
Consiliul general al CNSM a aprobat Recomandarea privind creşterea sustenabilă a intermedierii financiare
29 Iunie 2022
AgerpresPotrivit sursei citate, în data de 28 iunie 2022 s-a desfăşurat a doua şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).
Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) a aprobat, în şedinţa de marţi, Recomandarea CNSM nr. R/3/2022 privind creşterea sustenabilă a intermedierii financiare, potrivit unui comunicat al Comitetului.
"România prezintă cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, iar o eventuală ameliorare a situaţiei din prezent, într-o manieră sustenabilă, are potenţialul de a se reflecta ulterior şi în performanţele creşterii economice. Analiza realizată în cadrul grupului de lucru constituit în acest scop evidenţiază o serie de factori care au influenţat rezultatele pozitive în ceea ce priveşte creditarea în statele din regiune, şi anume: capacitatea mai mare de absorbţie a fondurilor europene, accelerarea procesului de digitalizare a serviciilor financiare, existenţa unei politici industriale care a sprijinit accesul la finanţare a firmelor competitive, precum şi cererea mai mare din partea companiilor nefinanciare bancabile. Grupul de lucru a identificat 11 propuneri de recomandări. Acestea vin în completarea unei recomandări anterioare a CNSM referitoare la aplicarea unor măsuri privind sănătatea financiară a companiilor, a cărei implementare necesită aprobarea de către Parlament a proiectului de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, elaborat de către Ministerul Finanţelor, cu sprijinul Băncii Naţionale a României. Recomandările grupului de lucru au în vedere trei aspecte principale: sprijinirea schimbării structurale a economiei înspre una cu valoare adăugată superioară, inclusiv prin folosirea mai amplă a fondurilor europene; îmbunătăţirea educaţiei financiare a antreprenorilor şi creşterea pregătirii profesionale a salariaţilor din sistemul financiar şi diversificarea în mod sustenabil a surselor care ar putea majora intermedierea financiară. Modul de implementare a recomandărilor va fi monitorizat în conformitate cu prevederile Legii 12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional", se spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, în data de 28 iunie 2022 s-a desfăşurat a doua şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM).
În cadrul şedinţei, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic, respectiv analiza periodică de recalibrare a amortizorului anticiclic de capital şi analiza Grupului de lucru CNSM pentru creşterea sustenabilă a intermedierii financiare.
Consiliul general al CNSM a fost, de asemenea, informat cu privire la rezultatele analizei periodice referitoare la amortizorul de capital pentru riscul sistemic; riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar naţional; modul de implementare de către destinatari a recomandărilor emise de CNSM în anul 2021, precum şi a celor emise în perioada anterioară şi suprapunerea amortizoarelor de capital cu alte cerinţe minime aplicate instituţiilor de credit.
În cadrul şedinţei a fost a fost aprobată Recomandarea CNSM nr. R/2/2022 privind amortizorul anticiclic de capital. Ca urmare a păstrării tendinţei de creştere a creditării, pe fondul persistenţei dezechilibrelor macroeconomice, se recomandă ca Banca Naţională a României să menţină măsura privind stabilirea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022, şi să continue monitorizarea evoluţiei situaţiei economice şi a creditării, în condiţiile înmulţirii factorilor de incertitudine la nivel regional şi global.
De asemenea, membrii Consiliului general au decis nerecunoaşterea prin reciprocitate voluntară a măsurii macroprudenţiale a Belgiei, având în vedere expunerile eligibile nesemnificative ale sectorului bancar românesc faţă de această ţară.
Totodată, a fost aprobată decizia potrivit căreia nu au fost identificate ţări terţe semnificative pentru sectorul bancar românesc în ceea ce priveşte recunoaşterea şi stabilirea ratelor amortizoarelor anticiclice de capital. În cadrul şedinţei, a mai fost aprobată decizia privind nomenclatorul arhivistic al documentelor create şi deţinute de CNSM. Recomandările şi deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitate de voturi.
Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9591 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...