
DEER investeşte aproape un sfert de miliard de euro în modernizarea şi dezvoltarea reţelei electrice
15 Februarie 2024
AGERPRESDEER, cel mai mare operator de distribuţie din România, deţine peste 200.000 km de reţele electrice, circa 450 de staţii de transformare de înaltă şi medie tensiune şi peste 30.000 de posturi de transformare.
Directorul general al Distribuţie Energie Electrică Romania - DEER, Mihaela Rodica Suciu, a semnat, miercuri, împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, noi contracte din Fondul pentru Modernizare pentru finanţarea a şapte proiecte, cu o valoare totală de aproape un sfert de miliard de euro, din care 171 milioane euro finanţare nerambursabilă.
Conform unui comunicat remis, joi, cele şapte proiecte au o valoare totală de peste 1,322 miliarde lei, valoarea finanţării nerambursabile din Fondul pentru Modernizare ridicându-se la 849,645 milioane lei. Cofinanţarea DEER se ridică la 472,980 miliarde lei (aproape 95 milioane euro).
DEER, cel mai mare operator de distribuţie din România, deţine peste 200.000 km de reţele electrice, circa 450 de staţii de transformare de înaltă şi medie tensiune şi peste 30.000 de posturi de transformare. Peste 80% din reţelele electrice au fost puse în funcţiune înainte de anul 2000 şi sunt necesare investiţii majore pentru modernizarea, retehnologizarea sau chiar înlocuirea acestora.
Conform unui comunicat remis, joi, cele şapte proiecte au o valoare totală de peste 1,322 miliarde lei, valoarea finanţării nerambursabile din Fondul pentru Modernizare ridicându-se la 849,645 milioane lei. Cofinanţarea DEER se ridică la 472,980 miliarde lei (aproape 95 milioane euro).
DEER, cel mai mare operator de distribuţie din România, deţine peste 200.000 km de reţele electrice, circa 450 de staţii de transformare de înaltă şi medie tensiune şi peste 30.000 de posturi de transformare. Peste 80% din reţelele electrice au fost puse în funcţiune înainte de anul 2000 şi sunt necesare investiţii majore pentru modernizarea, retehnologizarea sau chiar înlocuirea acestora.
"Potrivit legislaţiei naţionale şi europene, toate investiţiile trebuie recuperate şi recunoscute în tariful de distribuţie, inclus în preţul final din factură. Cu o excepţie: fondurile nerambursabile. De aceea, pentru a nu creşte factura utilizatorilor noştri, DEER identifică permanent oportunităţi de accesare a fondurilor europene, prin POIM, PNRR, Fondul pentru Modernizare etc. Vrem să realizăm ceea ce ne-am propus, dar fără a solicita prea mult utilizatorii, fără a creşte exagerat facturile acestora. Fondurile nerambursabile sunt o oportunitate pe care nu o ratăm! Ne-am propus să accesăm 300 milioane de euro în perioada 2024 - 2029. Mai avem foarte puţin şi ne îndeplinim ţinta şi suntem abia la începutul perioadei stabilite.(...) Investiţiile pe care le facem, digitalizarea, tehnologiile inovative pe care ne străduim să le implementăm reprezintă nu numai viitorul, ci şi obligaţia pe care ne-am asumat-o pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie. Misiunea noastră este să aducem viitorul în prezent", a declarat Mihaela Rodica Suciu, director general al DEER.
Potrivit acesteia, cofinanţarea DEER pentru accesarea fondurilor nerambursabile pentru implementarea celor şapte proiecte de investiţii reprezintă "o provocare şi un efort financiar considerabil", având în vedere lipsa de cash-flow a companiei.
"Avem, însă, nevoie de reglementări clare şi tarife care să susţină efortul nostru de investiţii în următoarea perioadă de reglementare, care va începe de anul viitor. Intenţiile noastre sunt de a creşte nivelul investiţiilor, bineînţeles, în acord cu evoluţia cadrului de reglementare şi a nivelului de asigurare a recuperării costurilor de capital", a spus Mihaela Rodica Suciu.
Contractele semnate la Ministerul Energiei se referă la următoarele proiecte de investiţii: "Modernizare a reţelei electrice de distribuţie energie electrică, comuna Răşinari, jud. Sibiu", cu o valoare totală de 43,407 milioane lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 27,578 milioane lei, "Mărirea gradului de siguranţă staţia de transformare 110/20 kV Sibiu Nord şi închidere buclă 110 kV între staţiile Sibiu Sud - Cisnădie - Dumbrava, jud. Sibiu", cu o valoare totală de 237,053 milioane lei, iar valoarea finanţării nerambursabile de 150,525 milioane lei, "Modernizare a reţelei electrice de distribuţie (RED) 110 kV din zona Smârdan - Bărboşi - Fileşti - Arcelor Mittal şi modernizare şi integrare în SCADA staţia 110/20/6 kV Fileşti, jud. Galaţi", cu o valoare totală de 124,941 milioane lei şi o valoare a finanţării nerambursabile de 76,836 milioane lei, "Implementarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivelul oraşelor reşedinţă de judeţ din zona Transilvania Nord: Cluj- Napoca, Oradea, Zalău, Baia - Mare", cu o valoare totală de 283,048 milioane lei şi finanţarea nerambursabilă de 184,153 milioane lei.
De asemenea, au fost semnate contracte pentru proiectele: "Implementarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivelul oraşelor reşedinţă de judeţ din zona Transilvania Sud: Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, Alba Iulia şi Miercurea Ciuc, cu o valoare totală de 274,245 milioane lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind 178,295 milioane lei, "Implementarea sistemului de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivelul oraşelor reşedinţă de judeţ din zona Muntenia Nord: Galaţi, Brăila, Focşani, Ploieşti şi Târgovişte", cu o valoare totală a proiectului de 243,551 milioane lei şi o valoare a finanţării nerambursabile de 158,122 milioane lei şi "Trecerea la 20 kV în municipiul Moreni şi modernizarea staţiei electrice de transformare 110/20/10 kV Moreni, jud. Dâmboviţa", cu valoarea totală de 116.378.090,99 lei, valoarea finanţării nerambursabile fiind de 74,134 milioane lei.
Ministerul Energiei a anunţat că încă 21 de contracte de finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3 - Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice au fost semnate miercuri, valoarea totală a proiectelor fiind de peste 3,214 miliarde lei (aproximativ 646,019 milioane euro). Valoarea totală a ajutorului de stat acordat din Fondul pentru Modernizare depăşeşte 2,081 miliarde lei (418,411 milioane euro).
Distribuţie Energie Electrică Romania (DEER), parte a Grupului Electrica, este cel mai important operator naţional de distribuţie a energiei electrice, care acoperă 18 judeţe, reprezentând 40,7% din teritoriul României (97.196 kmp). Cu o tradiţie de peste 120 de ani, DEER oferă servicii pentru aproape 4 milioane de utilizatori, prin intermediul unei reţele de distribuţie a energiei electrice de peste 200.000 km.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3138 / 19463 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...