ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Divergențele dintre SUA și Europa în privința Ucrainei au dominat Conferința de Securitate de la Munchen (analiză EFE)

17 Februarie 2025   |   Agerpres

Fostul ministru spaniol de externe și actualul rector al Școlii de Științe Politice și Relații Internaționale din Paris, Arancha Gonzalez Laya, a subliniat că această schimbare de ton într-o administrație americană din ce în ce mai asertivă era deja previzibilă deoarece vine după o serie de măsuri și anunțuri ale președintelui Trump privind impunerea de tarife Europei și solicitarea pentru o creștere considerabilă a cheltuielilor destinate apărării, precum și după discuția sa telefonică cu Vladimir Putin.

 
 
Divergența puternică dintre Europa și SUA cu privire la procesul de negociere pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina a dominat Conferința de Securitate de la Munchen (14-16 februarie), care s-a încheiat duminică cu îngrijorarea larg răspândită că Washingtonul vrea să excludă Bătrânul Continent de la masa negocierilor, relatează EFE într-o analiză.

Liderii europeni au repetat ca o mantră în ultimele trei zile în capitala bavareză ideea că nu poate exista un proces de negociere fără Ucraina și fără Europa, nicio discuție despre viitoarea arhitectură de securitate a continentului fără Europa.

Keith Kellogg, emisarul special al președintelui american Donald Trump pentru războiul din Ucraina, a declarat deschis că nu consideră că europenii ar trebui să fie implicați direct în negocieri.


Washingtonul susține că procesul de la Minsk din 2014 și 2015 pentru încetarea focului în regiunea Donbas din Ucraina a eșuat pentru că au fost prea multe părți implicate.

În plus, președintele Donald Trump a sugerat că un acord de pace implică mai întâi un pact între el și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și nu cu președintele țării invadate, Volodimir Zelenski. Astfel, europenii nu sunt îngrijorați doar pentru că nu au nicio voce la masa negocierilor, ci și pentru că nu sunt consultați sau chiar informați despre tipul de pace pe care SUA doresc să o propună pentru Ucraina.

Președintele leton Edgars Rinkevics a insistat duminică asupra necesității de a continua sprijinirea Ucrainei astfel încât aceasta să se afle într-o situație de forță care să nu permită negocieri pe la spatele său. Rinkevics a mai spus că dacă Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate în privința Ucrainei, așa cum doresc SUA și cum este dispusă să facă, atunci trebuie să aibă un rol în negocieri.

'Sunt convins că SUA vor să pună capăt războiului. Cel în care nu am încredere este Vladimir Putin și există pericolul ca SUA să se înșele în privința sa. Pentru că, despre ce vorbim? O pace durabilă sau o încetare a focului care să permită Rusiei să se reînarmeze?', a spus președintele leton.

În ceea ce privește posibilele concesii făcute Rusiei, cum ar fi cele propuse în ultimele zile de secretarul american al apărării, Pete Hegseth, când a calificat ideea revenirii la granițele din 2014 ca fiind nerealistă, unii lideri europeni au menționat o comparație cu politica împăciuitoristă a premierului britanic Neville Chamberlain față de naziști care s-a reflectat în rezultatele Conferinței de la Munchen din 1938.

'Ca turist, îmi place locul (Munchen). Lumea e amabilă, berea perfectă, galeriile de artă excelente. Ca istoric și politician, astăzi pot spune doar că niciodată, din nou, Munchen', a declarat premierul polonez Donald Tusk pe contul său de X.

S-au făcut comparații și cu Conferința de la Ialta de acum 80 de ani în care Uniunea Sovietică, Marea Britanie și SUA au definit arhitectura Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. 'Spiritul de la Ialta' s-a opus 'spiritului de la Helsinki', aluzie la cea de-a 50-a aniversare a Actului de la Helsinki, în care URSS s-a angajat, la fel ca SUA și restul țărilor europene, să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale și să respecte dreptul internațional.

'Vin dintr-o țară mică care are nevoie de Helsinki mai mult decât de Ialta. Cred că trebuie să-i reînviem spiritul', a declarat duminică președintele finlandez Alexander Stubb ca o concluzie a perspectivei europene.

Liderii europeni se așteptau la o explicație din partea SUA în privința planului lor de pace, dacă există vreunul, dar ceea ce au auzit pe scena principală a Conferinței de Securitate de la Munchen au fost critici la adresa modelului democratic al Europei, o dovadă în plus a fisurilor care au apărut sau au reapărut în relațiile transatlantice odată cu revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

În discursul său de vineri, vicepreședintele american J.D. Vance a declarat că amenințarea nu vine din Rusia sau China, ci din interiorul Europei. El a denunțat ceea ce consideră că este o deficiență a libertății de exprimare pe Bătrânul Continent care, a spus el, trebuie să elimine cordoanele sanitare și vetou-rile pe care le opune 'vocilor alternative', cum ar fi populiștii de extremă dreapta și de stânga.

Fostul ministru spaniol de externe și actualul rector al Școlii de Științe Politice și Relații Internaționale din Paris, Arancha Gonzalez Laya, a descris în declarații pentru EFE ceea ce s-a întâmplat la conferința de securitate cu delegația SUA ca fiind 'un punct de cotitură' în relațiile transatlantice.

Cu toate acestea, ea a subliniat că această schimbare de ton într-o administrație americană din ce în ce mai asertivă era deja previzibilă deoarece vine după o serie de măsuri și anunțuri ale președintelui Trump privind impunerea de tarife Europei și solicitarea pentru o creștere considerabilă a cheltuielilor destinate apărării, precum și după discuția sa telefonică cu Vladimir Putin.

'Toate acestea au precedat Munchen și acum și aici s-au cristalizat printr-o contestare fără precedent' a democrației europene, a estimat Arancha Gonzalez Laya.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 435 / 18929
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...