
Cushman & Wakefield Echinox: Sectorul imobiliar și al construcțiilor a urcat pe poziția a doua în ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului investițiilor străine, devansând comerțul
10 Octombrie 2024
BizLawyerÎn intervalul 2013-2023, investițiile străine din construcții și tranzacții imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro.
![]() |
Investițiile străine directe (ISD) în sectorul imobiliar și al construcțiilor din România au crescut anul trecut cu 2,1 miliarde de euro, acesta concentrând a doua cea mai mare pondere în soldul total al ISD de la finalul 2023, respectiv 17,5%, relevă datele Băncii Naționale a României analizate de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Mai mult decât atât, în intervalul 2013-2023, investițiile străine din construcții și tranzacții imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro.
Datele BNR arată că majorarea soldului ISD în construcții și tranzacții imobiliare s-a datorat în special reevaluărilor contabile pozitive ale imobilizărilor corporale deținute de companiile din domeniu și rezultatelor pozitive înregistrate de către acestea în activitatea proprie, care au permis atât rambursarea datoriilor, cât și creditarea companiilor afiliate nerezidente, având ca efect reducerea necesității accesării instrumentelor de finanțare externă.
Mai mult decât atât, în intervalul 2013-2023, investițiile străine din construcții și tranzacții imobiliare au crescut de peste 3 ori în valoare absolută, respectiv cu 14,4 miliarde de euro.
Datele BNR arată că majorarea soldului ISD în construcții și tranzacții imobiliare s-a datorat în special reevaluărilor contabile pozitive ale imobilizărilor corporale deținute de companiile din domeniu și rezultatelor pozitive înregistrate de către acestea în activitatea proprie, care au permis atât rambursarea datoriilor, cât și creditarea companiilor afiliate nerezidente, având ca efect reducerea necesității accesării instrumentelor de finanțare externă.
Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consultancy Cushman & Wakefield Echinox: „Valorile activelor imobiliare în perioada 2015 – 2024 au crescut peste rata inflației. După o creștere destul de însemnată în perioada 2015 – 2019, lichiditatea pieței s-a menținut si pe perioada pandemiei în 2020 – 2021 și pare să rămână sănătoasă în 2024, întrucât România are încă unele dintre cele mai atractive randamente din regiune. Inflatia crescută din 2022 și 2023 a produs doar ajustari minime ale randamentelor pentru activele prime, iar reducerea dobânzii de referință din ultima perioadă este de așteptat să aibă un impact pozitiv asupra valorilor activelor.”
Din perspectiva repartizării pe activități economice, 86,7% din soldul total al investițiilor străine este concentrat în patru sectoare de activitate: industrie (38,6%) – cu precădere în industria prelucrătoare (29,3%), construcții şi tranzacții imobiliare (17,5%), comerț (17,1%) și intermedieri financiare și asigurări (13,4%).
Soldul investițiilor străine directe a continuat să înregistreze creșteri importante în toate cele patru industrii, în condițiile în care în industrie majorarea a fost de 3,5 miliarde de euro, în construcții și tranzacții imobiliare de 2,1 miliarde de euro, în comerț de 1,085 miliarde de euro, iar în intermedieri financiare și asigurări de 1,6 miliarde de euro. Astfel, comparativ cu 2022, ierarhia domeniilor de activitate care concentrează cele mai mari valori ale soldului ISD s-a modificat, sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare devansând comerțul.
Anul trecut investițiile străine directe au totalizat 6,748 miliarde de euro, urcând soldul la 118,2 miliarde de euro.
Și din punct de vedere al repartizării soldului investițiilor străine directe în intreprinderi greenfield pe principalele activități economice, sectorul construcțiilor și imobiliarelor se plasează în top, cu 19,4% din sold, după industria prelucrătoare (27,4% din soldul ISD în întreprinderi greenfield) și comerț (23,2%), Comparativ cu anul anterior, contribuția acestor sectoare de activitate la formarea soldului ISD aferent întreprinderilor greenfield a rămas relativ constantă.
Sunt considerate investiții străine directe capitalul social vărsat și rezervele ce revin unui investitor nerezident care deține cel puțin 10% din voturi sau din capitalul social subscris al unei întreprinderi rezidente, instrumentele de natura datoriei dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta și întreprinderea rezidentă în care a investit, precum și profitul reinvestit de către acesta.
Contribuția sectoarelor de activitate la soldul total ISD la 31 decembrie 2023
Sursa: Banca Națională a României
Creșterea fluxului net de investiții străine din sectorul construcțiilor și al tranzacțiilor imobiliare 2023 s-a reflectat și în evoluția stocului de spații imobiliare moderne, investitorii străini continuând să fie un jucător important pe toate segmentele pieței, deținând mai mult de 70% din stocul total de astfel de spații.
Evoluția investițiilor străine directe (mld.euro)
Sursa: Cushman & Wakfield Echinox pe baza datelor Băncii Naționale a României
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1735 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...