ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Daraban (CCIR): Peste 334.000 de societăţi nu depun bilanţul anual

12 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu Secţia Comercială a Ambasadei SUA la Bucureşti, a organizat, în data 11 ianuarie, conferinţa "Cele mai bune practici anticorupţie din S.U.A. - educaţie şi prevenire", eveniment ce a avut ca subiect central corupţia la nivelul mediului de afaceri şi mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companiile româneşti.

 
 
La nivelul lunii noiembrie 2021, din totalul de 1,102 milioane de companii active, au depus bilanţul doar 768.367 de societăţi comerciale active, a afirmat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
 
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), împreună cu Secţia Comercială a Ambasadei SUA la Bucureşti, a organizat, în data 11 ianuarie, conferinţa "Cele mai bune practici anticorupţie din S.U.A. - educaţie şi prevenire", eveniment ce a avut ca subiect central corupţia la nivelul mediului de afaceri şi mijloacele de combatere a practicilor neconforme în companiile româneşti.
 
"CCIR promovează, în rândul comunităţii de afaceri din România, o cultura bazată pe respingerea tuturor formelor de corupţie în relaţiile cu sectorul public şi privat, prin aplicarea unor mecanisme instituţionalizate de prevenire şi combatere la nivelul companiilor din România. Din perspectiva mediului de afaceri, corupţia reduce oportunităţile pieţei pentru afaceri legitime, creşte nejustificat costurile activităţilor de afaceri, creează un mediu de operare neospitalier şi imprevizibil, creează riscul de urmărire penală pentru încălcarea legii, creşte riscul de deteriorare a reputaţiei, afectează substanţial întreprinderile mici şi furnizorii. Trebuie să avem o corelare mai bună între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte bilanţul anual depus de către companiile active. La nivelul lunii noiembrie 2021, din totalul de 1.102.777 companii active, au depus bilanţul doar 768.367 de societăţi comerciale active. Vorbim, astfel, de peste 334 de mii de societăţi care nu depun bilanţul anual şi care, în acest fel, eludează controalele ANAF. Nu există sancţiuni semnificative pentru nedepunerea bilanţului anual", a declarat în cadrul conferinţei preşedintele CCIR, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
 
Discuţiile au fost concentrate pe importanţa educaţiei şi prevenirii, plecând de la modelele de succes de peste ocean, oferite de către Biroul Federal de Investigaţii - FBI pentru România şi Moldova, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.
 
"În numele Guvernului SUA, felicit Camera de Comerţ şi Industrie a României pentru organizarea sesiunii de astăzi. Este întotdeauna important să abordăm subiectul luptei împotriva corupţiei în mediul de afaceri global. La nivel mondial, corupţia şi lipsa de transparenţă cresc costurile şi riscurile de a face afaceri: descurajează investiţiile, denaturează preţurile, perturbă dezvoltarea economică şi compromit achiziţiile publice. Trebuie să ne unim forţele pentru a contracara ameninţările globale la adresa securităţii noastre colective. Pentru a face acest lucru, trebuie să promovăm şi să sprijinim sisteme şi instituţii care sunt puternice, care se susţin reciproc şi sunt lipsite de corupţie. Pentru România şi Statele Unite, aceste valori sunt esenţiale pentru apartenenţa noastră comună la NATO", a declarat însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA, David Muniz.
 
La rândul său, şeful FBI pentru România şi Moldova, Departamentul de Justiţie al SUA, Monika A. Wasiewicz, susţine că pentru FBI, combaterea fenomenului corupţiei rămâne o prioritate pentru că reprezintă un real pericol la nivel mondial.
 
"Corupţia poate afecta securitatea graniţelor, poate afecta viaţa noastra de zi cu zi prin inducerea unei lipse de siguranţă atunci când pur şi simplu mergi pe stradă sau atunci când treci peste un pod. În SUA, fenomenul corupţiei generează pierderi anuale de miliarde de dolari. Pentru a combate acest fenomen nu este necesar numai să investigăm, ci şi să oferim infomaţii importante despre care sunt noile trenduri, despre care sunt ameninţările sau care sunt noile scheme de eludare a legii. FBI-ul trebuie sa facă primul pas şi să vină către mediul privat şi să întrebe cu ce îi poate ajuta. Numai împreună cu mediul de afaceri, prin coordonare şi prin educare putem să construim o adevărată rezilienţă împotriva acestui flagel", a subliniat Monika A. Wasiewicz.
 
Reprezentanţii FBI susţin că o singură companie coruptă poate duce la distrugerea industriei din care face parte. "La fel cum câteva persoane corupte dintr-o ţară pot distruge din multe puncte de vedere întregul stat. Programul Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) a luat fiinţă în anul 1977 pentru că, până în acel moment, nu aveam echipe dedicate combaterii corupţiei internaţionale. O componentă a acestui program vizează şi furtul de fonduri guvernamentale de către politicienii corupţi. Foarte des, aceştia spală bani în SUA, ceea ce face ca intervenţia FBI să poată fi extinsă şi în afara graniţelor. Orice atinge sistemul bancar american sau piaţa imobiliară atrage după sine intervenţia FBI. Este o luptă constantă, dar pe care o câştigăm pas cu pas", consideră reprezentanţi ai FBI.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9454 / 17354
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
Filip & Company asistă Digi Portugalia la achiziția Nowo Communications, al patrulea cel mai mare operator de telecomunicații mobile și fixe din Portugalia
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Filip & Company a asistat Simtel Team cu privire la transferul acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...