
Consiliul Concurenţei: S-au îmbunătăţit condiţiile de racordare la reţeaua de energie electrică a E-Distribuţie Muntenia
28 Iunie 2023
AgerpresConform monitorizării realizate de autoritatea de concurenţă, numărul racordărilor finalizate în 2022 a crescut cu circa 64% faţă de 2019, în condiţiile în care numărul de cereri de racordare înregistrate în 2022 a crescut cu 61% faţă de 2019 şi cu circa 63% faţă de perioada anterioară implementării angajamentelor, respectiv anul 2018.
Condiţiile de racordare la reţeaua de energie electrică a E-Distribuţie Muntenia (EDM) s-au îmbunătăţit ca urmare a implementării angajamentelor asumate de companie în cadrul investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al acestei companii pe piaţa distribuţiei de energie electrică în zona de reţea pentru care deţine licenţă.
Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, în perioada 2019-2022, EDM a implementat un set de măsuri care a condus la optimizarea procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie prin creşterea transparenţei şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului. În acelaşi timp, EDM a fost obligată să asigure un tratament corect şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la acest proces, fie că sunt utilizatori sau alţi prestatori de servicii.
Potrivit unui comunicat al autorităţii de concurenţă, în perioada 2019-2022, EDM a implementat un set de măsuri care a condus la optimizarea procesului de racordare la reţeaua electrică de distribuţie prin creşterea transparenţei şi promovarea drepturilor consumatorilor în cadrul fiecărei faze a procesului. În acelaşi timp, EDM a fost obligată să asigure un tratament corect şi nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la acest proces, fie că sunt utilizatori sau alţi prestatori de servicii.
EDM a realizat un ghid de racordare pentru utilizatori, şi-a îmbunătăţit sistemul informatic intern pentru a elimina suspiciunile privind un eventual tratament preferenţial şi a organizat sesiuni de pregătire pentru angajaţii implicaţi în administrarea dosarelor de racordare. Aceste măsuri au generat beneficii directe şi imediate pentru consumatori, constând într-o mai bună gestionare a cererilor de racordare şi scăderea duratei medii a procesului, comentează Consiliul Concurenţei.
Conform monitorizării realizate de autoritatea de concurenţă, numărul racordărilor finalizate în 2022 a crescut cu circa 64% faţă de 2019, în condiţiile în care numărul de cereri de racordare înregistrate în 2022 a crescut cu 61% faţă de 2019 şi cu circa 63% faţă de perioada anterioară implementării angajamentelor, respectiv anul 2018.
De asemenea, numărul total de avize tehnice de racordare emise şi numărul celor emise în termenul legal au crescut în 2022 (cu 50%, respectiv cu 60%), atât faţă de anul anterior implementării angajamentelor, cât şi faţă de perioada de început a implementării acestora.
În anul 2022, durata medie de emitere a unui aviz tehnic de racordare a fost mai redusă decât în perioada anterioară angajamentelor, deşi a prezentat fluctuaţii pe parcursul celor trei ani de monitorizare, fiind influenţată în special de modificările legislative frecvente.
Numărul contractelor de racordare semnate în 2022 a fost la un nivel mult mai ridicat decât în anul 2018 (+57%) şi, de asemenea, numărul certificatelor de racordare emise a crescut semnificativ (+158%) faţă de perioada de început sau anterioară implementării angajamentelor.
În plus, angajamentele asumate de EDM au fost implementate în mod voluntar şi în cadrul celorlalte companii de distribuţie din cadrul grupului Enel, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea, care şi-au îmbunătăţit activitatea de racordare comparativ cu ceilalţi distribuitori din piaţă.
Investigaţia derulată de Consiliul Concurenţei a vizat un potenţial abuz de poziţie dominantă, manifestat printr-o posibilă discriminare a companiilor de pe piaţa serviciilor conexe distribuţiei, ca urmare a selectării unor societăţi care elaborează studii de soluţie, proiectează şi execută lucrări de instalaţii electrice, pe alte criterii decât cele prevăzute în procedurile de achiziţie publică sau libera alegere a utilizatorului, precum şi prin influenţarea duratei, a costurilor de racordare la reţeaua de energie electrică a municipiului Bucureşti şi a opţiunii utilizatorilor de a alege prestatorii de servicii conexe.
EDM şi-a asumat o serie de angajamente pentru a elimina îngrijorările concurenţiale care au condus la declanşarea investigaţiei şi pentru a îmbunătăţi mediul concurenţial pe pieţele conexe distribuţiei de energie electrică. Angajamentele asumate de EDM au fost monitorizate de autoritatea de concurenţă pentru o perioadă de 3 ani de la implementare, respectiv până la sfârşitul anului 2022.
Consiliul Concurenţei a colaborat cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu privire la angajamentele asumate de EDM, iar apoi a informat instituţia despre efectele măsurilor realizate, ce pot constitui un exemplu de bună practică pentru ceilalţi operatori de distribuţie, precizează sursa citată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4829 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...