ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurostat: Luxemburg şi România, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în august

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în august, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Luxemburg (5,3%), Cipru (2,2) şi România (1,6%), cele mai semnificative scăderi fiind în Danemarca (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,1%), Bulgaria şi Croaţia (ambele cu minus 0,7%).

 
 
Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 1% în Uniunea Europeană şi cu 0,8% în zona euro, în august, comparativ cu perioada similară din 2023, iar Luxemburg şi România au avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în august, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în Luxemburg (17,3%), România (8,9%), Cipru şi Croaţia (ambele cu 5,7%), iar cele mai semnificative scăderi au fost în Estonia (minus 2,7%), Belgia (minus 1,7%), Danemarca şi Irlanda (ambele cu minus 1,6%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au rămas stabile, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,7%, iar cele de combustibili auto cu 2%.


Volumul comerţului cu amănuntul s-a majorat cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în august, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,1% în UE şi un nivel stabil în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în august, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în Luxemburg (5,3%), Cipru (2,2) şi România (1,6%), cele mai semnificative scăderi fiind în Danemarca (minus 1,5%), Slovacia (minus 1,1%), Bulgaria şi Croaţia (ambele cu minus 0,7%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 0,1%, cele de produse non-alimentare cu 0,3%, iar cele de combustibili auto cu 1%.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România în august 2024 comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 2,1%, datorită majorării înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,8%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,7%).

Potrivit sursei citate, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, în luna august 2024, comparativ cu luna precedentă, cu 1,6%, datorită avansului înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+2,4%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

De asemenea, de la un an la altul (august 2024 vs august 2023), volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 8,1%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+16,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,4%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,5%.

În acelaşi timp, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a urcat, pe ansamblu, cu 9,2%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+18,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,3%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,8%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 17701
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...