ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Discovery ameninţă cu tribunalul după ce Parlamentul polonez a votat o lege controversată privind mass-media. Arbitraj ICSID la orizont

13 August 2021   |   Agerpres

O "notificare legală" pentru violarea pactului de investiţii între cele două ţări aliate a fost trimisă joi preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat joi grupul Discovery.

 
 
Grupul american de media Discovery Inc. intenţionează să demareze acţiuni în justiţie împotriva Guvernului polonez pentru o posibilă încălcare a unui tratat bilateral de investiţii cu SUA, o decizie care va escalada o dispută care are drept miză activele Discovery din Polonia, transmite Bloomberg.

Discovery, susţinut de magnatul televiziunii prin cablu John Malone, controlează reţele precum HGTV, Food Network, TLC şi Animal Planet. În Polonia, Discovery deţine postul de ştiri TVN24, prin intermediul unui holding din Ţările de Jos. Canalul de ştiri TVN24 este un critic constant al partidului de guvernământ.

O "notificare legală" pentru violarea pactului de investiţii între cele două ţări aliate a fost trimisă joi preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda, a anunţat joi grupul Discovery.


Cu o zi înainte, Parlamentul Poloniei a adoptat o controversată lege a presei despre care opoziţia susţine că ar putea ameninţa libertatea presei şi ar putea afecta relaţiile cu Statele Unite. Legea, al cărei proiect a fost deja criticat de Washington, ar putea obliga în special grupul american Discovery să vândă cea mai mare parte a acţiunilor sale la reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de Guvernul conservator de la Varşovia.

În plus, Autoritatea de reglementare a mass media din Polonia refuză de peste un an să reînnoiască licenţa de emisie a postului TVN24. Preşedintele Autorităţii, Witold Kolodziejski, susţine că acordul bilateral din 1990 exclude investiţiile în televiziune.

Discovery, al treilea mare investitor american în Polonia, subliniază că problemele sale sunt un semnal de alarmă pentru alte companii care vor să facă afaceri în Polonia, apreciind că acţiunile Guvernului de la Varşovia sunt "dăunătoare şi discriminatorii". Grupul american adaugă că în situaţia în care nu va ajunge la un acord cu autorităţile poloneze, va urma calea arbitrajului.

"Suntem ferm hotărâţi să ne protejăm investiţiile şi angajaţii noştri din Polonia, să apărăm interesul publicului în mass media independentă şi libertatea de exprimare. Acest act legislativ va avea un efect devastator asupra investiţiilor americane şi eurpene în economia poloneză şi ne vom apăra în mod vehement drepturile", a declarat preşedintele director general de la Discovery International, Jean-Briac Perrette.

Legea adoptată miercuri seara de Parlamentul de la Varşovia interzice stabilirea în Polonia a acelor mass-media care nu au acţionariat majoritar într-o ţară din spaţiul economic european. Prin urmare, postul TVN, proprietate a grupului american Discovery, nu va mai putea emite din Polonia, astfel că unii denumesc acest act normativ ''legea anti-TVN''. Acest post este cunoscut pentru reportajele sale de investigaţie, multe dintre ele realizate cu camera ascunsă şi care au fost nefavorabile guvernului conservator polonez.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat miercuri seara "profund preocupat" de votarea acestei legi. Într-un mesaj postat pe reţelele de socializare, Antony Blinken a scris că legea poloneză privind media ''afectează libertatea mediilor de comunicare'', slăbind ''semnificativ cadrul mediatic pe care polonezii l-au construit atât de mult timp'', şi a avertizat că ea ar putea dăuna climatului investiţional în Polonia.

În replică, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a respins joi mesajul critic al secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, asupra noii legi privind mass-media votată de Parlamentul de la Varşovia.''Prietenii noştri americani nu au de ce să se teamă'', a spus Morawiecki în faţa presei după reacţia negativă exprimată de marele aliat transatlantic al Poloniei. Şeful Executivului polonez a pledat atât în favoarea acestei legi, cât şi a noii legi privind restituirea bunurilor expropriate după al Doilea Război Mondial, de asemenea criticată de SUA, precum şi de Israel.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11146 / 17356
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Baciu Partners anunță extinderea echipei de leadership: Andrei Cosma și Corina Roman sunt promovați în poziția de partener
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
Dispute Resolution | Echipa Stratulat Albulescu este implicată atât mandate cu elemente de extraneitate, cât și în proiecte care pun în discuție mai multe arii de practică. Firma are o activitate intensă pe plan local și a căpătat vizibilitate externă tot mai mare prin prisma mandatelor gestionate, listării în ghidurile juridice și prezenței la evenimentele de profil internaționale
Bondoc și Asociații SCA anulează un proces-verbal al ANPC de sancționare pentru practici comerciale incorecte în domeniul publicității și audiovizualului | Proiect gestionat de Ioana Katona (Partener) și Anca Radu (Associate)
Clifford Chance Badea a asistat PPC Group în acordul privind achiziția a 629MW de energie regenerabilă de la o companie din portofoliul Macquarie. Nadia Badea (Partener) și Loredana Ralea (Counsel) au coordonat echipa
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
RTPR, alături de OX2 la vânzarea unui parc eolian de 99MW, într-o tranzacție de 214 milioane euro, prima în România a grupului suedez | Echipa locală a fost coordonată de Mihai Ristici (Partner) și Vlad Stamatescu (Counsel). Colaborare cu echipa A&O Shearman condusă de Kamil Jankielewicz
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...