Hossu (Cartel Alfa): Trebuie să ne asigurăm că România menţine o participare robustă în sectoare precum energie, apărare şi infrastructură
09 Ianuarie 2025
AgerpresPotrivit sindicaliştilor, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
CNS "Cartel Alfa" îşi exprimă îngrijorarea cu privire la potenţialele riscuri pe care tendinţele actuale de privatizare le pot provoca în România, solicitând menţinerea participării statului în industriile de importanţă strategică, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.
"În contextul provocărilor fiscale serioase, inclusiv presiuni legate de Procedura de Deficit Excesiv (EDP), CNS "Cartel Alfa" susţine cu fermitate adoptarea unei abordări echilibrate, care să asigure menţinerea implicării strategice a statului în sectoare cheie, esenţiale pentru securitatea naţională şi stabilitatea socio-economică", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
"În contextul provocărilor fiscale serioase, inclusiv presiuni legate de Procedura de Deficit Excesiv (EDP), CNS "Cartel Alfa" susţine cu fermitate adoptarea unei abordări echilibrate, care să asigure menţinerea implicării strategice a statului în sectoare cheie, esenţiale pentru securitatea naţională şi stabilitatea socio-economică", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
"Privatizarea, atunci când nu este gestionată cu atenţie şi transparentă, poate genera vulnerabilităţi economice majore. Chiar dacă recunoaştem necesitatea de a aborda deficitul bugetar, trebuie să ne asigurăm că România menţine o participare robustă în sectoare care ţin de suveranitatea naţională, precum energie, apărare şi infrastructură, cum fac toate ţările membre a Uniunii Europene", a declarat preşedinte CNS "Cartel Alfa", Bogdan Iuliu Hossu.
Potrivit sindicaliştilor, privatizarea excesivă în sectoare strategice poate diminua capacitatea guvernului de a răspunde eficient la situaţii de urgenţă naţională, de a proteja interesele publice şi de a implementa politici sociale şi economice în beneficiul tuturor cetăţenilor.
Totodată, vânzarea participaţiilor statului în industrii critice poate aduce un sprijin financiar pe termen scurt, dar expune ţara la riscuri pe termen lung, precum scăderea veniturilor bugetare, creşterea şomajului şi limitarea flexibilităţii politice în momente de criză, precizează sursa citată.
"Privatizarea, dacă nu este însoţită de un cadru de reglementare puternic, poate conduce la reducerea locurilor de munca in Romania, erodarea drepturilor lucrătorilor şi destabilizarea comunităţilor care depind de industriile respective prin locurile de muncă", se mai precizează în comunicat.
Cartel Alfa atrage atenţia că recentele măsuri adoptate prin aşa-numita "ordonanţă trenuleţ" nu contribuie în niciun fel la corectarea dezechilibrelor fiscale existente. În schimb, au amplificat percepţia de instabilitate politică şi lipsă de predictibilitate, subminând încrederea investitorilor şi a partenerilor internaţionali.
"În loc să rezolve problemele bugetare pe termen lung, "ordonanţa trenuleţ" a generat confuzie şi incertitudine, punând presiune suplimentară pe sistemul economic şi afectând serios credibilitatea României pe plan extern. Măsurile adoptate pripit, fără o consultare adecvată cu partenerii sociali şi fără o analiză de impact aprofundată, pot submina eforturile de reformă şi pot crea un climat nefavorabil dezvoltării durabile.
Menţinerea participării statului", susţin sindicaliştii.
CNS "Cartel Alfa" consideră că statul trebuie să-şi păstreze participaţiile strategice în sectoare critice pentru a garanta că serviciile esenţiale rămân accesibile şi la un preţ corect pentru cetăţeni. Modele de proprietate publică sau parteneriate mixte, cu structuri de guvernanţă transparente, pot asigura un echilibru între responsabilitatea fiscală şi bunăstarea socială.
CNS "Cartel Alfa" solicită guvernului să iniţieze discuţii constructive cu sindicatele, asociaţiile patronale şi reprezentanţii societăţii civile, pentru a elabora o abordare prudentă în gestionarea deficitului bugetar şi în analiza opţiunilor de privatizare acolo unde se justifică cu adevărat.
"Prosperitatea viitoare a României depinde de menţinerea unui model economic echilibrat. Protejarea implicării statului în sectoarele cheie nu doar că stabilizează serviciile publice, ci şi sporeşte rezilienţa în faţa incertitudinilor economice globale. Orice demers de privatizare trebuie însoţit de măsuri de reglementare ferme, menite să asigure protecţia drepturilor lucrătorilor, practicile de muncă echitabile şi interesul public", se mai precizează în comunicat.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2 / 18239 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...