
Elcen a depus cererea de finanţare pentru un proiect de centrală nouă în cogenerare de înaltă eficienţă
09 Iulie 2024
AgerpresInvestiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.
Elcen a depus, marţi, în sistemul MySMIS, cererea de finanţare pentru proiectul "Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud", în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, a anunţat compania.
Reprezentanţii Elcen au făcut referire la Programul Cheie 5, Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.
Conform sursei citate, investiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.
"Demersurile iniţiale au vizat ca proiectul de la CET Bucureşti Sud să fie depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, ţinând cont de faptul că puterea nominală a unităţii noi, stabilită prin studiul de fezabilitate iniţial, era de aproximativ 600 MWe", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii Elcen au făcut referire la Programul Cheie 5, Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.
Conform sursei citate, investiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.
"Demersurile iniţiale au vizat ca proiectul de la CET Bucureşti Sud să fie depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, ţinând cont de faptul că puterea nominală a unităţii noi, stabilită prin studiul de fezabilitate iniţial, era de aproximativ 600 MWe", se menţionează în comunicat.
În urma unei analize aprofundate, raportate la condiţiile actuale de pe piaţa de energie termică şi electrică, precum şi la noile ţinte energetice şi climatice europene şi naţionale, a rezultat o soluţie tehnică optimă de echipare a noii surse de energie, de circa 275 MWe.
"Noua configuraţie stabilită în Studiul de Fezabilitate, ce a condus automat la o valoare estimată a investiţiei mai mică, a condus la decizia depunerii de către ELCEN a cererii de finanţare pentru proiectul "Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud" în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile din cadrul Fondului pentru Modernizare", se mai precizează în comunicat.
Prin realizarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în CET Bucureşti Sud se va produce în cogenerare energia termică furnizată consumatorilor arondaţi sursei şi energia electrică tranzacţionată pe pieţele de energie electrică din România.
Printre principalele obiective urmărite prin implementarea instalaţiei propuse se numără eficientizarea funcţionării centralei. "Noua centrală de cogenerare de înaltă eficienţă va asigura economii globale de energie primară în comparaţie cu producerea separată de energie termică şi de energie electrică", se precizează în comunicat.
Alte obiective constau în instalarea unei capacităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă flexibilă funcţionând cu gaz natural şi fiind pregătită să funcţioneze folosind o cantitate de hidrogen (hydrogen ready), asigurarea cu energie termică a consumatorilor aferenţi CTE Bucureşti Sud în condiţii de siguranţă şi continuitate, pe toată durata anului, reducerea costurilor de producţie la nivelul centralei, reducerea cantităţilor anuale de emisii de gaze cu efect de seră, încadrarea în normele de protecţia mediului în vigoare.
Elcen a mai depus, în data de 30 mai, două cereri de finanţare pentru alte două proiecte de centrale noi în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.
În comunicat se face referire la Eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie cu o putere nominală de 32,5 MWe şi 41 Mwt şi Implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiţie cu o putere nominală de 74,2 MWe şi 72,8 MWt.
Lansarea de către Ministerul Energiei a apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea finanţărilor nerambursabile disponibile prin Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.
"În domeniul încălzirii - răcirii, prin toate măsurile luate atât la nivel european cât şi la nivel naţional, se urmăreşte reducerea poluării, creşterea eficienţei energetice la nivelul clădirilor, integrarea resurselor regenerabile de producere a energiei, utilizarea gazului natural ca şi combustibil de tranziţie în soluţii de cogenerare de înaltă eficienţă", se mai spune în comunicat.
Ca urmare, eficientizarea încălzirii centralizate prin realizarea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă priorităţile Elcen în anii următori, întrucât aceste investiţii vor permite întocmai alinierea la cerinţele UE şi naţionale privind rezilienţa sistemelor energetice, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor, precizează sursa citată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2241 / 19439 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...