ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

IEA: Tensiunile geopolitice ar putea impulsiona dezvoltarea energiei regenerabile

24 Octombrie 2023   |   Agerpres

"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.

 
 
Tensiunile provocate de războiul din Gaza ar putea ajuta la accelerarea renunţării la combustibilii fosili dăunători pentru planetă, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, în favoarea energiei regenerabile, a maşinilor electrice şi a pompelor de căldură - similar modului în care creşterea semnificativă a preţurilor la petrol în anii '70 a declanşat eforturile de economisire a combustibililor, se arată în raportul anual "Perspectivele globale privind energia", publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit Reuters şi Associated Press.
 
"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
 
"Puneţi împreună cele două şi nimeni nu mă poate convinge că petrolul şi gazele naturale sunt opţiuni energetice sigure pentru ţări şi consumatori. Aceste evoluţii pot accelera tranziţia energetică în întreaga lume, sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, oferă soluţii pe termen lung la problemele de securitate energetică, precum şi la schimbările climatice", a declarat Birol într-un interviu acordat Associated Press.
 
Investitorii sunt îngrijoraţi de posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care a provocat creşteri moderate de preţuri la petrol.
 
Preţurile combustibililor fosili sunt în scădere faţă de nivelul de vârf din 2022, "dar pieţele sunt tensionate şi volatile. Unele presiuni imediate de pe urma crizei energetice globale s-au atenuat, dar pieţele energetice, geopolitica şi economia mondială sunt afectate şi riscul unor noi turbulenţe este în creştere", se arată în raportul IEA.
 
Birol a subliniat că, spre deosebire de criza din anii '70, "de data aceasta avem toate tehnologiile disponibile. Avem energia eoliană, solară, reactoare nucleare, maşini electrice. Ele s-au extins semnificativ pe plan global şi vor reprezintă un sprijin suplimentar pentru tranziţia energetică".
 
Vânzările de vehiculele electrice sunt în creştere. În 2020 doar una din 25 de maşini era electrică, iar în 2023 era una din cinci. Între timp, ponderea combustibililor fosili în generarea electricităţii a scăzut de la 70% în urmă cu zece ani la 60% în prezent şi ar urma să ajungă la 40% până în 2030, a explicat şeful IEA.
 
Instituţia se aşteaptă ca cererea de combustibili fosili să atingă nivelul de vârf înainte de 2030, conform actualelor politici, dar guvernele trebuie să-şi sporească eforturile de a accelera tranziţia pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.
 
Raportul IEA contrastează cu cel al OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), care estimează creşterea cererii de petrol mult după 2030 şi cere noi investiţii de mii de miliarde de dolari în sectorul ţiţeiului.
 
Nivelul de vârf în privinţa cererii de petrol, gaze naturale şi cărbune este vizibil în acest deceniu în scenariul de bază al IEA, bazat pe actualele politici guvernamentale.
 
"Tranziţia la energie curată are loc pe plan global şi nu poate fi oprită. Nu este o chestiune de 'dacă', ci doar de 'cât de curând' şi, cu cât va fi mai repede, cu atât va fi mai bine pentru noi toţi", a declarat Birol. Acesta a adăugat: "Guvernele, companiile şi investitorii trebuie să susţină tranziţia energetică şi nu să-i pună piedici".
 
Până în 2030, IEA se aşteaptă la creşterea de zece ori a numărului de vehicule electrice pe plan mondial, pe fondul politicilor de sprijin pentru energia curată pe principalele pieţe. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2957 / 18052
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...