FMI a revizuit în sus, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2025
20 Ianuarie 2025
AgerpresEstimările Fondului privind creşterea economiei mondiale în 2026 au fost lăsate nemodificate la 3,3%.
Fondul Monetar Internaţional a publicat vineri un update la previziunile sale privind evoluţia economiei mondiale, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,3% (cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în octombrie), în special graţie unei evoluţii mai puternice a economiei americane, transmite AFP.
Estimările Fondului privind creşterea economiei mondiale în 2026 au fost lăsate nemodificate la 3,3%.
De asemenea, în noul său raport "World Economic Outlook", publicat vineri, Fondul subliniază de asemenea că riscurile la adresa economiei mondiale persistă, de la relansarea inflaţiei în SUA de exemplu, la consecinţele instabilităţii politice în mai multe economii importante.
Estimările Fondului privind creşterea economiei mondiale în 2026 au fost lăsate nemodificate la 3,3%.
De asemenea, în noul său raport "World Economic Outlook", publicat vineri, Fondul subliniază de asemenea că riscurile la adresa economiei mondiale persistă, de la relansarea inflaţiei în SUA de exemplu, la consecinţele instabilităţii politice în mai multe economii importante.
În rândul principalelor economii ale lumii, previziunile pentru economia americană au beneficiat de cea mai importantă revizuire (cu 0,5 puncte procentuale), FMI mizând pe o creştere de 2,7% a celei mai mari economii a lumii în acest an, ceea ce nu face decât să majoreze decalajul faţă de alte economii avansate, în special faţă de Uniunea Europeană.
Însă aceste previziuni nu iau în calcul şi posibilele politici adoptate de preşedintele ales Donald Trump, în măsura în care FMI nu are încă o idee precisă cu privire la ce politici vor fi adoptate şi în ce manieră, precizează instituţia financiară internaţională.
"Economia americană performează bine, cu o piaţă a muncii solide şi o cerere privată care rămâne robustă. În contrast, creşterea în zona euro şi-a revenit dar cu toate acestea ne-am revizuit, în jos, estimările", a declarat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
Problemele zonei euro sunt cauzate de principalele economii europene, Germania şi Franţa, pentru care previziunile au fost revizuite în jos, spre deosebire de Spania, pentru care FMI se aşteaptă la o creştere de peste 2% în acest an. În schimb, Germania, ţară al cărei PIB s-a redus pentru doi ani la rând, ar urma să înregistreze în acest an o creştere de doar 0,3%, adică o revizuire de 0,5 puncte procentuale comparativ cu precedentele estimări din octombrie.
"Există incertitudini cu privire la relansarea preţurilor la energie în anumite ţări dar şi anumite incertitudini cu privire la comerţul spre China sau spre SUA şi ceea ce ar putea să se întâmple în viitor. Asta afectează ţări precum Germania dar şi Franţa", a subliniat Pierre-Olivier Gourinchas.
Confruntată cu o situaţie politică inedită şi o situaţia bugetară dificilă, Franţa a văzut cum previziunile sale de creştere au fost revizuite în jos, până la un avans de 0,8%.
Această divergenţă, care se observă în rândul ţărilor occidentale, este vizibilă şi în rândul economiilor emergente, în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei chineze ar urma să încetinească de la un an la altul. Chiar dacă FMI şi-a revizuit în sus estimările privind performanţa economiei chineze în 2025, până la un avans de 4,6%, va fi vorba de o creştere mai mică decât cea înregistrată în 2024 (4,8%). În plus, tendinţa de încetinire ar urma să continue şi în 2026, când este prognozată o creştere de 4,5%.
"Există, pe de o parte, măsuri bugetare care ar putea ajuta, dar pe de altă parte China este mult mai expusă la o potenţială intensificare a tensiunilor comerciale, care ar putea pune presiune asupra economiei chineze, în condiţiile în care investiţiile ar putea fi amânate în aşteptarea unei imagini mai clare", susţine economistul şef al FMI.
În schimb, ritmul de creştere ar urma să se îmbunătăţească mai clar în alte regiuni, în special ca urmare a unei reechilibrări între China, pe de o parte, şi alte economii emergente, pe de altă parte, precum India sau Brazilia.
De asemenea, după doi ani de revizuiri semnificative, previziunile de creştere pentru economia Rusiei au rămas de data aceasta nemodificate în raport cu primele estimări din octombrie, la un avans de 1,4% aşteptat pentru acest an, ceea ce reprezintă o încetinire netă comparativ cu performanţele economice ale Rusiei din ultimii doi ani, în condiţiile în care în 2024 PIB-ul Rusiei a înregistrat o creştere de 3,8%.
În ceea ce priveşte România, în luna octombrie FMI a revizuit în jos, la 1,9%, estimările privind creşterea economiei în 2024, de la 2,8% cât prognoza în aprilie. Conform prognozelor FMI, economia românească urmează să accelereze până la 3,3% în 2025.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 10 / 18304 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...