ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată de creşterea dobânzilor sau de inflaţie (analiză)

08 Mai 2023   |   Agerpres

Potrivit analizei, în primul trimestru al anului 2023 au fost admise de către instanţă cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.

 
 
Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată strict de efectul pe care creşterea dobânzilor sau inflaţia le poate avea pe anumite tipuri de afaceri, dacă nu intervine o schimbare profundă, susţine Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR, companie activă pe piaţa de insolvenţă şi restructurare din România.

În primul trimestru din aceste an, 1.644 de companii au intrat în insolvenţă, număr similar cu primul trimestru din 2022 când au fost înregistrate 1.610 companii în insolvenţă. Dintre acestea, 23 (faţă de 17 în trimestrul 1 al 2022) sunt companii de impact, care cumulează peste 1.950 de angajaţi, înregistrează active imobilizate în valoare de peste 589 milioane lei şi cifra de afaceri totală de 805 mil lei, potrivit unei analize CITR.


"Evoluţia numărului de companii în insolvenţă va fi influenţată strict de efectul pe care creşterea dobânzilor sau inflaţia le poate avea pe anumite tipuri de afaceri dacă nu intervine o schimbare profundă, fie în abordarea statului cu privire la datoriile fiscale, fie în modul în care băncile tratează situaţia creditelor. Vom vedea probabil o creştere a numărului de cereri de insolvenţă generate în principal de creşterea datoriilor şi de presiunea generată de creditori pentru a-şi recupera creanţele", a declarat Paul Dieter Cîrlănaru.

La nivel global, una dintre principalele soluţii la provocările generate de pandemie şi de problemele de pe pieţele financiare s-a îndreptat în zona de credit fiscal şi de creştere a facilităţilor fiscale în favoarea companiilor. Facilităţile acestea s-au manifestat, în primul rând, prin acumularea de datorii suplimentare, astfel încât problemele companiilor nu au fost rezolvate, ci doar amânate.

Riscul principal pe care specialiştii CITR l-au observat este că, odată ce aceste facilităţi se diminuează sau chiar dispar, aceste companii se vor regăsi sub o mare presiune financiară, volumul de datorii acumulate fiind foarte greu de gestionat şi imposibil de eşalonat pe termen scurt.

Potrivit analizei, în primul trimestru al anului 2023 au fost admise de către instanţă cinci proiecte de concordat preventiv pentru companii de impact, cu active de peste 1 milion euro.

"Dacă la începutul anului 2022 un număr semnificativ de companii de impact erau finanţabile, acestea şi-au deteriorat poziţia pe parcursul anului şi au înregistrat datorii la ANAF care au crescut de la 264 de milioane de lei la în iunie 2022 la 786 de milioane de lei la finele anului. Aceste cifre reprezintă o creştere de 197%, în doar 6 luni. Soluţia acestor companii este restructurarea. Putem spune că vedem o creştere a interesului pentru noile mecanisme de restructurare, cu precădere concordatul preventiv, care a existat şi anterior în legislaţia noastră dar sub o formă mai puţin eficientă. Ne bucurăm că eforturile noastre de a face cunoscute soluţiile de restructurare în mediul de business dau roade" a spus Cîrlănaru.

Având în vedere inflaţia în creştere, ratele mai mari ale dobânzilor, incapacitatea de a refinanţa creditele existente şi de a face faţă scadenţelor viitoare, companiile vor fi nevoite să apeleze la noile mecanisme de restructurare pentru a-şi eficientiza activitatea sau chiar pentru a se salva.

Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul rămâne în controlul afacerii sale şi în plus are sprijinul specialistului în restructurare pentru crearea şi implementarea măsurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante şi variate.

Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi restructurării şi aproximativ 1.100 de proiecte gestionate de-a lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5895 / 19587
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...