ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IEA: Tensiunile geopolitice ar putea impulsiona dezvoltarea energiei regenerabile

24 Octombrie 2023   |   Agerpres

"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.

 
 
Tensiunile provocate de războiul din Gaza ar putea ajuta la accelerarea renunţării la combustibilii fosili dăunători pentru planetă, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, în favoarea energiei regenerabile, a maşinilor electrice şi a pompelor de căldură - similar modului în care creşterea semnificativă a preţurilor la petrol în anii '70 a declanşat eforturile de economisire a combustibililor, se arată în raportul anual "Perspectivele globale privind energia", publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit Reuters şi Associated Press.
 
"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
 
"Puneţi împreună cele două şi nimeni nu mă poate convinge că petrolul şi gazele naturale sunt opţiuni energetice sigure pentru ţări şi consumatori. Aceste evoluţii pot accelera tranziţia energetică în întreaga lume, sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, oferă soluţii pe termen lung la problemele de securitate energetică, precum şi la schimbările climatice", a declarat Birol într-un interviu acordat Associated Press.
 
Investitorii sunt îngrijoraţi de posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care a provocat creşteri moderate de preţuri la petrol.
 
Preţurile combustibililor fosili sunt în scădere faţă de nivelul de vârf din 2022, "dar pieţele sunt tensionate şi volatile. Unele presiuni imediate de pe urma crizei energetice globale s-au atenuat, dar pieţele energetice, geopolitica şi economia mondială sunt afectate şi riscul unor noi turbulenţe este în creştere", se arată în raportul IEA.
 
Birol a subliniat că, spre deosebire de criza din anii '70, "de data aceasta avem toate tehnologiile disponibile. Avem energia eoliană, solară, reactoare nucleare, maşini electrice. Ele s-au extins semnificativ pe plan global şi vor reprezintă un sprijin suplimentar pentru tranziţia energetică".
 
Vânzările de vehiculele electrice sunt în creştere. În 2020 doar una din 25 de maşini era electrică, iar în 2023 era una din cinci. Între timp, ponderea combustibililor fosili în generarea electricităţii a scăzut de la 70% în urmă cu zece ani la 60% în prezent şi ar urma să ajungă la 40% până în 2030, a explicat şeful IEA.
 
Instituţia se aşteaptă ca cererea de combustibili fosili să atingă nivelul de vârf înainte de 2030, conform actualelor politici, dar guvernele trebuie să-şi sporească eforturile de a accelera tranziţia pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.
 
Raportul IEA contrastează cu cel al OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), care estimează creşterea cererii de petrol mult după 2030 şi cere noi investiţii de mii de miliarde de dolari în sectorul ţiţeiului.
 
Nivelul de vârf în privinţa cererii de petrol, gaze naturale şi cărbune este vizibil în acest deceniu în scenariul de bază al IEA, bazat pe actualele politici guvernamentale.
 
"Tranziţia la energie curată are loc pe plan global şi nu poate fi oprită. Nu este o chestiune de 'dacă', ci doar de 'cât de curând' şi, cu cât va fi mai repede, cu atât va fi mai bine pentru noi toţi", a declarat Birol. Acesta a adăugat: "Guvernele, companiile şi investitorii trebuie să susţină tranziţia energetică şi nu să-i pună piedici".
 
Până în 2030, IEA se aşteaptă la creşterea de zece ori a numărului de vehicule electrice pe plan mondial, pe fondul politicilor de sprijin pentru energia curată pe principalele pieţe. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4495 / 19590
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...