ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul KRUK a cumpărat peste 100 de portofolii de creanțe anul trecut în România, unde a atins o cotă de piață de 77%

30 Martie 2023   |   BizLawyer

Datele companiei arată că portofoliile de credite neperformante din bilanțurile băncilor din România reprezintă peste trei miliarde de euro, tendința fiind de scădere în ultimii cinci ani. În țara noastră s-au vândut, în 2022, portofolii de datorii negarantate retail și corporate cu valoare nominală totală de peste 600 milioane de euro, conform estimărilor companiei.

 
 
Grupul KRUK, cea mai mare companie de management al creanțelor din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în șapte state, a investit circa 90 milioane de euro în România anul trecut, în creștere cu 146% față de 2021. Achizițiile portofoliilor din piața românească au avut o pondere de 18% în totalul investițiilor Grupului.

„Portofoliile disponibile pentru vânzare au fost preponderent din zona creditelor non-bancare și a utilităților, ca efect al deductibilității fiscale limitate, precum și al scăderii ratei NPL pentru creditele bancare sub 3%. Cu toate acestea, anul 2022 a fost cel mai bun an din istoria KRUK; Grupul a ajuns să gestioneze datoriile a peste 2 milioane de români și a atins un nou record în România, în cei 16 ani de activitate, ajutând aproape 600.000 români să-și achite integral datoriile”, a declarat Cosmina Marinescu, CEO KRUK România.


Datele companiei arată că portofoliile de credite neperformante din bilanțurile băncilor din România reprezintă peste trei miliarde de euro, tendința fiind de scădere în ultimii cinci ani.  

În țara noastră s-au vândut, în 2022, portofolii de datorii negarantate retail și corporate cu valoare nominală totală de peste 600 milioane de euro, conform estimărilor companiei. KRUK a cumpărat peste 100 de portofolii locale de creanțe, majoritatea retail, și a ajuns astfel la 77% cotă de piață din punct de vedere al investițiilor pe piața din România. Peste 25 milioane de euro din suma totală investită în achizițiile din România e atribuită tranzacțiilor încheiate în ultima parte a anului 2022. Sumele recuperate din portofoliile administrate local se ridică la peste 100 milioane euro și reprezintă 23% din suma totală recuperată la nivel de Grup. De altfel, în 2022, KRUK a raportat cea mai mare valoare a recuperărilor din istoria sa, cu creșteri înregistrate pe fiecare segment de portofolii achiziționate.

Valoarea totală a portofoliilor cumpărate în România a crescut cu 42% față de anul precedent, ajungând la peste 250 milioane euro, ceea ce reprezintă 19% din totalul portofoliilor deținute de Grupul KRUK la nivel internațional.

Tot în România, KRUK a înregistrat progrese semnificative și în ceea ce privește obiectivele digitale și de guvernanță responsabilă. Compania a reușit să obțină certificarea ISO27001:2013 pentru managementul securității informațiilor, care asigură reducerea riscurilor operaționale, un mediu tehnic adecvat pentru respectarea normelor GDPR și formarea unui cadru optim pentru transformarea digitală. În 2022, comparativ cu 2021, plățile online au crescut cu peste 60% și cu 77% mai mulți clienți își gestionează singuri datoria în platforma digitală e-kruk.ro.

„În plus față de creșterea cu 60% a plăților online, am reușit să triplăm numărul angajamentelor de plată semnate electronic, de la 30 la 90%, în 2022. Faptul că tot mai mulți clienți accesează serviciile și produsele noastre digitale ne confirmă că putem recupera deficitul față de țările vestice în ceea ce privește aceste competențe. Consultanții KRUK ajută clienții să folosească instrumentele noastre online încă din primele interacțiuni; aici începe educația digitală care, iată, dă rezultate”, completează Liviu Costică, COO KRUK România.

Unul dintre obiectivele companiei pentru următorii doi ani e să crească până la 90% numărul angajaților cu competențe de securitate cibernetică, punându-le la dispoziție programe de instruire în acest sens. Tot până în 2025, compania își propune să crească incluziunea digitală și financiară, prin continuarea investițiilor în training-uri și proiecte de responsabilitate socială. Numai anul trecut, KRUK România a susținut programe de alfabetizare financiară pentru peste 9400 de tineri, alături de partenerii săi.

În ceea ce privește obiective de mediu, în 2022, compania a reușit să reducă consumul de apă și energie electrică cu peste 50%, prin reducerea suprafeței de birouri cu peste 2000 de metri pătrați. De asemenea, a salvat de la tăiere peste 180 de copaci prin strategia paperless și își propune să reducă amprenta de carbon, la nivel de Grup, cu 70% până în 2040.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRUK România este prezentă pe piața de management al datoriilor din 2007 și este liderul industriei de responsabilitate financiară, cu birouri în București și Târgoviște și peste 600 de angajați. Grupul KRUK este cea mai mare companie de colectare din Europa Centrală și de Est, cu operațiuni în Polonia, România, Cehia, Slovacia, Germania, Italia și Spania.  

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3966 / 17258
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...