
Eliminarea facilităţilor fiscale, unul dintre factorii care pot afecta atractivitatea României în domeniul serviciilor de afaceri (raport)
02 Aprilie 2025
AgerpresÎn timp ce România nu mai oferă stimulente pentru industrie, alte ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) au programe atractive de sprijin, constând în granturi, scutiri de impozite şi facilităţi pentru formare profesională.
Eliminarea facilităţilor fiscale şi lipsa unei strategii naţionale de educaţie şi formare profesională pot afecta atractivitatea României pe termen lung în domeniul serviciilor de afaceri, arată cel mai recent raport realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), în colaborare cu Deloitte România.
"Într-un context global dinamic, România riscă să nu mai fie competitivă în această industrie, deşi estimările ABSL arată încă potenţial de creştere. Tehnologia şi digitalizarea transformă toate economiile, iar în multe ţări există programe naţionale care susţin educaţia, cercetarea şi formarea profesională. Companiile din industria noastră, dar şi din alte domenii, depun eforturi pentru a compensa lipsa unei strategii naţionale, însă acest aspect nu este viabil pe termen lung", a declarat Ciprian Dan, preşedinte ABSL, citat în comunicat.
"Într-un context global dinamic, România riscă să nu mai fie competitivă în această industrie, deşi estimările ABSL arată încă potenţial de creştere. Tehnologia şi digitalizarea transformă toate economiile, iar în multe ţări există programe naţionale care susţin educaţia, cercetarea şi formarea profesională. Companiile din industria noastră, dar şi din alte domenii, depun eforturi pentru a compensa lipsa unei strategii naţionale, însă acest aspect nu este viabil pe termen lung", a declarat Ciprian Dan, preşedinte ABSL, citat în comunicat.
În timp ce România nu mai oferă stimulente pentru industrie, alte ţări din Europa Centrală şi de Est (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia) au programe atractive de sprijin, constând în granturi, scutiri de impozite şi facilităţi pentru formare profesională. În plus, apropierea de războiul din Ucraina poate avea un impact negativ asupra potenţialilor investitori în anumite cazuri, susţin autorii studiului.
Totodată, raportul evidenţiază avantajele actuale ale industriei serviciilor pentru afaceri şi motivele pentru care dezvoltarea sa ar trebui să fie o prioritate naţională.
"În ultimul deceniu, sectorul serviciilor pentru afaceri a fost unul dintre pilonii economiei României. În 2023, contribuţia acestui sector la PIB a fost cea mai mare din regiune, adică 10,5% dacă includem şi serviciile IT, înregistrând constant cea mai mare pondere din regiune în ultimii 10 ani", mai arată cercetarea.
De asemenea, rata de creştere a sectorului serviciilor pentru afaceri din România a depăşit constant ritmul de creştere a economiei în ansamblu. Acest aspect subliniază importanţa majoră a sectorului în economia României.
"Pe termen lung, sectorul serviciilor pentru afaceri a înregistrat o creştere mai mare a numărului de angajaţi comparativ cu dinamica economiei în ansamblu. În ultimii 10 ani, industria a avut un ritm mediu de creştere de 14% pe an, cel mai mare din regiune. Aceste realizări au consolidat semnificativ economia naţională, au creat locuri de muncă bine plătite şi au contribuit la creşterea nivelului de trai. Există însă o corelaţie între ritmul susţinut de creştere şi facilităţile fiscale de care sectorul a beneficiat până la finalul anului 2023. După această dată, România a rămas singura ţară din regiune fără măsuri guvernamentale specifice care să stimuleze acest sector, iar efectele negative sunt deja vizibile în scăderea numărului de angajaţi din IT şi a potenţialilor investitori", a afirmat Cătălin Iorgulescu, vicepreşedinte ABSL.
Conform raportului, industria are încă potenţial de creştere, chiar dacă aceasta va înregistra un ritm mai lent din cauza maturităţii pieţei şi a unei competitivităţi ridicate la nivel global si regional.
Astfel, ABSL a identificat o serie de factori care pot susţine un ritm ascendent în viitorul apropiat. În prezent, angajaţii din industria locală de servicii pentru afaceri reprezintă 2,5% din totalul populaţiei active, comparativ cu Cehia şi Bulgaria, unde această pondere ajunge la 3,5%.
De asemenea, România are un număr mare de studenţi, ocupând a doua poziţie în regiunea Europei Centrale şi de Est după Polonia la acest capitol, şi 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori, atractive pentru companiile din domeniu.
"Un alt avantaj competitiv este reprezentat de cel mai mare procent de vorbitori de franceză, spaniolă şi italiană din regiune. Salariile angajaţilor români din sectorul serviciilor pentru afaceri rămân competitive", mai arată cercetarea.
Totodată, România se clasează pe locurile 3-4 din punctul de vedere al costului total al angajării, costurile cele mai mari fiind înregistrate în Cehia, Polonia, Slovacia şi, pentru unele servicii, Ungaria. Totuşi, acest aspect este influenţat în principal de Bucureşti, unde se află majoritatea locurilor de muncă din sector, iar salariile sunt cu 38% mai mari comparativ cu media naţională a industriei, menţionează sursa citată.
Studiul a fost realizat de ABSL şi Deloitte în perioada octombrie 2024 - martie 2025 şi a analizat date Eurostat, ale Comisiei Europene, ale partenerilor (IO Partners si Randstad), precum si informaţii disponibile la institutele naţionale de statistică şi analize Deloitte.
Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) este cea mai importantă organizaţie care reprezintă sectorul de business services, adunând în componenţa sa peste 80 de companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D). Rolul ABSL România este de a susţine expansiunea sectorului de Business Service şi transformarea acestuia într-un vector important al creşterii economice a României.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 671 / 19466 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
INTERVIURI ESENȚIALE | Portofoliul de investigații internaționale a crescut semnificativ în cadrul biroului Clifford Chance din București în ultimii ani, devenind o adevărată carte de vizită pentru practica din Romania. De vorbă cu Daniel Badea (Managing Partner) și Sabina Crângașu Huțanu (Counsel), despre modul în care funcționează o echipă de avocați români de top, implicată în mod constant în cele mai complexe litigii și investigații de anvergură din Europa
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...