
ECA: Cantitatea de deşeuri periculoase din UE continuă să crească
17 Ianuarie 2023
AgerpresDocumentul pune în lumină provocările actuale şi viitoare în abordarea problemei privind deşeurile periculoase: îmbunătăţirea clasificării, asigurarea trasabilităţii, creşterea gradului de reciclare şi combaterea traficului ilegal, care continuă să fie o afacere profitabilă.
În pofida acţiunii UE vizând reducerea generării lor, cantitatea de deşeuri periculoase produse în UE a continuat să crească din 2004, arată o analiză publicată luni de Curtea de Conturi Europeană.
Documentul pune în lumină provocările actuale şi viitoare în abordarea problemei privind deşeurile periculoase: îmbunătăţirea clasificării, asigurarea trasabilităţii, creşterea gradului de reciclare şi combaterea traficului ilegal, care continuă să fie o afacere profitabilă.
"Generarea de deşeuri periculoase este în creştere, iar UE trebuie să rezolve această problemă. Modalităţile cele mai preferate de tratare a deşeurilor periculoase constau în reciclare şi valorificare energetică. Eliminarea ar trebui să fie ultima soluţie utilizată. Cu toate acestea, peste 50% din deşeurile periculoase generate în UE sunt pur şi simplu eliminate. În această analiză, arătăm că prevenirea şi tratarea deşeurilor periculoase rămân o provocare, care prezintă însă şi oportunităţi", a declarat Eva Lindstrom, membra Curţii de Conturi Europene responsabilă de această analiză.
Cea mai bună metodă de combatere a deşeurilor periculoase este prevenirea în primul rând a producerii lor, care reprezintă o prioritate pentru UE din 1991. Acţiunea UE s-a axat pe influenţarea modului în care operatorii economici proiectează şi fabrică produse, pe responsabilizarea poluatorilor pentru deşeurile lor şi pe o mai bună informare a consumatorilor. În pofida acestor iniţiative, cantitatea de deşeuri periculoase generate în UE nu este în scădere.
Deşeurile periculoase trebuie tratate de instalaţii de tratare specializate în conformitate cu norme şi cerinţe de siguranţă stricte. Sarcina administrativă rezultată şi costurile mai mari pentru operatorii economici dau naştere riscului de trafic de deşeuri periculoase, prin care operatorii nu declară deşeurile generate ca fiind periculoase, ci le aruncă, în schimb, ilegal sau le expediază ilegal în alte locuri. Auditorii subliniază că o clasificare şi o urmărire corespunzătoare a deşeurilor periculoase ar putea contribui la evitarea tratării lor inadecvate şi a "scurtăturilor" ilegale, însă observă că deşeurile periculoase sunt clasificate diferit în diversele state membre. Potrivit auditorilor, Comisia Europeană ar trebui, la rândul ei, să îşi intensifice eforturile în vederea armonizării legislaţiei UE aplicabile. Alinierea registrelor electronice naţionale ale deşeurilor periculoase la viitorul registru european pentru expedierea deşeurilor ar putea ajuta la asigurarea unei urmăriri mai eficace a deşeurilor periculoase pe parcursul ciclului lor de viaţă.
Deşeurile periculoase ar trebui, în mod ideal, să fie pregătite pentru reutilizare sau reciclate. Or, majoritatea deşeurilor periculoase nu se pretează la pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea este limitată din cauza dificultăţilor tehnice şi a lipsei oportunităţilor pe piaţă pentru rezultatul reciclat. În această analiză, auditorii arată că ameliorarea tehnologiilor şi a capacităţii de reciclare ar putea oferi unele oportunităţi: de exemplu, valorificarea materiilor prime critice din aparate electronice şi din alte deşeuri ar veni în sprijinul autonomiei strategice a UE.
Traficul şi aruncarea ilegală de deşeuri periculoase continuă să fie afaceri profitabile: veniturile obţinute anual din aceasta sunt estimate la o valoare cuprinsă între 1,5 miliarde de euro şi 1,8 miliarde de euro numai pentru traficul de deşeuri periculoase. Detectarea, anchetele şi urmăririle penale sunt rare, iar sancţiunile sunt mici, comentează sursa citată.
Utilizarea digitalizării pentru a urmări mai bine deşeurile periculoase şi pentru a combate declaraţiile false şi un mecanism de sancţiuni mai disuasiv ar putea limita posibilităţile de trafic ilegal. Interzicerea tuturor expedierilor de deşeuri în vederea eliminării lor, pe care Comisia Europeană a propus-o în 2021, ar putea contribui şi mai mult la diminuarea traficului de deşeuri periculoase.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7028 / 19454 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...