ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cartel Alfa: Circa 15% din totalul contractelor la nivel naţional sunt încadrate pe salariul minim

27 August 2024   |   Agerpres

Astfel, în 2024 erau înregistrate 1,029 milioane de contracte pe salariul minim, în scădere cu 42,1% faţă de anul precedent.

 
 
Aproximativ 15% din totalul contractelor la nivel naţional sunt încadrate pe salariul minim, dintr-un total de 6,66 milioane de contracte, în scădere faţă de anul anterior când ponderea acestor contracte era de 26%, se menţionează într-o analiză a tendinţelor sectoriale, publicată marţi de Confederaţia Naţională Sindicala "Cartel Alfa".

Astfel, în 2024 erau înregistrate 1,029 milioane de contracte pe salariul minim, în scădere cu 42,1% faţă de anul precedent.

Conform sursei citate, numărul contractelor pe salariul minim este raportat la mai 2024, iar numărul total al contractelor la august 2024, conform ultimelor date furnizate de Inspecţia Muncii.

Reprezentanţii Cartel Alfa susţin că din 2019 există salarii minime diferenţiate pentru cei cu studii superioare (întrerupte în 2021), agricultură şi construcţii. "În perioada 2019 - 2021 a existat un salariul de bază minim pentru personalul încadrat în funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare. Valoarea era de 2.350 lei", se precizează în document.


În ceea ce priveşte efectul OUG 142/2021, numărul contractelor individuale de muncă pe salariul minim de bază s-a înjumătăţit faţă de anul trecut.

OUG 142/2021 a modificat prevederile Codului Muncii privind salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, în cazul contractelor individuale de muncă încheiate începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe ţară s-a acordat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului. După expirarea perioadei de 24 de luni, salariatul a fost plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe ţară.

În agricultură şi domeniul alimentar, numărul contractelor individuale de muncă pe salariul minim s-a micşorat în acest an cu 39,1%, rezultând o scădere de 18.000, până la 28.600. De asemenea, în construcţii, numărul acestor contracte plătite cu salariul minim s-a micşorat cu 14,3%, în scădere cu 31.000, până la 188.020. În 2024, în HORECA, numărul contractelor individuale de muncă cu salariul minim a scăzut cu 38.000, la 76.800.

"Sectoarele de activitate care au fost cel mai afectate de OUG 142/2021: aproximativ 200.000 de CIM-uri (contracte individuale de muncă, n.r.) din Comerţ au fost modificate", arată analiza.

Astfel, numărul de contracte încadrate pe salariul minim pe economie a scăzut cu 53,3% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, cu 48,5% în industria prelucrătoare şi cu 39,7% în transport şi depozitare.

Conform aceleiaşi analize, în 2024 salariul minim brut pe economie este 3.700 lei, aproape dublu (+94,7%) faţă de 2018, când era 1.900 lei.

"În 2024 salariul mediu este de 7.725 lei, iar salariul minim (3.700 lei) se menţine aproape de 50% din valoarea acestuia. Dacă salariul minim ar fi 50% din cel mediu brut, în 2024 ar creşte cu 163 lei, iar în 2027 ar ajunge la 4.731 lei", se mai precizează în document.

Organizaţia sindicală citează date de la Inspecţia Muncii, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (prognoza primăvară 2024).

"Această prezentare a fost pregătită pentru Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi reflectă opinia autorilor. Acest material nu reprezintă poziţia CE sau a Guvernului României, care nu poartă răspunderea modului în care informaţia conţinută în acest comunicat ar putea fi utilizată", se menţionează în document.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 17438
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cristian Buzan, Executive Vice President ENGIE, absolvent de Economie și Drept, implicat în proiecte multe și variate, din industrii diferite: „Pentru mine, dreptul nu este doar o sumă de norme și principii care trebuie respectate, ci constituie și un excelent instrument de realizare a unei afaceri, de așezare a regulilor economice”
Bondoc & Asociatii oferă consultanță unui investitor irlandez în legătură cu achiziția unui proiect eolian de 40 MW in Romania
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...