ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Elcen a depus cererea de finanţare pentru un proiect de centrală nouă în cogenerare de înaltă eficienţă

09 Iulie 2024   |   Agerpres

Investiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.

 
 
Elcen a depus, marţi, în sistemul MySMIS, cererea de finanţare pentru proiectul "Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud", în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, a anunţat compania.

Reprezentanţii Elcen au făcut referire la Programul Cheie 5, Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.

Conform sursei citate, investiţia are o putere nominală de circa 275 MWe şi 214 MWt.

"Demersurile iniţiale au vizat ca proiectul de la CET Bucureşti Sud să fie depus pentru finanţare printr-o aplicaţie separată, sub formă de proiect individual şi nu în cadrul unui apel de proiecte, ţinând cont de faptul că puterea nominală a unităţii noi, stabilită prin studiul de fezabilitate iniţial, era de aproximativ 600 MWe", se menţionează în comunicat.


În urma unei analize aprofundate, raportate la condiţiile actuale de pe piaţa de energie termică şi electrică, precum şi la noile ţinte energetice şi climatice europene şi naţionale, a rezultat o soluţie tehnică optimă de echipare a noii surse de energie, de circa 275 MWe.

"Noua configuraţie stabilită în Studiul de Fezabilitate, ce a condus automat la o valoare estimată a investiţiei mai mică, a condus la decizia depunerii de către ELCEN a cererii de finanţare pentru proiectul "Implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în cadrul CTE Bucureşti Sud" în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile din cadrul Fondului pentru Modernizare", se mai precizează în comunicat.

Prin realizarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă în CET Bucureşti Sud se va produce în cogenerare energia termică furnizată consumatorilor arondaţi sursei şi energia electrică tranzacţionată pe pieţele de energie electrică din România.

Printre principalele obiective urmărite prin implementarea instalaţiei propuse se numără eficientizarea funcţionării centralei. "Noua centrală de cogenerare de înaltă eficienţă va asigura economii globale de energie primară în comparaţie cu producerea separată de energie termică şi de energie electrică", se precizează în comunicat.

Alte obiective constau în instalarea unei capacităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă flexibilă funcţionând cu gaz natural şi fiind pregătită să funcţioneze folosind o cantitate de hidrogen (hydrogen ready), asigurarea cu energie termică a consumatorilor aferenţi CTE Bucureşti Sud în condiţii de siguranţă şi continuitate, pe toată durata anului, reducerea costurilor de producţie la nivelul centralei, reducerea cantităţilor anuale de emisii de gaze cu efect de seră, încadrarea în normele de protecţia mediului în vigoare.

Elcen a mai depus, în data de 30 mai, două cereri de finanţare pentru alte două proiecte de centrale noi în vederea obţinerii de finanţare nerambursabilă din cadrul Fondului pentru Modernizare, Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficienţă şi Modernizarea Reţelelor de Termoficare.

În comunicat se face referire la Eficientizarea activităţii din CTE Grozăveşti prin implementarea unei unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, investiţie cu o putere nominală de 32,5 MWe şi 41 Mwt şi Implementarea unor capacităţi de cogenerare de înaltă eficienţă utilizând motoarele termice, în CTE Progresu, investiţie cu o putere nominală de 74,2 MWe şi 72,8 MWt.

Lansarea de către Ministerul Energiei a apelului aferent ghidului CHP pentru accesarea finanţărilor nerambursabile disponibile prin Fondul pentru Modernizare a avut loc în data de 30 mai.

"În domeniul încălzirii - răcirii, prin toate măsurile luate atât la nivel european cât şi la nivel naţional, se urmăreşte reducerea poluării, creşterea eficienţei energetice la nivelul clădirilor, integrarea resurselor regenerabile de producere a energiei, utilizarea gazului natural ca şi combustibil de tranziţie în soluţii de cogenerare de înaltă eficienţă", se mai spune în comunicat.

Ca urmare, eficientizarea încălzirii centralizate prin realizarea unor centrale noi de cogenerare de înaltă eficienţă reprezintă priorităţile Elcen în anii următori, întrucât aceste investiţii vor permite întocmai alinierea la cerinţele UE şi naţionale privind rezilienţa sistemelor energetice, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor, precizează sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 66 / 17265
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...