Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
20 August 2024
Ștefania EnacheAvocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” I Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
Adina Aurel (Counsel) si Vladimir Plugărescu (Senior Associate) - Wolf Theiss Bucuresti |
„Apetitul” investitorilor pentru proiecte noi a fost direcționat mai ales către proiectele de stocare a energiei electrice în baterii, dar și către alte proiecte de producție a energiei electrice din surse convenționale care pot asigura echilibrarea rețelei având în vedere preţurile crescute ale energiei electrice pe piața de echilibrare. „Totuși, tot proiectele pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile au fost cele pentru care am primit cele mai multe solicitări”, nuanțeză interlocutorul BizLawyer.
Avocatul amintește faptul că cele mai multe solicitări şi cel mai mare volum de activitate a fost generat de proiectele pentru producția de energie electrică, în primul rând producția de energie electrică din surse regenerabile, dar şi pentru producția de energie electrică din surse convenționale. „Nu am primit solicitări privind exploatarea resurselor de cărbune şi nici nu estimăm că această ramură va genera activitate având în vedere calendarul asumat pentru scoaterea din funcțiune a termocentralelor pe cărbune”, subliniază Vladimir Plugărescu.
În acest moment, firma de avocatură nu are în portofoliu clienţi implicaţi în proiecte de exploatare a metalelor preţioase, dar are clienţi implicaţi în exploatarea altor resurse minerale precum rocile utilizabile în construcţii sau ape minerale. „Provocările sunt legate de dobândirea folosinței şi accesul la terenurile pe care se efectuează activități miniere, respectarea tuturor cerinţelor prevăzute de legislaţia privind protecţia mediului, apelor şi a tuturor obligaţiilor ce derivă din calitatea de titular de licenţă minieră”, precizează interlocutorul BizLawyer.
De asemenea, echipa a oferit asistență în obținerea certificatelor de emisii cu efect de seră și/sau certificatelor verzi. De exemplu, Wolf Theiss a asistat clientul AOT Energy SRL în ceea ce priveşte modificarea şi actualizarea unor acorduri unice de comercializare şi depozitare a certificatelor de carbon.
Wolf Theiss a oferit consultanţă juridică ți fiemei DTEK Renewables International BV pe parcursul a două tranzacții, care au constat în achiziția a două companii românești care au dezvoltat un parc eolian cu o capacitate instalată de 60 MW şi respectiv un parc fotovoltaic cu o capacitate instalată de 50MW, proiecte care au solicitat un exercițiu complex de due diligence, redactarea şi negocierea contractelor de achiziție de părți sociale şi a altor documente tranzacţionale pentru implementarea celor două proiecte.
Cele două proiecte au făcut apoi obiectul finanţării de către o bancă austriacă, Kommunalkredit Austria AG, şi de către Libra Bank din România. Kommunalkredit Austria AG a acordat accesarea unei linii de credit de 55.000.000 de euro pentru investiţia în parcul eolian de 60MW.
În prezent, avocații lucrează la o altă tranzacţie pentru acelaşi client care presupune o achiziţie de parc fotovoltaic în România, asistând clientul pe durata procesului de dezvoltare a proiectului până la stadiul gata de construit („ready-to-build”).
”Expertiza noastră în domeniul energiei ne-a recomandat ca avocaţi şi în alte tranzacţii de M&A în domeniul energiei care s-au finalizat cu preluarea controlului de către investitori europeni şi din afara Europei în societăţile româneşti care dezvoltă proiecte de energie regenerabilă în România, sau sunt în etape avansate de negociere pentru preluarea pachetului majoritar de părţi sociale, respectiv acţiuni. Sunt destul de mulţi clienţi pe care i-am asistat în diverse proiecte de investiţii pe energie regenerabilă în România, dar care nu au continuat cu aceste investiţii din cauza unor permise şi autorizaţii care nu au fost obţinute conform prevederilor legale”, menționează Adina Aurel, Counsel Wolf Theiss București.
-------------------------------------------------------------------------
Numărul proiectelor în care avocații s-au impliat este unul semnifcativ, dar din această galerie se remarcă o serie de dosare cheie. Un astfel de mandat este derulat în domeniul energiei nucleare, unde, ca urmare a unui proces de licitație publică, echipa Wolf Theiss București, în consorţiu de servicii juridice alături de o mare firmă de avocatură americană, oferă asistenţă juridică societăţii româneşti care dezvoltă centrala cu reactoare modulare de mici dimensiuni (Small Modular Reactors – SMR) de la Doicești, România şi pentru contractul privind lucrările de retehnologizare de la reactorul 1 al centralei nucleare de la Cernavodă.
De asemenea, în domeniul energiei regenerabile, echipa a asistat DTEK Renewables International BV pentru a intra pe piața din România şi a construi primele sale două proiecte de energie eoliană şi fotovoltaică care au devenit operaționale în 2024 şi livrează energie în rețea. În plus, în domeniul producţiei de energie termică în cogenerare de înaltă eficienţă, avocații au asistat clientul AOT Energy SRL să achiziţioneze, în cadrul unei licitaţii publice, bunurile Centralei Electrice de Termoficare aparținând C.E.T. Arad S.A. – societate aflată în insolvență.
În domeniul energiei nucleare, proiectele au fost şi sunt coordonate de Counsel Adina Aurel şi Partener Bryan Jardine din partea Wolf Theiss România împreună cu echipa formată din avocații firmei de avocatură Hunton Andrews Kurth, George Borovas, Martin Skehill şi Inna Pletukhina, consilierii juridici ai Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A.
În domeniul energiei regenerabile, proiectele au fost şi sunt coordonate de Counsel Adina Aurel, care conduce echipa de avocaţi formată din Iulia Curcă (Associate), Elena Drăgan (Associate), Nina Lazăr (Associate), Marius Moldoveanu (Associate), Ana-Maria Mustăţea (Associate), Dana Toma (Counsel).
În domeniul energiei termice în cogenerare de înaltă eficienţă, pe partea de achiziție de instalații şi echipamente necesare producerii de energie electrică, clientul a fost asistat de Counsel Adina Aurel.
„Proiectele de energie nucleară sunt foarte interesante şi complexe din mai multe perspective. Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare. Aceste reactoare sunt mult mai mici şi mai modulare decât reactoarele tradiționale, ceea ce permite o flexibilitate sporită în implementare şi potențial pentru producția în serie. Juridic vorbind, proiectul este interesant, implicând contracte complexe, inclusiv acorduri de parteneriat, contracte de construcție, inginerie şi servicii tehnice, obținerea unor aprobări şi licențe în premieră pentru un astfel de proiect în România, cu respectarea normelor de siguranță nucleară şi protecția mediului. În ceea ce privește proiectul de retehnologizare a rectorului 1 de la Cernavodă, trebuie menţionat că un contract de tip EPC (Engineering, Procurement & Construction - Contract de proiectare, achizitii şi constructie) necesită o atenție deosebită, implicând clauze şi condiții care trebuie gestionate cu atenție. Proiectul necesită, de asemenea, colaborarea strânsă între diversele părţi implicate, inclusiv contractori şi sub-contractori, furnizori de echipamente, agenţii de reglementare şi operatorii contralei nucleare. Proiectul va demonstra, de asemenea, că retehnologizarea va contribui la sustenabilitatea energetică şi protecţia mediului, reducând emisiile de carbon”, explică Adina Aurel.
Provocări și oportunități generate de noile reglementări din domeniu
Interlocutoarea BizLawyer este de părere că o serie de reglementări apărute la nivel European generează atât provocări cât şi opotunităţi pentru companiile ce activează pe piaţa de energie şi industriile conexe în România.
În acest context, adoptarea unei abordări proactive şi inovative poate transforma riscurile în avantaje competitive şi poate contribui la dezvoltarea durabilă şi succesul pe termen lung al companiilor din acest sector.
Trecînd în revistă cele mai importante reglementări, avocatul nominalizează reglementările privind schimbările climatice şi emisiile de carbon (Pactul Verde European - Green Deal) includ obiective ambiţioase privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creşterea eficienței energetice și promovarea energiilor regenerabile. „Toate acestea vor atrage subvenții şi finanțări pentru proiecte verzi, servicii ecologice, dar şi posibile taxe pe carbon”, susține Adina Aurel.
Importante sunt și regelentările privind energia regenerabilă (Directiva privind energia regenerabilă - Renewable Energy Directive - RED II), care prevăd creşterea cotei de energie din surse regenerabile în mixul energetic şi care pot aduce noi oportunităţi prin acces la noi pieţe şi tehnologii, stimulente pentru investiţii în energie verde dar, în acelaşi timp, şi necesitatea de noi investiţii în infrastructura de suport a energiei în România.
Totodată, reglementările privind eficiența energetică (Directiva privind eficiența energetică) includ măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice în toate sectoarele şi vor implica, de asemenea, costuri de implementare a măsurilor de eficienţă energetică şi necesitatea de a actualiza echipamentele şi procesele, dar vor favoriza şi reducerea costurilor pe termen lung, acces la finanţări şi subvenţii pentru eficienţa energetică.
De asemenea, reglementările privind securitatea energetică și reziliența infrastructurii (Regulamentul privind securitatea aprovizionării cu energie electrică) vor avea un impact asupra modernizării infrastructurii de transport şi vor implica şi posibile amenzi pentru neconformitate.
Și reglementările privind managementul deșeurilor și economia circulară (Directiva privind deșeurile de echipamente electrice și electronice și Pachetul privind economia circulară) impun cerințe stricte privind reciclarea și reutilizarea materialelor care vor avea un impact pe costurile de conformitate şi pe implementarea de noi procese de gestionare a deșeurilor. „Vom asista astfel la dezvoltarea de noi modele de afaceri bazate pe economia circulară, acces la finanțări pentru proiecte de reciclare şi reutilizare”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.
În plus, reglementările privind inovarea și tehnologiile emergente (Regulamentul privind hidrogenul verde și strategiile de dezvoltare a infrastructurii pentru vehicule electrice) vor solicita investiții majore în infrastructură şi tehnologie şi vor crea oportunități pentru dezvoltarea de noi piețe şi tehnologii, acces la finanțări şi stimulente pentru proiecte inovative.
Opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.
Echipa se adaptează la nevoile fiecărui client
Echipa de Energie & Resurse Naturale este condusă de Bryan Jardine, Managing Partener al biroului Wolf Theiss din Bucureşti, care este şi co-coordonator al Grupului pentru Industria Energetică din cadrul Wolf Theiss.
Echipa din România este formată din Adina Aurel, Counsel specializat pe energie şi resurse naturale, Vladimir Plugărescu, avocat senior specializat pe energie şi resurse naturale, Iulia Curcă, avocat asociat specializat pe energie, Nina Lazăr, avocat asociat specializat pe energie şi corporate.
Avocații au asistat și asistă clienți în domeniul producerii de energie nucleară, energie din surse regenerabile, gaze şi în domeniul energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficienţă, precum şi al comercializării energiei electrice şi gazului pe piață de către producători şi consumatori, obținerii de licențe şi autorizații pentru capacități energetice şi pe gaze, scheme de procesare a petrolului şi de comercializare a produselor energetice.
Echipa de Energie & Resurse Naturale colaborează cu departamentele de Banking & Finance şi Real Estate întrucât proiectele care vizează această practică au şi aceste două componente, dar şi cu specialiști în taxe şi impozite pentru o analiză coerentă a proiectelor de investiții în România.
De asemenea, trebuie menționat că, în octombrie 2023, Adina Aurel a primit din partea Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA) un premiul pentru merite profesionale deosebite în domeniul energiei regenerabile.
„Clienții care au ales serviciile noastre au înțeles că suntem versatili şi adaptăm strategia juridică pentru a răspunde nevoilor și obiectivelor specifice ale fiecărui client. Putem spune că avem o abordare personalizată şi orientată către client, că oferim comunicare clară şi transparentă pentru a menține clientul informat asupra a ceea ce se petrece cu proiectul său şi încrezător că îi putem oferi soluții integrate care să acopere înțelegerea în profunzime a tehnologiei clientului şi reglementărilor în domeniul energiei şi resurselor naturale. Pentru clienții noștri suntem nu doar un avocat ci, atunci când este nevoie, şi un consultant strategic, întrucât ne dedicăm timpul pentru a înțelege obiectivele de afaceri ale clientului, contextul economic şi modul în care acest proiect se încadrează în strategia lor pe termen lung. Într-o industrie în care fiecare detaliu contează, alegerea avocatului potrivit pentru un proiect complex poate face diferența dintre succes şi eșec”, susține Adina Aurel.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 114 / 1879 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...