ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FIC: Stabilitatea şi predictibilitatea fiscală, absolut necesare pentru încrederea între contribuabili şi decidenţii politicilor publice

11 Septembrie 2024   |   Agerpres

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că nerespectarea termenelor de consultare publică în cadrul procesului legislativ este un semnal negativ, care creşte gradul de incertitudine pentru viitorul investiţiilor din România.

 
 
Stabilitatea şi predictibilitatea fiscală în contextul actual geopolitic şi economic sunt atribute absolut necesare pentru a construi o relaţie de încredere între contribuabili şi decidenţii politicilor publice, susţin reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

Aceştia consideră că nerespectarea termenelor de consultare publică în cadrul procesului legislativ este un semnal negativ, care creşte gradul de incertitudine pentru viitorul investiţiilor din România.

"Adoptarea ordonanţei de urgenţă care introduce o nouă amnistie fiscală nu a asigurat timpul necesar pentru o analiză atentă şi pentru formularea unor puncte de vedere din partea mediului de afaceri. România se află într-un context bugetar dificil încă din anul 2019, iar FIC a atras atenţia de la începutul anului 2024 că este necesară o abordare echilibrată din partea autorităţilor pentru a asigura menţinerea în deficitul asumat pentru acest an. Astfel, termenul de consultare de mai puţin de 24 ore nu este justificat pentru adoptarea unui astfel de act normativ", se arată într-un comunicat al FIC, transmis miercuri AGERPRES.


Organizaţia reiterează nevoia setării unor principii şi direcţii pe termen mediu-lung care să asigure o coerenţă a politicii fiscale, care să încurajeze conformarea voluntară şi să susţină conduita diligentă şi transparentă a contribuabililor bun-platnici faţă de obligaţiile la bugetul de stat. FIC aminteşte că Guvernul României a apelat în ultimii ani de mai multe ori la amnistii fiscale, generale sau specifice, cu scopul declarat de a creşte veniturile bugetare.

"Aceste măsuri nu au avut o evaluare clară, nu s-au publicat studii cu privire la situaţia bugetară de la momentul respectiv, dar nici rapoarte cu impactul din trecut al acestui tip de măsură asupra procesului de colectare a creanţelor bugetare", precizează reprezetanţii FIC.

În acest context, Consiliul Investitorilor Străini apreciază că, deşi amnistia fiscală poate avea anumite beneficii pe termen scurt în ceea ce priveşte colectarea, pe termen mediu şi lung aceasta descurajează conformarea voluntară şi aduce incertitudini pentru contribuabilii bun-platnici şi implicit ar putea afecta negativ gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Amnistiile fiscale repetate, fără să aibă la bază o politică bine fundamentată şi transparentă, pot descuraja conformarea voluntară, care de altfel este unul din obiectivele asumate la nivelul politicii fiscale, consideră organizaţia.

FIC recomandă ca politica fiscală a României să se axeze pe mecanisme de bonificare şi acţiuni de stimulare a conduitei contribuabililor care îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, în mod corect, şi nu de recompensare a celor care nu îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale. "În mai puţin de un an, Guvernul României a trecut de la măsuri excesive de sancţionare, la măsuri excesive de clemenţă. Pe de o parte se introduc amenzi severe pentru erori administrative (în cazul RO e-Factura şi RO e-Transport) chiar dacă nu au existat pierderi de venituri bugetare dar, pe de altă parte, se anulează accesorii pentru contribuabilii care nu au declarat şi/sau nu au plătit la timp", menţionează FIC.

De asemenea, în opinia FIC, este vital ca măsurile luate de statul român în beneficiul datornicilor să ia în considerare conduita contribuabililor, astfel încât să fie subliniat angajamentul Guvernului României pentru sprijinirea companiilor aflate în dificultate, dar şi pentru sancţionarea fermă şi susţinută a neconformării fiscale. În acest sens, o amnistie fiscală ar putea să aibă o aplicabilitate condiţionată de evoluţia comportamentului fiscal al contribuabililor care au accesat ultimele măsuri similare şi au beneficiat de anularea obligaţiilor fiscale accesorii sau să fie revocabilă în cazul în care contribuabilii care beneficiază de această măsură nu demonstrează o conduită îmbunătăţită pe o perioadă de cel puţin 3-5 ani.

Organizaţia consideră, totodată, că o nouă amnistie fiscală pentru România ar putea aduce venituri imediate, dar ar adânci problemele pe termen lung. "În loc să recurgă la astfel de soluţii temporare, România trebuie să se concentreze pe reforme structurale pentru a creşte colectarea veniturilor şi pentru a reduce evaziunea fiscală. Un sistem fiscal stabil, echitabil şi bine administrat este esenţial pentru dezvoltarea economică sustenabilă", se mai scrie în comunicat.

Membrii FIC îşi exprimă disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea creşterii conformării fiscale şi setării unor principii fiscale sănătoase care să conducă la dezvoltare economică pe termen lung şi implicit la mai multe venituri la bugetul de stat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16 / 17540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...