ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Estimare KeysFin: Industria locală de software va continua să crească în 2022 și va atinge un nou nivel record, de peste 11 miliarde de euro

30 Noiembrie 2022   |   BizLawyer

În 2021, în România activau peste 30 de mii de companii în industria de software, cu 12% mai multe decât în 2020 și cu 112% peste nivelul din 2012. Dintre acestea, aproape 29 de mii erau microîntreprinderi, 1,1 mii companii mici, 356 companii medii și 25 companii mari.

Sursa: Pixabay

 
 
Cifra de afaceri a companiilor din industria de software din România a crescut cu aproximativ 14,5 % față de 2020 și a fost cu 246 % mai mare decât în 2012, până la nivelul record de aproape 10 miliarde de euro în 2021, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

„Estimăm continuarea tendinței neîntrerupte de creștere din ultimii 10 ani și atingerea unui nou maximum istoric în acest an, de peste 11 miliarde de euro, și am ales să publicăm rezultatele ultimei ediții a studiului privind evoluția industriei de software în apropierea zilei de 1 decembrie, deoarece observăm cum software-ul își consolidează rolul cheie în dezvoltarea și digitalizarea economiei și transformă România într-un hub regional, după unul dintre cele mai rapide ritmuri de creștere, dacă nu chiar cel mai rapid din ultimii 10 ani, de aproape 250%”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.


În 2021, în România activau peste 30 de mii de companii în industria de software, cu 12% mai multe decât în 2020 și cu 112% peste nivelul din 2012. Dintre acestea, aproape 29 de mii erau microîntreprinderi, 1,1 mii companii mici, 356 companii medii și 25 companii mari.

ROCADE ÎN TOP 10 COMPANII* DE SOFTWARE DIN ROMÂNIA

„În linie cu estimările din ediția anterioară a studiului privind evoluția industriei locale de software, în 2020 UiPath SRL a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri până aproape 250 de milioane de euro și a devenit liderul pieței locale de software după cifra de afaceri, poziție pe care estimăm că și-a menținut-o în 2021”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

BITDEFENDER SRL a ajuns pentru prima dată în istorie pe locul al doilea, cu o cifră de afaceri de aproape 220 milioane de euro în 2021, detronând IBM ROMÂNIA SRL, care după o creștere anuală de 1,7% a coborât pe poziția a treia, cu o cifră de afaceri de 199 milioane de euro în 2021.

Cele mai mari 10 companii din industrie au cumulat afaceri de aproximativ 1,8 miliarde euro, reprezentând 18% din total.

REZULTAT NET RECORD ÎN 2021

Rezultatul net înregistrat de companiile din industria de software a crescut substanțial la aproape 1,6 miliarde de euro în 2021, cu 57% mai mult față de 2020 și de peste 7 ori mai mare comparativ cu 2012.
De asemenea, companiile din industria de software au generat 77% din rezultatul net înregistrat de întreg sectorul IT&C și peste 5% din rezultatul net al tuturor companiilor non-financiare din România în 2021.

DUBLAREA CONTRIBUȚIEI INDUSTRIEI DE SOFTWARE ÎN ECONOMIA LOCALĂ

Ponderea cifrei de afaceri generate de companiile de software din România în sectorul IT&C a crescut de la 36% în 2012, la peste 60% în 2021 prin prisma avansului mult mai rapid al componentei de software, creșterea fiind de 3,5 ori față de dublarea cifrei de afaceri din sectorul IT&C, comparativ cu 2012.

La nivelul cifrei de afaceri totale generate de companiile non-financiare din România, ponderea industriei de software a crescut de la 1,2% în 2012, la aproape 2,5% din total în 2021.

COMPANIILE CARE AU AVUT CONSULTANȚĂ ȘI/SAU MANAGEMENT ÎN DESCRIEREA DOMENIULUI PRINCIPAL DE ACTIVITATE ÎN 2021

Aproximativ 62,2 mii de companii au avut în descrierea domeniului principal de activitate raportat la Ministerul de Finanțe consultanță și/sau management în 2021, respectiv codurile CAEN: 6202, 6203 (Activități de consultanță în tehnologia informației, Activități de management (gestiune și exploatare) a mijloacelor de calcul) ambele parte din industria de software, sector IT&C, 6920 (Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal), 7021 (Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării), 7022 (Activități de consultanță pentru afaceri și management), 7112 Activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea, ultimele 4 coduri CAEN făcând parte din sectorul Activități profesionale și 7830 (Servicii de furnizare și management a forței de muncă, din sectorul Servicii administrative & suport).

Acestea au avut o cifră de afaceri cumulată de 38,8 miliarde de lei, 130 mii de angajați și au înregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei. Dintre acestea peste jumătate, respectiv aproape 32 mii de companii, nu au avut niciun angajat în 2021.

Pe de altă parte, aproape o treime, respectiv 31,5% dintre companiile profitabile care au avut în descrierea domeniului principal de activitate consultanță și/sau management și au avut o cifră de afaceri cuprinsă între 500 de mii și 2 milioane de euro erau plătitoare de impozit pe profit în 2021.

*La momentul întocmirii studiului, rezultatele din 2021 ale UiPath SRL (CUI: 34737997, subsidiară a UiPath Inc., controlată indirect prin UiPath Netherlands Holding B.V.) nu erau disponibile. În top 10 sunt incluse estimările KeysFin cu privire la evoluția cifrei de afaceri a companiei.

Notă: Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor (la sfârșitul perioadei) care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN: 5821 (Activități de editare a jocurilor de calculator), 5829 (Activități de editare a altor produse software), 6201 (Activități de realizare a software-ului la comandă), 6202 (Activități de consultanță în tehnologia informației), 6203 (Activități de management - gestiune și exploatare - a mijloacelor de calcul), 6209 (Alte activități de servicii privind tehnologia informației), 6311 (Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe) sau 6312 (Activități ale portalurilor web). Toate cifrele sunt exprimate în euro, iar cursul de schimb folosit a fost cel oficial afișat de Banca Națională a României (la sfârșitul perioadei).

KeysFin oferă soluții 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.
Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.
KeysFin deține și aplicația KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7234 / 19183
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...