ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doar 5% dintre români fac voluntariat în mod constant şi activ (studiu)

04 Decembrie 2024   |   Agerpres

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 29 aprilie - 14 mai 2024, pe un eşantion de 1005 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta peste 18 ani.

 
 
Doar 5% dintre români participă activ şi constant la acţiuni de voluntariat, deşi 92% dintre ei consideră apelul la voluntariat o practică pozitivă, relevă un studiu realizat în primăvara acestui an.

Conform cercetării, derulate în parteneriat de Kaufland România cu experţi de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, împreună cu UniBuc Consult - Serviciul de Training şi Consultanţă şi compania de cercetare iSense Solutions, motivele principale pentru care românii fac voluntariat, într-un cadru neorganizat, sunt emoţionale. Aproape jumătate (43%) dintre români nu au participat încă la activităţi de voluntariat într-un cadru oficial şi organizat, iar emoţia rămâne principalul factor care îi motivează pe adepţii voluntariatului. Rezultatele relevă, totodată, că majoritatea respondenţilor atribuie voluntariatului asocieri pozitive precum bunătate (90%), responsabilitate (86%) sau implicare civică (82%) şi menţionează o varietate extinsă de motive pentru care aleg să îşi petreacă timpul astfel. În ceea ce priveşte sursele de informare privind oportunităţile de voluntariat şi mobilizarea pentru astfel de cauze, reţelele de socializare (32%) şi prietenii/cunoştinţele (24%) sunt principale. De altfel, cele mai credibile surse de organizare a voluntariatului sunt pentru români grupurile de cetăţeni (29%), bisericile (27%), ONG-uri (25%).


Mai mult de jumătate dintre respondenţi nu fac voluntariat din lipsă de timp sau alte obligaţii (55%), pentru că nu vor (52%) sau cred că statul şi alte instituţii ar trebui să rezolve problemele societăţii (51%). Totodată, două treimi (64%) dintre respondenţi nu ştiu că există o lege a voluntariatului, iar 74% şi-au exprimat dorinţa de a avea un cadru legislativ bine definit pentru desfăşurarea acestor activităţi.

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 29 aprilie - 14 mai 2024, pe un eşantion de 1005 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta peste 18 ani.

"La Kaufland, voluntariatul face parte din stilul nostru de viaţă - fiecare coleg beneficiază de două zile libere pe an pentru a se implica în activităţi de voluntariat. Totuşi, suntem conştienţi că pentru mulţi români, acesta rămâne un privilegiu. Studiul nostru arată că voluntariatul e mai frecvent în mediul urban, în rândul persoanelor cu vârste, venituri şi niveluri de educaţie mai ridicate. Astfel, deşi voluntariatul este considerat un ideal de mulţi, nu toţi şi-l pot 'permite', ceea ce perpetuează un cerc vicios. Din experienţă, ştim că voluntariatul aduce beneficii nu doar celor care primesc ajutor, ci şi celor care îl oferă, contribuind la creşterea calităţii vieţii", a declarat Marco Hoessl, CEO Kaufland România şi Republica Moldova, citat în comunicat.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.540 de magazine în 8 ţări, peste 155.000 de angajaţi de angajaţi şi o reţea care a ajuns în prezent la 185 de magazine în România.

UniBuc Consult, Serviciul de Training şi Consultanţă al Universităţii din Bucureşti, reuneşte domeniile de înaltă expertiză ale personalului academic şi de cercetare, cu scopul valorificării în proiecte cu impact practic sau la nivel de politici publice.

iSense Solutions - The Modern Consumer Company - foloseşte cele mai inovatoare metode de explorare şi analiză a consumatorului modern. Fondată în 2014, compania oferă servicii complete de cercetare de piaţă şi aduce un mix de inovaţie şi eficienţă pentru clienţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 212 / 18316
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...