
ELCEN: Datoria Termoenergetica a ajuns la 1,18 miliarde lei şi pune în pericol investiţiile în centrale noi
29 Ianuarie 2025
AgerpresÎn data de 27 noiembrie 2024, ELCEN a semnat trei contracte de finanţare pentru construirea a trei CET-uri noi, eficiente, sustenabile în Bucureşti, cu finanţare europeană nerambursabilă, ce se ridică la 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare.
Datoria Termoenergetica către ELCEN, reprezentând facturi neachitate aferente lunilor de consum martie-decembrie 2024, a depăşit 1,18 miliarde lei şi pune în pericol investiţiile în centrale noi, informează Electrocentrale Bucureşti printr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.
"Această situaţie pune în pericol proiectele de investiţii ale ELCEN ce au drept scop eficientizarea activităţii pentru asigurarea în condiţii de calitate şi continuitate a apei calde şi căldurii în Bucureşti, precum şi echilibrarea Sistemului Energetic Naţional. Totodată, afectează finalizarea bugetului de venituri şi cheltuieli care se întocmeşte în prezent la nivelul ELCEN şi care presupune o estimare cât mai precisă a veniturilor şi cheltuielilor", se menţionează în comunicat.
"Această situaţie pune în pericol proiectele de investiţii ale ELCEN ce au drept scop eficientizarea activităţii pentru asigurarea în condiţii de calitate şi continuitate a apei calde şi căldurii în Bucureşti, precum şi echilibrarea Sistemului Energetic Naţional. Totodată, afectează finalizarea bugetului de venituri şi cheltuieli care se întocmeşte în prezent la nivelul ELCEN şi care presupune o estimare cât mai precisă a veniturilor şi cheltuielilor", se menţionează în comunicat.
În data de 27 noiembrie 2024, ELCEN a semnat trei contracte de finanţare pentru construirea a trei CET-uri noi, eficiente, sustenabile în Bucureşti, cu finanţare europeană nerambursabilă, ce se ridică la 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare. Aceşti bani sunt foarte importanţi şi pot fi atraşi doar în condiţiile în care este asigurată cofinanţarea proiectelor.
"Modernizarea CET-urilor depinde în continuare de achitarea datoriilor pe care le are Primăria Municipiului Bucureşti la ELCEN. PMB trebuie să-şi plătească obligaţiile asumate, altfel ELCEN poate pierde şansa de a atrage fondurile europene disponibile, cu riscuri mari în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică şi termică. Pentru ca bucureştenii racordaţi la sistemul de termoficare să aibă apă caldă şi căldură în case, trebuie îndeplinite două condiţii: CET-urile să funcţioneze, iar reţeaua de distribuţie să nu mai aibă avarii frecvente. Primăria Municipiului Bucureşti are datoria de a asigura un circuit financiar corect între Primăria Capitalei, Termoenergetica şi ELCEN, însă managementul defectuos şi lipsa de acţiune şi de interes, au condus la această situaţie problematică ce trenează de peste 30 de ani", se subliniază în comunicat.
Potrivit sursei citate, în 2020, datoria Termoenergetica către ELCEN era de aproximativ 250 milioane lei, iar în 5 ani a ajuns la aproximativ 1,2 miliarde lei. În acest moment, datoria Primăriei Municipiului Bucureşti în contul subvenţiei neplătite, se ridică la aproximativ 385 milioane lei. O altă parte semnificativă sunt pierderi neacoperite de către PMB şi nefundamentate până în prezent.
"Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în septembrie 2023 că va realiza un audit care să clarifice situaţia acestor pierderi. După mai mult de un an, auditul nu s-a realizat, iar pierderile se rostogolesc, întregind o datorie cu efecte negative semnificative, atât din perspectivă economică, cât şi socială. Inacţiunea generează efecte în lanţ, cu repercusiuni severe până la consumatorul final. Peste 550.000 de apartamente depind de sistemul centralizat de termoficare. Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni, onorându-şi obligaţiile de plată", se mai arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1127 / 19482 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...