ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat a doua cea mai mare creştere din ultimii 10 ani(analiză)

08 Noiembrie 2023   |   Agerpres

În ceea ce priveşte topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a ocupat şi în 2022 poziţia fruntaşă, după cea mai mare creştere nominală anuală din top 20, de 831 milioane de lei, la 3,1 miliarde de lei (4,6% din total). Pe locurile 2 şi 3, după cifra de afaceri, s-au situat Promat Comimpex SRL, cu 1,65 miliarde de lei, şi Agro-Chirnogi SA, cu 1,6 miliarde de lei în 2022.

 
 
Cifra de afaceri a companiilor agricole a înregistrat a doua cea mai mare creştere nominală anuală din ultimii 10 ani, de peste 8 miliarde de lei, ajungând la maximul istoric de 68 miliarde de lei în 2022, fiind cu 48% peste cea din 2018, potrivit studiului anual KeysFin "Evoluţia sectorului agricol din România".
 
Pentru 2023, analiştii KeysFin estimează continuarea creşterii sectorului şi depăşirea nivelului record atins în 2022, până în apropiere de pragul de 80 de miliarde de lei, în baza persistenţei presiunilor inflaţioniste şi a estimării de majorare a producţiei anuale de cereale cu 24%, fiind al treilea cel mai mare avans anual dintre statele membre prognozat de Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene în acest an.
 
"Deşi pentru 2023 estimăm continuarea creşterii agriculturii locale, punctăm nevoia prioritizării investiţiilor în infrastructură şi modernizarea acestui sector, astfel încât România să rămână un exportator net de produse agricole, după ce în anul pandemiei a fost importator net pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ca direcţie strategică, este de urmat exemplul Poloniei, respectiv să investim în procesare, ajungând ca pe termen lung să avem un sold pozitiv şi al comerţului internaţional cu produse agroalimentare, care are o valoare adăugată mai mare", a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.
 
În ceea ce priveşte topul celor mai mari companii cu profil agricol, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a ocupat şi în 2022 poziţia fruntaşă, după cea mai mare creştere nominală anuală din top 20, de 831 milioane de lei, la 3,1 miliarde de lei (4,6% din total). Pe locurile 2 şi 3, după cifra de afaceri, s-au situat Promat Comimpex SRL, cu 1,65 miliarde de lei, şi Agro-Chirnogi SA, cu 1,6 miliarde de lei în 2022.
 
Cele mai mari avansuri procentuale anuale din top 20, de 185%, respectiv 136%, au fost înregistrate de Eurosemagro Company SRL şi de Agropec Dionis SRL, companii care au înregistrat şi cele mai mari creşteri în top 20, de 25 respectiv 15 poziţii.
 
Potrivit specialiştilor KeysFin, numărul de companii care şi-au reportat rezultatele financiare în 2022 a rămas foarte aproape de cel din anul anterior, respectiv 26,5 mii de companii (în baza datelor extrase în septembrie 2023).
 
Rezultatul net a crescut cu 13% faţă de 2021 şi a fost cu 131% peste cel din 2018, la nivelul record de peste 9,2 miliarde de lei în 2022. Dintre cele 26.500 de companii care şi-au raportat rezultatele financiare, aproximativ 16,7 mii au avut profit (63%), în timp ce 7.000 au înregistrat pierdere (26,3%), iar restul au înregistrat un rezultat nul în 2022.
 
Ca efect direct al transmiterii presiunilor inflaţioniste, valoarea producţiei vegetale din Uniunea Europeană a crescut cu 15% în 2022 faţă de anul anterior, potrivit datelor de la Eurostat, în ciuda scăderii volumelor recoltate: porumb boabe (-29%), floarea soarelui (-11%), soia boabe (-8,1%) şi grâu (-3,1%), rapiţa fiind printre puţinele culturi la care s-a înregistrat un avans anual (+14,5%).
 
România a avut a doua cea mai redusă creştere a valorii producţiei vegetale din Uniunea Europeană, de 1,1% şi a coborât pe locul 7 în UE, cu 5,3% din total, fiind depăşită de Olanda, care a ajuns la 5,7% din total în 2022.
 
În ceea ce priveşte producţia de grâu la nivelul UE, România a rămas pe locul 4, cu 6,5% din total şi o recoltă de 8,7 milioane de tone în 2022.
 
România a ocupat în continuare primul loc la suprafaţa cultivată de porumb în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, dar cu producţia realizată de 8 milioane de tone s-a situat pe locul 3, după Franţa şi Polonia.
 
În plus, România a fost al doilea producător de floarea soarelui din UE, cu o recoltă de 2,1 milioane de tone în 2022. Valoarea comerţului internaţional agricol (exporturi plus importuri) a crescut cu 30% faţă de 2021 şi a fost cu 82% peste nivelul din 2018, la 16,3 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
 
În 2022, România a rămas exportator net de produse agricole după ce a fost importator net în anul pandemiei pentru prima dată din 2010, înregistrând un excedent comercial agricol (exporturi minus importuri de produse din Secţiunile I, II şi III ale Nomenclatorului Combinat) cu 28% sub cel înregistrat în 2021, la 800 milioane de euro.
 
Studiul "Evoluţia sectorului agricol din România" cuprinde toate companiile care şi-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finanţelor şi care au ca domeniu principal de activitate unul dintre următoarele grupe CAEN: Cultivarea plantelor şi creşterea animalelor - 011, 012, 013, 014, 015, 016, 017; Piscicultură - 031, 032 şi Silvicultură - 021, 022, 023, 024. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2117 / 17417
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații asistă fondatorii lanțului de retail „La Cocoș” în tranzacția cu BERD, Morphosis Capital Fund II și CEECAT Capital. Dragoș Apostol (Partener) a coordonat echipa
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67: ”Am observat că există un procent ridicat de abandon în rândul studenților din cauza lipsei motivației sau a incapacității de a asimila cu succes volumul mare de informații. Un student nemotivat care depune efortul minim, cel de a promova examenul, nu își va găsi niciodată pârghiile potrivite care să-l propulseze spre succesul profesional”
Bondoc și Asociații SCA a asistat cu succes unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale din România într-un litigiu de valoare mare declanșat ca urmare a unui control CNAS
Popovici Nițu Stoica & Asociații a asistat AFI Europe în achiziția Bucharest Financial Plaza de la IMMOFINANZ. Echipa a fost coordonată de Florian Nițu (Managing Partner)
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Activitate dinamică pentru echipa de Energie & Resurse Naturale de la NNDKP, a cărei performanță este evidențiată de ghidurile juridice internaționale | Avocații au primit mandate de la clienți activi pe toate segmentele din acest domeniu, dar spun că se menține un interes crescut pentru proiecte ‘verzi’, în special de energie solară și eoliană. Oportunități semnificative de investiții vor apărea în sectorul offshore
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Deloitte România și Reff & Asociații au asistat Nokian Tyres în obținerea ajutorului de stat în valoare de 99,5 mil. € pentru noua fabrică de la Oradea
Clifford Chance a asistat Erste Group și BCR în finanțarea dezvoltării unui proiect eolian onshore de 99,2 MW achiziționat de Nala Renewables de la OX2. Nadia Badea (Partener) și Andreea Șișman (Counsel), în prim plan
CMS asistă Nala Renewables la achiziția unui portofoliu de proiecte eoliene de 99,2 MW în România. Echipa multidisciplinară a fost condusă de Ramona Dulamea (Energy Counsel), sub supravegherea Variniei Radu (Energy Partner). Asistență pe parcursul întregului proces al tranzacției și cu privire la finanțarea proiectului
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...