ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Decizia principalului partid din România de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele FMI (consultant economic)

19 Decembrie 2024   |   Agerpres

Soluţia unui guvern minoritar, fără susţinere reală în Parlament, este de natură să ridice semne serioase de întrebare legate de implementarea reformelor dure, dar necesare, de care România are nevoie.

 
 
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia Fitch, care ne-a retrogradat practic la un pas de "junk'', adică de economie nerecomandată investiţiilor, a declarat pentru AGERPRES consultantul economic, Adrian Negrescu.

"Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia Fitch, care ne-a retrogradat practic la un pas de "junk'', adică de economie nerecomandată investiţiilor. Anunţul principalului partid din România de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele FMI, pentru că va fi greu de crezut că noul guvern va mai reuşi să se împrumute la dobânzi sustenabile, în condiţiile în care investitorii privesc cu tot mai mare îngrijorare ce se întâmplă pe scena politică de la Bucureşti", a afirmat joi Adrian Negrescu.


În opinia sa, soluţia unui guvern minoritar, fără susţinere reală în Parlament, este de natură să ridice semne serioase de întrebare legate de implementarea reformelor dure, dar necesare, de care România are nevoie.

"Să nu uităm moştenirea domnului Ciolacu - cea mai mare inflaţie din UE pentru a noua lună la rând, cel mai mare deficit bugetar din istorie (30 miliarde euro), cel mai mare împrumut public făcut vreodată de România într-un singur an (50 miliarde euro) şi cea mai mare datorie publică din istorie (930 miliarde lei), ce s-a dublat, practic, în ultimii ani. E o situaţie bugetară catastrofală, care tinde să se adâncească în 2025. Vom avea nevoie de încă 7 miliarde euro în plus la pensii, bani care nu există, de încă 3 miliarde euro pentru salariile bugetarilor şi de alte 13 miliarde de euro pentru investiţiile asumate prin PNRR şi înzestrarea Armatei. Aceşti bani nu există şi, probabil, vor trebui împrumutaţi", a adăugat consultantul economic.

El a subliniat că declinul de joi al Bursei de Valori Bucureşti reprezintă "un nou semnal după celelalte pe care le ştim deja".

"Investitorii cunosc aceste cifre, dovadă îngrijorarea lor tot mai evidentă - declinul de astăzi al Bursei de Valori Bucureşti reprezintă doar un nou semnal după celelalte pe care le ştim deja - o scădere semnificativă a investiţiilor străine, o accentuare a fenomenului de dezintermediere financiară şi o creştere a blocajului financiar în economie - sunt doar câteva dintre elementele care definesc, în acest moment, situaţia economiei, una aflată în pragul recesiunii pe fondul scăderii accentuate a puterii de cumpărare, a vânzărilor din economie. Ştiţi scena din Titanic, când vaporul se scufundă şi fiecare scapă cum poate. România are soarta Titanicului: se scufundă în apele recesiunii, după ce s-a lovit puternic de gheţarul preţurilor, iar pe puntea superioară, politicienii ne cântă de zor, în continuare, arii electorale", a precizat Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, colacul de salvare al României pare să devină un acord cu FMI.

"Colacul de salvare al României pare să devină un acord cu FMI care să ne pună la dispoziţie 40 - 50 de miliarde de euro, oricum la o dobândă mai bună decât la care ne împrumutăm în prezent. Să nu uităm că Fitch a anunţat că în februarie va mai face o evaluare a situaţiei din România, iar riscul de a fi retrogradaţi la categoria economiilor nerecomandate investiţiilor este unul foarte mare. Dacă vom intra în "Junk", asta va duce la un exod major al capitalului, la închideri de firme, la pierderi de locuri de muncă şi la creşteri de dobândă la credite", a mai spus consultantul economic.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, pe pagina sa de Facebook, că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.

"Nu poţi să stabileşti ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior şi alta vorbesc în faţa presei. Nu poţi face nimic cu aşa-zişi parteneri cărora le e 'silă' să stea la masă cu tine şi care au impresia că aşa se 'murdăresc'. PSD a suportat destul astfel de atitudini, fără să comenteze şi fără să îşi pună poalele în cap, aşa cum au făcut ceilalţi. Acest mod de lucru este total contraproductiv în faţa oamenilor. De aceea, PSD se retrage cu demnitate de la masa discuţiilor, dar nu fugim de responsabilitate. Vom vota în Parlament un guvern de dreapta. O facem pentru că această ţară are nevoie urgent de un guvern care să gestioneze problemele curente până la alegerile prezidenţiale care vor urma. România nu trebuie să fie aruncată în aer de atitudini puerile şi orgolii prosteşti", a scris premierul pe Facebook.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 18196
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Client Choice by Lexology | Patru avocați din România au primit recunoaștere anul acesta și au fost incluși în categoria Global Elite Thought Leader. Georgiana Bădescu (partener Schoenherr) și Luminița Popa (fondator Popa Legal), printre profesioniștii români recomandați de clienți pentru serviciile ireproșabile și calitatea asistenței oferite
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Irina Stănică, absolventă „Magna cum Laude” a Facultății de Drept și coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii de la Toncescu și Asociații - KPMG Legal, promovată recent pe poziția de Partener: ”Evoluția unui avocat depinde de un echilibru între talent, muncă și capacitatea de adaptare la schimbare. Consider că un comportament etic, împreună cu competența tehnică și relațiile interpersonale, fac ca un avocat să facă un pas în față într-un mediu competitiv”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...