
Fondul UE de redresare în pericol, deoarece statele membre au dificultăţi în îndeplinirea termenelor limită
16 Ianuarie 2023
AgerpresCea mai spinoasă problemă va fi asigurarea unanimităţii celor 27 de state membre UE pentru extinderea acordării finanţării dincolo de 2026, ceea ce ar necesita aprobarea de către Parlamentul fiecărei ţări, inclusiv Ungaria şi Polonia, care sunt deja în dezacord cu UE şi s-ar putea folosi de sprijinul lor ca o pârghie pentru a obţine concesii.
Riscul ca guvernele din Uniunea Europeană să nu poată cheltui cel mai mare pachet de ajutor din istoria sa este în creştere, deoarece statele membre se confruntă cu dificultăţi în îndeplinirea termenelor limită impuse de blocul comunitar, au declarat, pentru Reuters, oficiali din patru ţări.
Dificultăţile în renegocierea planului de redresare post-pandemie, de 724 miliarde euro, la mai puţin de doi ani de când a fost aprobat, sporesc îngrijorările cu privire la capacitatea UE de a acţiona, susţine Manuel Hidalgo, cercetător principal la Esade Centre for Economic Policy, un think-tank cu sediul în Madrid.
"Dacă nu sunt cheltuiţi toţi banii, reputaţia UE va fi afectată. Dacă nu se vor înregistra rezultate bune, ei vor trebui să justifice multe aspecte, cum ar fi însăşi existenţa acestui tip de planuri", a declarat Hidalgo.
Dificultăţile în renegocierea planului de redresare post-pandemie, de 724 miliarde euro, la mai puţin de doi ani de când a fost aprobat, sporesc îngrijorările cu privire la capacitatea UE de a acţiona, susţine Manuel Hidalgo, cercetător principal la Esade Centre for Economic Policy, un think-tank cu sediul în Madrid.
"Dacă nu sunt cheltuiţi toţi banii, reputaţia UE va fi afectată. Dacă nu se vor înregistra rezultate bune, ei vor trebui să justifice multe aspecte, cum ar fi însăşi existenţa acestui tip de planuri", a declarat Hidalgo.
Cea mai spinoasă problemă va fi asigurarea unanimităţii celor 27 de state membre UE pentru extinderea acordării finanţării dincolo de 2026, ceea ce ar necesita aprobarea de către Parlamentul fiecărei ţări, inclusiv Ungaria şi Polonia, care sunt deja în dezacord cu UE şi s-ar putea folosi de sprijinul lor ca o pârghie pentru a obţine concesii.
UE a îngheţat fondurile prevăzute pentru Ungaria şi Polonia din cauza măsurilor adoptate de guvernele de la Budapesta şi Varşovia de a submina reglementările democratice liberale.
Accesul Poloniei la fonduri de aproape 36 de miliarde de euro depinde de revizuirea sistemului său judiciar. UE refuză să aloce Ungariei 5,8 miliarde euro până când nu sunt implementate măsuri de reducere a corupţiei şi sporire a independenţei judiciare.
Extinderea perioadei de implementare se confruntă cu "o problemă majoră" - va trebui redeschisă decizia privind resursele proprii, ceea ce necesită unanimitate, ceva aproape de neconceput", susţine purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Europene din Cehia, Marek Zeman.
Deşi obiectivele trebuie îndeplinite până în august 2026, 70% din granturi şi împrumuturi trebuiau alocate până în 2022 şi restul în 2023. Suma actuală angajată până acum este de aproximativ 20%, conform datelor UE.
Beneficiarii fondurilor spun că majorarea costurilor cu materiile prime, în urma războiului din Ucraina, şi perturbările din lanţurile de aprovizionare au întârziat atribuirea şi implementarea proiectelor de redresare.
Până la finalul lui 2022, Portugalia a alocat 1,4 miliarde de euro, sau 8,5% din fondurile totale de redresare de care beneficiază, pentru iniţiatorii proiectelor. Un purtător de cuvânt al Cabinetului miniştrilor portughezi, Mariana Vieira da Silva, a declarat că discuţiile cu Comisia Europeană (CE) privind "o reevaluare a obiectivelor" va începe luna aceasta şi va include "o revizuire a perioadei de execuţie". Portugalia analizează care sunt cele mai afectate proiecte de "actualul context macroeconomic", a explicat purtătorul de cuvânt.
Italia se aşteaptă să revizuiască până la finalul lunii februarie anumite aspecte ale planului, deşi până acum nu a cerut o prelungire a termenului limită dincolo de 2026, a declarat o sursă apropiată de Guvern. Roma vrea ca Bruxelles-ul să ţină cont de impactul negativ al costurilor ridicate cu materiile prime asupra lucrărilor publice, a indicat sursa.
România şi Portugalia sunt ţările care fac cele mai mari presiuni pentru extinderea termenului limită dincolo de 2026, iar Spania şi alte state membre UE din Europa de Est sprijină aceste solicitări, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În semestrul doi din 2023, Spania va prelua preşedinţia Comisiei Europene.
Executivul comunitar ar putea amâna extinderea granturilor, sporind presiunile asupra statelor membre de a finaliza cât mai mult posibil din programul original, conform unei surse de la CE.
Negocieri serioase vor începe în 2024 şi probabil vor fi finalizate în 2025, când va fi clar că ar fi imposibil de îndeplinit ceea ce s-a convenit anterior, susţine sursa.
Unele state membre UE concep soluţii alternative pentru proiectele care sunt importante şi se pare că nu vor îndeplini termenele limită, a precizat o sursă. Aceasta implică bugetarea şi alocarea de fonduri înainte ca proiectele să fie comandate, pentru a îndeplini termenul limită din 2026, adaugă sursa.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7063 / 19479 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...