![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Cheltuielile efectuate în 2022 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 6,4 miliarde lei, 0,46% din PIB
16 Noiembrie 2023
AgerpresDupă sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, în anul 2022, sursele furnizate de întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 54,5%, urmate de fondurile publice (inclusiv fondurile publice generale universitare), respectiv 30,9%.
Cheltuielile efectuate în anul 2022 pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 6,429 miliarde de lei, reprezentând 0,46% din Produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,17% şi pentru sectorul privat 0,29%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS menţionează că suma a fost cheltuită pentru cele patru sectoare de performanţă ale activităţii de cercetare-dezvoltare, din care 5,888 miliarde de lei cheltuieli curente (91,6%) şi 541,5 milioane lei cheltuieli de capital (respectiv 8,4%.).
După sursele de finanţare ale cheltuielilor totale de cercetare-dezvoltare, în anul 2022, sursele furnizate de întreprinderi au avut cea mai ridicată pondere, respectiv 54,5%, urmate de fondurile publice (inclusiv fondurile publice generale universitare), respectiv 30,9%.
Pe surse de finanţare, cele mai mari sume provenite din fondurile publice au fost primite de unităţile din sectorul guvernamental, cu o pondere de 76,9%, urmate de unităţile din sectorul învăţământ superior cu o pondere de 53,0%.
Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (49,2%), sectorul învăţământ superior (28,1%) şi sectorul guvernamental (21,8%).
Conform INS, la 31 decembrie 2022, în activitatea de cercetare-dezvoltare lucrau 49.052 salariaţi, din care 22.123 erau femei, respectiv 45,1%.
La sfârşitul anului 2022, după nivelul de pregătire profesională al salariaţilor care au lucrat în activitatea de cercetare-dezvoltare, 42.573 salariaţi aveau studii superioare.
Din totalul salariaţilor implicaţi în activitatea de cercetare-dezvoltare, 20.086 salariaţi respectiv 40,9% au avut ca nivel de pregătire studii doctorale şi programe postdoctorale, iar 22.487 salariaţi, respectiv 45,9% au avut studii superioare de licenţă, master şi/sau cursuri şi studii postuniversitare. Din cei 20.086 salariaţi cu studii doctorale şi programe postdoctorale, 9647 erau femei.
La sfârşitul anului 2022, din totalul de 49.052 salariaţi implicaţi în activitatea de cercetare-dezvoltare, 6.479 salariaţi au avut alt nivel de pregătire, reprezentând o pondere de 13,2%.
În funcţie de orele efectiv lucrate, 72,6% dintre salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2022, au lucrat normă întreagă de timp.
Pe categorii de ocupaţii, în anul 2022, ponderea cea mai mare a salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători 60,8% din total, respectiv 29.837 salariaţi, în creştere cu 490 salariaţi, comparativ cu anul 2021.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3052 / 18458 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...