
Hossu (Cartel Alfa): Trebuie să ne asigurăm că România menţine o participare robustă în sectoare precum energie, apărare şi infrastructură
09 Ianuarie 2025
AgerpresPotrivit sindicaliştilor, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
CNS "Cartel Alfa" îşi exprimă îngrijorarea cu privire la potenţialele riscuri pe care tendinţele actuale de privatizare le pot provoca în România, solicitând menţinerea participării statului în industriile de importanţă strategică, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.
"În contextul provocărilor fiscale serioase, inclusiv presiuni legate de Procedura de Deficit Excesiv (EDP), CNS "Cartel Alfa" susţine cu fermitate adoptarea unei abordări echilibrate, care să asigure menţinerea implicării strategice a statului în sectoare cheie, esenţiale pentru securitatea naţională şi stabilitatea socio-economică", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
"În contextul provocărilor fiscale serioase, inclusiv presiuni legate de Procedura de Deficit Excesiv (EDP), CNS "Cartel Alfa" susţine cu fermitate adoptarea unei abordări echilibrate, care să asigure menţinerea implicării strategice a statului în sectoare cheie, esenţiale pentru securitatea naţională şi stabilitatea socio-economică", se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, până în prezent, cu mici excepţii, majoritatea privatizărilor au fost un eşec şi au condus până la urmă la închiderea de unităţi economice şi pierderea de locuri de muncă.
"Privatizarea, atunci când nu este gestionată cu atenţie şi transparentă, poate genera vulnerabilităţi economice majore. Chiar dacă recunoaştem necesitatea de a aborda deficitul bugetar, trebuie să ne asigurăm că România menţine o participare robustă în sectoare care ţin de suveranitatea naţională, precum energie, apărare şi infrastructură, cum fac toate ţările membre a Uniunii Europene", a declarat preşedinte CNS "Cartel Alfa", Bogdan Iuliu Hossu.
Potrivit sindicaliştilor, privatizarea excesivă în sectoare strategice poate diminua capacitatea guvernului de a răspunde eficient la situaţii de urgenţă naţională, de a proteja interesele publice şi de a implementa politici sociale şi economice în beneficiul tuturor cetăţenilor.
Totodată, vânzarea participaţiilor statului în industrii critice poate aduce un sprijin financiar pe termen scurt, dar expune ţara la riscuri pe termen lung, precum scăderea veniturilor bugetare, creşterea şomajului şi limitarea flexibilităţii politice în momente de criză, precizează sursa citată.
"Privatizarea, dacă nu este însoţită de un cadru de reglementare puternic, poate conduce la reducerea locurilor de munca in Romania, erodarea drepturilor lucrătorilor şi destabilizarea comunităţilor care depind de industriile respective prin locurile de muncă", se mai precizează în comunicat.
Cartel Alfa atrage atenţia că recentele măsuri adoptate prin aşa-numita "ordonanţă trenuleţ" nu contribuie în niciun fel la corectarea dezechilibrelor fiscale existente. În schimb, au amplificat percepţia de instabilitate politică şi lipsă de predictibilitate, subminând încrederea investitorilor şi a partenerilor internaţionali.
"În loc să rezolve problemele bugetare pe termen lung, "ordonanţa trenuleţ" a generat confuzie şi incertitudine, punând presiune suplimentară pe sistemul economic şi afectând serios credibilitatea României pe plan extern. Măsurile adoptate pripit, fără o consultare adecvată cu partenerii sociali şi fără o analiză de impact aprofundată, pot submina eforturile de reformă şi pot crea un climat nefavorabil dezvoltării durabile.
Menţinerea participării statului", susţin sindicaliştii.
CNS "Cartel Alfa" consideră că statul trebuie să-şi păstreze participaţiile strategice în sectoare critice pentru a garanta că serviciile esenţiale rămân accesibile şi la un preţ corect pentru cetăţeni. Modele de proprietate publică sau parteneriate mixte, cu structuri de guvernanţă transparente, pot asigura un echilibru între responsabilitatea fiscală şi bunăstarea socială.
CNS "Cartel Alfa" solicită guvernului să iniţieze discuţii constructive cu sindicatele, asociaţiile patronale şi reprezentanţii societăţii civile, pentru a elabora o abordare prudentă în gestionarea deficitului bugetar şi în analiza opţiunilor de privatizare acolo unde se justifică cu adevărat.
"Prosperitatea viitoare a României depinde de menţinerea unui model economic echilibrat. Protejarea implicării statului în sectoarele cheie nu doar că stabilizează serviciile publice, ci şi sporeşte rezilienţa în faţa incertitudinilor economice globale. Orice demers de privatizare trebuie însoţit de măsuri de reglementare ferme, menite să asigure protecţia drepturilor lucrătorilor, practicile de muncă echitabile şi interesul public", se mai precizează în comunicat.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a luat fiinţă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală şi democratică. Confederaţia este reprezentativă la nivel naţional, reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 706 / 18943 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...