativă revizuit pentru piaţa din România este publicat luni de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat de presă.

"Acest cod este mai mult decât un instrument de reglementare; este un catalizator al încrederii, care promovează un mediu de afaceri în care transparenţa şi responsabilitatea prosperă. El transmite investitorilor că România este pregătită să concureze pe scena globală", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, citat în comunicat.

BVB menţionează că a colaborat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a revizui codul, aliniindu-l la modificările recente de reglementare, la standardele internaţionale actuale şi la priorităţile participanţilor la piaţă.


"Suntem mândri să colaborăm cu România pentru lansarea codului revizuit de guvernanţă corporativă, un reper important în procesul de aderare la OCDE. Codul va consolida dinamica pieţei, va crea fundamentul pentru o creştere sustenabilă şi va asigura relaţionarea companiilor cu investitorii lor, maximizând beneficiile potenţialului transformator al reformelor de guvernanţă corporativă. Acest cod este o dovadă a angajamentului ţării de a construi un ecosistem corporativ robust şi competitiv", a declarat Victoria Zinchuk, director BERD pentru România.

Scopul principal al codului este de a sprijini rezilienţa corporativă a emitenţilor într-o lume în schimbare rapidă, de a creşte rezilienţa pieţei şi accesul la capital, precum şi de a încuraja inovaţia şi practicile sustenabile.

Codul este aplicabil tuturor companiilor listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti. Primul an de raportare a conformităţii cu noul cod este 2026, pentru exerciţiul financiar 2025. BVB va monitoriza conformitatea emitenţilor cu codul de guvernanţă corporativă anual şi va publica rapoarte de monitorizare agregate anual. Un cadru de training pentru emitenţi şi alţi actori implicaţi va începe în luna februarie, cu o conferinţă de lansare. În cadrul conferinţei va fi anunţat programul de training pentru emitenţi şi alţi actori implicaţi în ceea ce priveşte codul.

Această iniţiativă va sprijini ambiţia României de a adera la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), un centru internaţional pentru dezvoltarea politicilor economice şi sociale, care este, de asemenea, un etalon global în domeniul guvernanţei corporative.

"Implementarea codului revizuit de guvernanţă corporativă vine într-un moment important, în care România îşi propune să atragă noi listări, să crească lichiditatea şi să promoveze piaţa de capital la statutul de Piaţă Emergentă. Standardele robuste de guvernanţă sunt esenţiale pentru a ne asigura că atingem aceste obiective", a adăugat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

BERD are o relaţie strânsă şi de lungă durată cu BVB, inclusiv activităţi comune privind orientările de raportare de mediu, sociale şi de guvernanţă pe care BVB le-a publicat în 2022, cu asistenţă tehnică din partea BERD, precum şi dezvoltarea actualului Cod de Guvernanţă Corporativă adoptat în 2015.

BVB şi BERD au fost susţinute în revizuirea codului de reprezentanţi ai unor instituţii de renume din peisajul guvernanţei internaţionale şi din sectorul privat şi public românesc: Secretariatul General al Guvernului României, Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociaţia Română pentru Relaţia cu Investitorii, promotorul conceptului de relaţia cu investitorii în România, EnvisiaBoards of Elite, şcoala de afaceri pentru membrii consiliilor de administraţie şi directorii executivi şi Sodali & Co.

În 2023, BERD a investit 658 de milioane de euro în România. De la începutul cooperării în 1993, Banca a angajat aproape 11,5 miliarde de euro pentru 550 de proiecte din ţară, dintre care 82% în sectorul privat.

BVB este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. BVB, companie listată pe propria piaţă din anul 2010, face parte din Grupul BVB care cuprinde Depozitarul Central, responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar din 2019 contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate. BVB administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă. Eforturile BVB şi ale stakeholderilor săi de modernizare şi dezvoltare a pieţei de capital din România au fost recunoscute prin promovarea la statutul de Piaţă Emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell, în anul 2020, subliniază comunicatul citat. În prezent, 11 companii româneşti sunt incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 89 / 18216
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...