ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu | Intenţia de a investi în imobiliare scade cu peste 50 % faţă de 2023, la un volum între 400-500 milioane de euro

15 Februarie 2024   |   AGERPRES

Sectorul industrial & logistic se află în fruntea topului, urmat de rezidenţial, un segment mai jos clasat acum 12 luni. În mod neaşteptat, hotelurile sunt pe ultimul loc în top, în ciuda creşterii numărului de vizitatori.

 
 
Intenţia de investiţie în piaţa imobiliară scade cu peste 50% în 2024 faţă de anul anterior, la un volum între 400-500 milioane de euro, având în vedere blocajul urbanistic din Bucureşti şi impredictibilitatea, arată un studiu realizat de Bucharest Real Estate Club (BREC) şi Romania Property Club.

"Pe o scară de la 1 la 5, comunitatea exprimă o abordare moderată asupra perspectivelor economice ale industriei imobiliare din Bucureşti în 2024, cu o medie de 3,06, în scădere de la nivelul de 3,6 din anul anterior. O altă modificare faţă de 2023 este legată de faptul că recondiţionarea activelor existente depăşeşte noile achiziţii", arată analiza.

Conform sursei citate, tema recurentă care revine în sondaj este blocajul urbanistic. Totodată, lipsa predictibilităţii va avea un impact asupra dezvoltărilor calitative din Bucureşti, investitorii responsabili fiind alungaţi din oraş.


"Având în vedere oferta limitată, membrii BREC şi-au exprimat aşteptările pentru o creştere de 10% a preţurilor de vânzare şi a chiriilor în 2024. Schimbările fiscale, inclusiv creşterea TVA de 5% pentru achiziţiile rezidenţiale, eliminarea facilităţilor fiscale în industria de construcţii precum şi ratele ridicate ale dobânzilor bancare au un impact negativ asupra accesibilităţii locuinţelor. Cu toate acestea, cererea pentru produse rezidenţiale rămâne ridicată", mai arată studiul.

În ceea ce priveşte atractivitatea claselor de active imobiliare, sunt câteva modificări faţă de anul anterior. Sectorul industrial & logistic se află în fruntea topului, urmat de rezidenţial, un segment mai jos clasat acum 12 luni. În mod neaşteptat, hotelurile sunt pe ultimul loc în top, în ciuda creşterii numărului de vizitatori.

Spre deosebire de Bucureşti, reprezentanţii autorităţilor locale din oraşele secundare şi terţiare sunt deschişi colaborării cu investitorii imobiliari de calibru, fiind conştienţi de efectele pe care aceste investiţii le au în dezvoltarea oraşelor.

"Acest fapt este vizibil şi prin votul de încredere acordat oraşelor regionale în studiul nostru, acesta situându-se la 3,31 (pe o scară de la 1-5, faţă de 3,06 pentru Bucureşti). Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi conduc în topul centrelor regionale atractive pentru dezvoltări imobiliare. Oraşe nou intrate pe radarul investitorilor imobiliari sunt Târgu-Mureş şi Galaţi-Brăila, ambii poli beneficiind de proiecte de infrastructură. Totodată, oraşe precum Craiova, Bacău, Sibiu şi Oradea au premisele pentru a-şi spori contribuţia la economia naţională pe termen mediu şi lung", susţin autorii studiului.

Cât priveşte atractivitatea claselor imobiliare pentru oraşele regionale, sectorul industrial-logistic conduce topul, urmat însă de retail, care are o performanţă mai bună faţă de rezidenţial.

Respondenţii chestionarului indică dezvoltarea infrastructurii drept unul din principalii factori de creştere pentru oraşele regionale.

"Dacă România continuă investiţiile în infrastructură şi în contextul aderării la spaţiul Schengen, cu siguranţă ne vom afla în faţa unei perspective de dezvoltare accelerată. PIB-ul la nivel naţional este estimat la 310 miliarde dolari pentru 2024 şi 323 de miliarde dolari pentru 2025. Nivelul de îndatorare se situează la 52,7% din PIB, mult sub media europeană de 83%. Doar economia Bucureştiului depăşeşte economia unor ţări precum Bulgaria sau Croaţia. În acest sens, sperăm că 2024 va aduce perspective de îmbunătăţire a relaţiei între investitorii imobiliari de calibru şi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru dezvoltarea responsabilă a capitalei României", a afirmat Despina Ponomarenco, preşedintele BREC.

BREC promovează piaţa imobiliară din Bucureşti prin generarea de conţinut şi dezbateri privind calitatea generală a dezvoltării urbane, facilitând un impact şi volum mai mare de tranzacţii. BREC promovează iniţiative educaţionale inovatoare, cum ar fi Real Estate Academy, şi este o voce importantă în susţinerea industriei imobiliare în dialogul cu autorităţile locale şi naţionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3142 / 19466
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...